Arctica: Norvegia spune că are dreptul să blocheze mărfurile ruseşti către Svalbard

Norvegia a dat asigurări miercuri că are dreptul să blocheze intrarea pe teritoriul său a unor mărfuri destinate ruşilor din arhipelagul arctic norvegian Svalbard, după ameninţări cu represalii din partea Moscovei.
AGERPRES - joi, 30 iun. 2022, 08:41
Arctica: Norvegia spune că are dreptul să blocheze mărfurile ruseşti către Svalbard

Oslo „nu încearcă să pună obstacole” în aprovizionarea unei comunităţi de mineri ruşi instalaţi în aceste vaste insule norvegiene din apropierea Polului Nord, a asigurat ministrul afacerilor externe Anniken Huitfeldt într-o declaraţie pentru France Presse, după acuzaţii de „acţiune neprietenoasă” din partea diplomaţiei ruse.

„Norvegia nu încalcă Tratatul Svalbard-ului” (sau Spitzbergen n.r.), care guvernează de un secol, cu reguli specifice, acest teritoriu cu doar 3.000 de locuitori pierdut la graniţele Arcticii.

Încărcătura ce a stârnit puternice proteste ruseşti „a fost blocată pe baza sancţiunilor” impuse de Oslo în urma invaziei Ucrainei, „care interzic intrarea companiilor ruseşti de transport de marfă pe teritoriul norvegian”, a subliniat ministrul.

În acest episod de tensiune din Arctica, Moscova acuză Norvegia că a blocat 20 de tone de mărfuri la punctul de trecere a frontierei terestre Storskog, care urmau să fie încărcate pentru Svalbard la bordul unei nave în portul norvegian Tromso.

Dar nimic nu împiedică partea rusă să folosească alte rute directe, de exemplu maritime, pentru a-şi aproviziona comunitatea de mineri instalată în orăşelul minier Barentsburg, a subliniat Huitfeldt.

De altfel, situaţia este normală în acest orăşel unde funcţionează cea mai nordică mină de cărbune din lume. „Rezidenţii au acces la alimente şi medicamente”, potrivit Oslo.

După ce l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri norvegian la Moscova , Rusia a cerut miercuri Norvegiei să rezolve această problemă „cât mai curând posibil”, evocând „măsuri de represalii”.

Svalbard este guvernat de un tratat atipic, încheiat în 1920 la Paris.

Tratatul recunoaşte suveranitatea Norvegiei, dar garantează şi cetăţenilor statelor semnatare, astăzi 46 inclusiv Rusia, libertatea de a exploata acolo resurse naturale „pe picior de egalitate perfectă”.

În această calitate, de decenii, Rusia – URSS înaintea ei – extrage cărbune pe aceste terenuri, în cele mai nordice locuri locuite de pe planetă.

Sursa foto: https://luxebeatmag.com/

Te-ar mai putea interesa și
CNAIR reia licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de construcție a sectorului de autostradă Chiribiș – Biharia
CNAIR reia licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de construcție a sectorului de autostradă Chiribiș ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat astăzi că a transmis spre publicare, în SICAP, Anunțul de participare pentru proiectarea și execuția Autostrăzii......
Primăria Capitalei își exercită dreptul de preempţiune și cumpără pentru 4,1 milioane de lei cota de 30% din clădirea ARCUB care nu-i aparținea
Primăria Capitalei își exercită dreptul de preempţiune și cumpără pentru 4,1 milioane de lei cota de 30% din clădirea ...
Primarul Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce își exercită dreptul de preempţiune ...
Producția de electricitate din Bulgaria a crescut cu 16% de la începutul anului
Producția de electricitate din Bulgaria a crescut cu 16% de la începutul anului
De la începutul anului până în 14 august, producţia de electricitate s-a situat la 32.632.605 megawaţi-oră, în timp ...
Kaufland acceptă plata cu tichetele sociale „Sprijin pentru România” de la toți emitenții
Kaufland acceptă plata cu tichetele sociale „Sprijin pentru România” de la toți emitenții
Kaufland România acceptă de acum plata cu tichetele sociale emise de Edenred. Astfel, toți beneficiarii programului „Sprijin ...