Ariston: Peste 1,1 mil. locuinţe au fost debraşate în ultimii zece ani de la sistemul centralizat

Peste 1,1 milioane locuinţe au fost debraşate în ultimii 10 ani de la sistemul de încăzire centralizat, unul din factori fiind creşterea preţului la căldură, potrivit Ariston, care estimează că parcul de centrale termice a depăşit 1,5 milioane unităţi, faţă de 1,4 milioane locuinţe încă branşate.
Economica.net - mar, 23 apr. 2013, 20:17
Ariston: Peste 1,1 mil. locuinţe au fost debraşate în ultimii zece ani de la sistemul centralizat

„Creşterea continuă a preţului la energia termică, problemele constante ale CET-urilor din întreaga ţară, cât şi dorinţa de independenţă a românilor a dus, în ultimii zece ani, la debranşarea a peste 1,1 milioane de locuinţe de la sistemul de încăzire centralizat. (…) În anul 2002 sistemul centralizat deservea 2,5 milioane de locuinţe, pentru ca în acest moment doar 1,4 milioane să fie încă branşate. În paralel, parcul de centrale termice instalate la nivel naţional a depăşit 1,5 milioane de unităţi”, se arată într-un comunicat al furnizorului de centrale termice Ariston Thermo România.

Din 2010, media debranşărilor anuale de la sistemul centralizat a fost de peste 75.000 de locuinţe. În acelaşi timp, piaţa de centrale termice se situează la un volum de circa 140.000 de centrale anual, dintre acestea aproximativ 60% fiind comercializate către locuinţele ce au renunţat la sistemul centralizat.

Restul vânzărilor este generat de înlocuirile de centrale care sunt în funcţiune de peste 10 ani, dar şi proiectelor rezidenţiale noi şi locuinţelor individuale noi, potrivit datelor companiei.

„În ultimii 4 ani, la nivel naţional, costul de facturare al Gcal a crescut, în medie, cu 71%”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Sales and Operation Manager al companiei.

Cele mai mari creşteri ale preţului la energia termică facturat către populaţie în perioada 2008 – 2012 au fost consemnate în judeţele Covasna (+245%), Caraş Severin (+210%), Constanţa (+187%), Neamţ (+168%) şi Giurgiu (+154%), a arătat reprezentantul companiei.

Potrivit calculelor Ariston, în acest moment şapte judeţe din România (Alba, Mureş, Maramureş, Bistriţa Năsăud, Satu Mare, Ialomiţa, Ilfov) nu mai depind de sistemul centralizat de încălzire, în timp ce 17 judeţe mai au branşate sub 30% din locuinţe.

La polul opus se află judeţele în care peste 70% dintre locuinţe depind încă de sistemul centralizat, numărul acestora fiind însă tot mai mic. În acest moment doar Bihor, Mehedinţi, Vâlcea, Giurgiu, Constanţa şi Galaţi au un număr atât de mare de locuinţe branşate, conform companiei.

Pe această listă se află şi Capitala, unde 560.000 de locuinţe sunt încă branşate, în condiţiile în care la nivel naţional există un total de 1,4 milioane de locuinţe branşate la CET-uri, a spus Drăguleanu.

„Costul de producţie mediu al unei Gcal în sistem centralizat, calculată la nivelul anului 2012, este de 288 lei / Gcal, în timp ce o centrală termică are un cost de cca. 145 lei / Gcal. Acest lucru se reflectă în facturile românilor ce sunt captivi încă la sistemul centralizat. Astfel, în cazul unui apartament de două camere ce are instalată o centrală termică, costurile anuale pentru încălzire şi apă caldă menajeră sunt de aproximativ 1.900 lei. În cazul aceluiaşi apartament, însă branşat la sistemul centralizat de încălzire, factura poate ajunge la cca. 2.700 de lei”, se arată în comunicat.

Pentru familiile care doresc să renunţe la sistemul centralizat, investiţia medie într-o instalaţie cu centrală termică este cuprinsă între 4.500 – 7.000 lei şi diferă în funcţie de numărul de camere şi nivelul de dotare al acesteia (radiatoare, ţeavă, accesorii, montaj).

Potrivit companiei, anul trecut s-a înregistrat o creştere a vânzărilor de circa 25-30% pe segmentul centralelor termice în condensare, în timp ce unităţile convenţionale au raportat o scădere de aproximativ 5%.

Ariston Thermo România este filiala locală a companiei italiene Ariston Thermo Group, producător şi furnizor de echipamente şi servicii destinate încălzirii şi producerii de apă caldă menajeră.

Portofoliul de produse Ariston Thermo Romania este compus din centrale termice murale şi de pardoseală, convenţionale şi în condensare, boilere electrice şi indirecte, instanturi pe gaz, aparate de aer condiţionat, pompe de căldură şi panouri solare.

Ariston Thermo Group a înregistrat în 2012 vânzări totale de 1,32 miliarde de euro, în creştere cu 5% faţă de 2011. Compania deţine 19 unităţi proprii de producţie în 10 ţări şi 15 centre de cercetare în 8 ţări, având în total 6.800 de angajaţi. Compania asigură, de asemenea, o distribuţie ce acoperă peste 150 de state din întreaga lume.

Filiale din România a încheiat anul trecut cu afaceri de circa 30 milioane euro, mai mari cu 5% faţă de 2011, şi estimează pentru 2013 un avans de 12%.

Piaţa de centrale termice a stagnat anul trecut la aproximativ 140.000 de unităţi şi o valoare de peste 75 de milioane de euro, nivel la care s-ar putea menţine şi în 2013, potrivit Ariston.

Pe piaţa românească de profil mai activează companii precum Baxi, Kober, Immergas, Robert Bosch, Vaillant sau Viessmann.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...