Arin Stănescu: Băncile au băgat sub preş dosarele cu probleme. Companiile au suferit

Economica.net
05 03. 2013
insolvent_48617800

„Băncile au băgat sub preş dosarele, au făcut prelungiri de credit, tehnic, încă o lună, încă două, încă nouă şi am ajuns la 17% neperfomante. Unde suntem? Suntem în situaţia că societăţi mijlocii şi mari nu mai rezistă deoarece criza nu a vrut să ne asculte rugamintea şi nu s-a terminat. Poţi să rezişti, mai rezişti, încerci să mai rezişti, dar până la urmă te ajunge criza. Avem două grupuri mari (Hidroelectrica şi Oltchim, n.r.) cu care am intrat în insolvenţă şi stăm şi ne uităm şi ne dăm perfect seama că trebuia să înceapă demult”, a spus Stăescu, la conferinţa „De la insolvenţă la restructurare. Cum poţi reveni în piaţă cu ajutorul reorganizării judiciare”, organizată de Ziarul Financiar.

În opinia sa, aceasta este şi cauza numărului mare de proceduri de faliment, în detrimentul celor de reorganizare.

„93-94% sunt proceduri de faliment. În 2011, am avut din totalul procedurilor reale în număr de 26.000, 1.500 de dosare de reorganizare”, a arătat Stănescu.

Întrebat câte firme ar trebui să fie în insolvenţă, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România a spus că Banca Naţională ar trebui să răspundă.

„Banca Naţională ştie cel mai bine situaţia reală a economiei. Tot ce nu s-a putut salva pentru că s-a prelungit criza va intra în insolvenţă. Nu a fost niciun servicu pentru aceste societăţi că s-a amânat intrarea în insolvenţă”, a spus Stănescu.

În prezent, pe rolul instanţelor există circa 35.000 de dosare de insolvenţă, iar perioada medie de închidere a acestor proceduri este de 9 luni, în peste 70% din cazuri.