Ariston – Profitul net a crescut cu 2,9%, până la 140 milioane de euro, în 2022

Grupul Ariston a înregistrat în 2022 un profit net de 140,3 milioane de euro, cu 2,9% mai mare decât cel de 136,3 milioane de euro din 2021, conform unui comunicat al companiei.
AGERPRES - lun, 10 apr. 2023, 14:20
Ariston - Profitul net a crescut cu 2,9%, până la 140 milioane de euro, în 2022

Venitul net s-a ridicat la aproape 2,379 miliarde de euro, în creştere cu 19,7% faţă de cele 1,987 miliarde de euro înregistrate în 2021. Creşterea a fost mai puternică la divizia Confort termic în comparaţie cu celelalte două divizii şi a fost concentrată în Europa şi Asia/Pacific & MEA, scrie Agerpres
.

EBITDA (profit înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare) s-a situat la 283,5 milioane de euro, o creştere cu 14,8% faţă de 246,9 milioane de euro înregistrate în anul precedent, în timp ce EBIT (profitul înainte de dobânzi şi taxe) s-a ridicat la 193,7 milioane de euro, în creştere cu 13,2% faţă de 171,2 milioane de euro din 2021.

Îndatorarea financiară netă a trecut de la 149 milioane de euro numerar net la 31 decembrie 2021 la 60,2 milioane de euro numerar net la 31 decembrie 2022, reflectând fluxul de numerar liber, dar şi plata pentru Chromagen, achiziţia părţii rămase din HTP, dividendele către acţionari şi achiziţionarea a 1,5 milioane de acţiuni de trezorerie pentru servisarea planurilor de stimulente pe termen lung (LTIP) în anii următori.

„Rezultatele primului an după IPO demonstrează încă o dată soliditatea modelului nostru de afaceri, creşterea organică fiind completată de o achiziţie strategică. Odată cu achiziţia Centrotec Climate Systems, cifra de afaceri a grupului va depăşi 3 miliarde de euro, cu un profit solid”, a declarat Paolo Merloni, preşedintele executiv al Grupului Ariston.

La rândul său, Laurent Jacquemin, CEO al grupului, a subliniat că Ariston a obţinut rezultate excelente, înregistrând creşteri pe pieţele sale principale de soluţii regenerabile şi de înaltă eficienţă, în special în Europa.

„De asemenea, am traversat cu bine un context extrem de complex al lanţului de aprovizionare, adaptându-ne la un ecosistem în schimbare rapidă şi rămânând fideli crezului nostru de a ne servi clienţii”, a spus Laurent Jacquemin.

Consiliul de Administraţie va propune Adunării Generale a Acţionarilor un dividend de 13 eurocenţi pe acţiune. Dividendul, dacă va fi aprobat de AGA, va fi plătit la 24 mai 2023.

La 2 ianuarie 2023, Ariston a achiziţionat Centrotec Climate Systems (mărcile Wolf, Brink, Ned Air şi Pro-Klima). Preţul de achiziţie plătit la închidere a fost de 635,05 milioane de euro în numerar, plus 41.416.667 de acţiuni Ariston Holding N.V. emise cu o majorare de capital dedicată.

Grupul Ariston este lider mondial în domeniul soluţiilor durabile pentru încălzirea apei calde şi a spaţiilor, al componentelor şi al arzătoarelor. În 2022, Grupul a raportat venituri de aproape 2,4 miliarde de euro. După adăugarea Centrotec Climate Systems în ianuarie 2023, Ariston Group are peste 10.000 de angajaţi, birouri de reprezentare în 43 de ţări, 31 de unităţi de producţie şi 30 de centre de cercetare şi dezvoltare pe 5 continente. Grupul Ariston este listat pe Euronext Milano din noiembrie 2021.

Grupul oferă o gamă completă de produse, soluţii şi servicii, în principal sub mărcile globale Ariston, ELCO şi Wolf, şi operează, de asemenea, sub mărci emblematice precum Calorex, NTI, HTP, Chaffoteaux, ATAG, Brink, Chromagen, Racold, precum şi Thermowatt şi Ecoflam în domeniul componentelor şi al arzătoarelor.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...