ARF ar putea lansa licitație pentru achiziția a încă 23 de locomotive noi

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) ar putea lansa în 2024 încă o licitație pentru achiziția a până la 23 de locomotive noi, a spus pentru ECONOMICA.NET Ștefan Roșeanu, președintele ARF. Acesta speră ca la noua procedură să se înscrie cât mai mulți producători, inclusiv din România.
Anemona Andone - mar, 13 feb. 2024, 22:05
ARF ar putea lansa licitație pentru achiziția a încă 23 de locomotive noi

„Anul acesta sperăm să putem porni încă o licitatie. Ministerul Finanțelor cu sprijinul Băncii Mondiale lucrează la o emisiune de obligațiuni verzi, iar noi la Ministerul Transporturilor suntem între proiectele pre-selectate”, a menționat președindele ARF.

Potrivit lui, noua procedura va viza achiziția a până la 23 de locomotive. Numărul a rezultat din necesarul de 39 de locomotive stabilit anterior lansării licitației pentru 16 locomotive prin PNRR.

Spre deosebire de licitația derulată cu finanțare din PNRR, noua procedură nu va include aceleași cerințe legate de numărul de osii și nu va fi condiționată de termenul de august 2026 pentru finalizarea livrărilor, fapt ce reprezintă o mare problemă în industrie, potrivit șefului ARF.

Prin urmare, la noua licitație ar putea participa inclusiv Softronic Craiova, producătorul locomotivei TransMontana, pe șase osii.

ARF a semnat contract de 150 de milioane de euro cu Alstom pentru livrarea a 16 locomotive electrice, pe patru osii, și 20 de ani de mentenanță, prin PNRR. Acestea vor fi produse la fabrica Alstom din Kassel, Germania.

Întrebat de ce locomotivele nu au fost cumpărate de la producător din România, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat că „cei care au făcut PNRR-ul” pentru aceste 16 locomotive electrice au trecut specificații pe patru osii. „În România se fac pe șase, la compania din Craiova. Acea mică specificație a eliminat un producător român”, a explicat șeful Transporturilor.

Pe de altă parte, la momentul lansării licitației, specificația privind numărul de osii nu a fost considerată ca o măsură reală restrictivă, întrucât erau semnale de la mai mulți furnizori de locomotive pe patru osii că ar depune oferte, astfel că nu a putut fi eliminată din caietul de sarcini, potrivit ARF. În plus, există explicații tehnice conform cărora locomotivele electrice pe patru osii ar fi mai eficiente pentru trenurile de călători. De asemenea, și operatorii de transport marfă inclusiv din România au început să cumpere prin leasing locomotive pe patru osii, a adăugat șeful ARF.

Acesta a explicat la final că achizițiile se fac sub egida analizei „Life Cycle Cost”, adică pe lângă pretul de vânzare al trenului/locomotivei contează și costul cu reparatiile pe durata de viață si consumul energetic.

„Noi căutam să cumpărăm vehiculele cele mai eficiente pe toata durata utilizării”, a dat asigurări șeful instituției abilitate să cumpere material rulant nou în România.

Contactați de către ECONOMICA.NET, reprezentanții Softronic nu au oferit niciun răspuns până la momentul publicării acestui articol.

Te-ar mai putea interesa și
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței românești: minus 65 de euro/MWh
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței ...
Prețul spot al energiei electrce tranzacționate sâmbătă cu livrare duminică la miezul zilei este din nou negativ în opt intervale orare iar într-unul dintre ele a coborât până la cel mai......
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Un cutremur cu magnitudinea 6,5 pe scara Richter s-a produs sâmbătă în largul coastei insulei indoneziene Java, a anunţat ...
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Premierul Marcel Ciolacu îl susţine pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la şefia Băncii Naţionale, din motive de ...
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia ...
Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică, a declarat sâmbătă ministrul ...