Arhiepiscopia Romano-Catolică: Cathedral Plaza va fi demolată, indiferent de proprietar

Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti susţine că imobilul Cathedral Plaza va fi demolat indiferent de proprietar, preluarea Millennium Building Development SRL de către omul de afaceri Ioannis Papalekas neschimbând cu nimic decizia definitivă şi irevocabilă de demolare a Curţii de Apel Ploieşti.
Economica.net - vin, 01 mart. 2013, 16:54
Arhiepiscopia Romano-Catolică: Cathedral Plaza va fi demolată, indiferent de proprietar

Potrivit unui comunicat de vineri al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, preluarea Millennium Building Development SRL (MBD) de către omul de afaceri grec Ioannis Papalekas nu schimbă cu nimic decizia definitivă şi irevocabilă de demolare dată de Curtea de Apel Ploieşti, nici situaţia de periculozitate cauzată de lucrările executate în grabă şi cu materiale de slabă calitate şi nici pe cea de ilegalitate în care se află aceasta, urmare a anulării autorizaţiei de construcţie prin decizia irevocabilă a Curţii de Apel Suceava din 3 noiembrie 2010, a hotărârii CEDO din 10 aprilie 2012 şi a radierii intabulării din cartea funciară, operate în 27 septembrie 2011, de către Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bucureşti Sector 1.

Potrivit sursei citate, imobilul rămâne o clădire ridicată fără autorizaţie legală, care este radiată din cartea funciară, în prezent nebranşată la utilităţi, dar şi „periculoasă şi nefuncţională”, care trebuie demolată.

„Sunt sigur că bucureştenii şi concetăţenii noştri în general nu se mai lasă păcăliţi de cei care încearcă să cumpere şi să vândă suflete şi că vor şti să interpreteze ştirile despre aşa-zisa cumpărare a clădirii ilegale Cathedral Plaza aşa cum e: o ultimă zbatere a unui proiect monstruos, care încearcă să desfigureze faţa catedralei noastre, monument istoric şi arhitectonic de valoare naţională şi universală. Aştept ca autorităţile competente să pună în aplicare deciziile Justiţiei şi să ia măsurile administrative ce se cuvin pentru aducerea terenului în situaţia anterioară”, susţine Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Mitropolit Ioan Robu, citat în comunicat.

Totodată, reprezentanţii Arhiepiscopiei precizează că, în cazul în care „cineva s-a încumetat să preia MBD”, preluând în patrimoniu şi turnul Cathedral Plaza, a dobândit şi toate problemele legate de falsuri, acte ilegale şi corupţie.

„Vinovaţii rămân, cercetarea penală îşi urmează cursul firesc, iar hotărârile de demolare continuă să fie manifestarea de voinţă a unei puteri a Statului român, care trebuie să fie pusă în practică”, se mai arată în comunicat.

Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti (ARCB) a anunţat anterior că prin decizia din 23 ianuarie dată de Curtea de Apel Ploieşti s-a dispus definitiv şi irevocabil demolarea turnului Cathedral Plaza şi readucerea terenului pe care a fost edificată această construcţie la destinaţia iniţială, aceea de parc.

Potrivit ARCB, dreptul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de a cere și obține protecția legală prin demolarea turnului Cathedral Plaza și readucerea terenului pe care a fost edificată această construcție la destinația inițială (de parc), a devenit o realitate juridică incontestabilă, prin rămânerea irevocabilă a sentinței civile nr. 2520/2012, pronunțată de Tribunalul Dâmbovița. Prin decizia nr. 456/23.01.2013 a Curții de Apel Ploiești, sentința civilă a fost confirmată ca irevocabilă, prin respingerea recursului exercitat împotriva acesteia, au precizat reprezentanţii ARCB.

„Construirea fără autorizație valabilă, îndreptățește la demolare și corespunde unui interes public (…). Deasemeni, legiuitorul și-a mai propus să confere monumentelor istorice o zonă de protecție menită să asigure atât conservarea acestora, punerea lor în valoare, cât și protejarea victimelor oricărei agresiuni civile prin repararea integrală și în natură a prejudiciului produs”, s-a arătat în motivarea sentinței civile nr. 2520/28.06.2012, citată într-un comunicat remis MEDIAFAX de ARCB.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, referitor la decizia instanţei care obligă edilul Capitalei să emită decizia privind desfiinţarea construcţiei Cathedral Plaza, că aşteaptă să vadă „motivaţia” magistraţilor şi că va respecta legea.

Decizia pronunţată la Târgovişte în cazul Cathedral Plaza şi menţinută de Curtea de Apel Ploieşti nu va putea produce efecte întrucât proprietarul clădirii nu a luat parte la judecată, iar primarul general nu are competenţă pentru a iniţia o procedură de desfiinţare, susţin avocaţii Millennium.

Potrivit unui comunicat remis de Ţuca Zbârcea & Asociaţii (TZA), avocaţii Millennium Building Development, proprietarul Cathedral Plaza, decizia pronunţată de instanţa din Târgovişte nu are niciun impact asupra dreptului de proprietate pentru că dezvoltatorul nu a fost citat şi nu a fost parte în acest proces.

„Hotărârea instanţei din Târgovişte nu dispune nicidecum demolarea Cathedral Plaza, ci obligă Municipiul la emiterea unui act prin care să iniţieze o procedură de desfiinţare. Astfel de acte au mai fost emise în trecut, nelegalitatea lor fiind evidentă raportat la necompetenţa Primarului General de a emite astfel de acte”, se arată în comunicatul TZA.

Avocaţii susţin că situaţia juridică a clădirii rămâne neschimbată, Millennium Building Development deţinând toate avizele şi autorizaţiile necesare, fapt ce nu permite iniţierea unor acţiuni de demolare.

„Reprezentanţii Millennium Building Development reamintesc că toate cererile de demolare a Cathedral Plaza au fost respinse până în prezent de către instanţele de judecată. Millennium Building Development rămâne deschisă unui dialog transparent, respingând orice tentative de inducere în eroare a presei şi opiniei publice”, se mai spune în comunicat.

În 28 iunie 2012, Tribunalul Dâmboviţa a decis: „Admite cererea formulată de reclamanţii Bor Iuliana, Dudac Mihaela şi Arhiescopia Romano-Catolică Bucureşti, pârât fiind primarul municipiului Bucureşti şi în consecinţă: Obligă pe pârât să emită decizia privind desfiinţarea construcţiei – imobil de birouri Cathedral Plaza, situat în Bucureşti, str. General Berthelot nr.11 – 15, sector 1 şi respectiv str. Luterană, nr.15 şi 15A, sector 1 – realizată fără autorizaţie de construire legală, autorizaţie emisă la solicitarea SC Millennium Building Development SRL Bucuresti, de Primăria sectorului 1 Bucureşti. Dispune obligarea pârâtului la luarea tuturor măsurilor administrative de aducere a terenului în situaţia anterioară emiterii autorizaţiei în vederea refacerii cadrului natural din zona de protecţie a Catedralei Sf. Iosif”.

Proiectul legat de construirea Cathedral Plaza, care aparţine Millennium Building Development, a început în 1998, construcţia fiind finalizată în 2011. Potrivit dezvoltatorului, investiţia s-a ridicat la 60 de milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Franța a livrat în 2016 zeci de mii de bombe către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, pe care să le folosească în războiul din Yemen
Franța a livrat în 2016 zeci de mii de bombe către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, pe care să le folosească ...
Franţa, care îl avea pe atunci preşedinte pe Francois Hollande, a livrat în 2016 zeci de mii de bombe Arabiei Saudite ...
Eurostat: Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană au crescut în luna octombrie. În România au scăzut
Eurostat: Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană au crescut în luna octombrie. În România au scăzut
Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană şi zona euro au crescut în luna octombrie, în linie cu estimările analiştilor, ...
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat indicatorii tehnico-economici. Va avea 82 km și va costa peste 5 miliarde de lei
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat indicatorii tehnico-economici. Va avea 82 km și va costa peste 5 miliarde ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat vineri avizarea indicatorilor tehnico - ...