Argentina ar putea bloca active ale băncilor care colaborează cu firmele de prospecţiuni în Falkland

Unele dintre cele mai mari bănci şi firme de consultanţă şi audit la nivel mondial ar putea fi în pericolul blocării unor active în Argentina, dacă statul va pune în aplicare un avertisment de penalizare a celor care colaborează cu firmele de explorare a petrolului în largul insulelor Falkland.
Economica.net - vin, 16 mart. 2012, 17:22
Argentina ar putea bloca active ale băncilor care colaborează cu firmele de prospecţiuni în Falkland

Aceste insule din Atlanticul de Sud sunt teritoriu britanic, dar sunt revendicate de Argentina de la independenţa acesteia in 1810.

Ministrul argentinian de Externe Hector Timerman a declarat că Argentina va lua măsuri administrative şi juridice împotriva companiilor care oferă suport logistic, financiar şi legal pentru explorarea de petrol în zona insulelor, transmite Reuters.

Între băncile care ar putea avea probleme se află Barclays, Standard Chartered şi Merrill Lynch, divizie a Bank of America, care oferă servicii unor companii petroliere precum Rockhopper şi Borders&Southern.

„Autorităţile argentiniene pot încerca să reclame aceste companii în justiţie şi să blocheze active din Argentina ale acestora”, a declarat Catherine Robert, specialist în arbitraj internaţional şi litigii trans-frontaliere la firma de avocatură Hogan Lovells.

Disputele verbale referitoare la suveranitatea insulelor, pe care Argentina le numeşte Malvine, s-au intensificat în ultimele luni, înaintea împlinirii a 30 de ani de când Marea Britanie a îndepărtat forţele armate argentiniene din arhipelag.

Marea Britanie s-a angajat să apere insulele, afirmând că va negocia suveranitatea acestora sau drepturile de exploatare a petrolului numai în eventualitatea improbabilă ca locuitorii să ceară acest lucru.

Alte companii care oferă servicii firmelor de prospecţiuni din arhipelag şi care au operaţiuni în Argentina sunt companiile de contabilitate KPMG, BDO şi UHY Hacker Young.

Băncile şi companiile de audit au refuzat să precizeze ce vor face dacă vor avea de optat între operaţiunile din Argentina şi serviciile pentru companiile care explorează petrol în jurul insulelor Falkland.

Un purtător de cuvânt al Ministerului britanic de Externe a spus că guvernul va susţine companiile care ar putea fi afectate.

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Guvernul ungar intenţionează să dea în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare, a declarat joi şeful de Cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas,......
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei locale de IT în 2024
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei ...
Blocajul în care se află piața românească de IT, marcată de disponibilizări, de suspendări de proiecte, de contextul ...
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, ...
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de programe
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de ...
SkyShowtime anunță primul parteneriat în Europa Centrală și de Est cu Digi România, care, începând din 25 aprilie ...