1EUR = 4.8024 RON | Bucureşti 15 º

Companii

Armata franceză va testa Stratobus, o aeronavă staţionară dezvoltată de Thales care ajunge până în stratosferă - VIDEO

Thales Alenia Space (un joint venture între companiile Thales și Leonardo) și Thales au semnat un contract cu Agenția franceza pentru Achiziţii pentru a realiza un studiu care să determine cum ar putea fi folosit vehiculul Stratobus ca o platformă pentru culegerea de informatii, pentru supraveghere și recunoaștere (ISR), astfel încât să răspundă nevoilor Armatei Franceze.

20 ian, 2020 | | ECONOMICA.net

Stratobus este un aeronavă staționară stratosferică dezvoltată de Thales. Măsoară 100 de metri lungime, are un diametru maxim de 33 metri și cântărește mai puțin de cinci tone metrice. Stratobus poate transporta o sarcină utilă de până la 250 kg, are nevoie de doar patru ore pentru a ajunge în stratosferă şi de tot atâtea pentru a se întoarce. Este un dispozitiv low-cost din punct de vedere al operării, extrem de competitiv pentru aplicații civile sau militare regionale.

Stratobus, o aeronavă autonomă potrivită pentru diverse misiuni, ar putea fi veriga lipsă între drone și sateliți. Stratobus este proiectat să funcționeze la o altitudine de 19 kilometri, deasupra nivelului de trafic aerian. Este destinată, în special, utilizării regionale în scop civil și/sau militar, inclusiv pentru telecomunicații, navigație și monitorizare. Pentru că nu are nevoie de un vehicul de lansare, Stratobus poate răspunde mai eficient nevoilor organizațiilor de apărare și securitate, cum ar fi de exemplu supravegherea permanentă a unei zone predefinite.

Mai precis, contractul Agenţiei cu Thales include un studiu de concept operațional pentru o misiune ISR, inclusiv exerciții care simulează utilizarea acestuia în teatrele de operaţiuni şi un concept demonstrator la scară completă, capabil să zboare în stratosferă pentru a demonstra performanța în zbor a unei misiuni ISR de acest tip.

„Scopul acestui contract este de a evalua relevanța soluțiilor stratosferice de tip Stratobus în scopuri de apărare și marchează un pas cheie către definirea unei posibile soluții operaționale în colaborare cu utilizatorii. El va pregăti intrările necesare dezvoltării soluției de avionică dronizată și fiabilă, precum și toate componentele de control, obiectivul fiind acela de a realiza o demonstrație de zbor până la sfârșitul anului 2023”, a declarat Jean- Philippe Chessel, directorul liniei de produse StratobusTM.

Soluțiile stratosferice tip Stratobus oferă două avantaje principale, respectiv crește semnificativ suprafața monitorizată de o singură platformă, în special prin eliminarea mascării terenului şi oferă capacitatea de a survola peste o zonă, îmbunătățind astfel rezistența în raport cu soluțiile navale, aeriene, solare și spațiale actuale.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO