Armata sud-coreeană: Coreea de Nord a încercat să lanseze o rachetă duminică, dar a eşuat

Coreea de Nord a încercat să lanseze o rachetă duminică din apropierea Sinpo, pe coasta sa estică, dar se crede că a eşuat, a precizat armata sud-coreeană. Preşedintele american, Donald Trump, şi echipa sa militară sunt la curent cu lansarea rachetei nord-coreene, a precizat secretarul Apărării, Jim Mattis, într-o declaraţie citată de Reuters.
Economica.net - Dum, 16 apr. 2017, 07:22
Armata sud-coreeană: Coreea de Nord a încercat să lanseze o rachetă duminică, dar a eşuat

Trump nu are vreun comentariu în această privinţă, a spus Mattis.

Totodată, vicepreşedintele SUA, Mike Pence, aflat în prezent în drum spre Seul, a fost informat despre lansarea rachetei de către Coreea de Nord, le-au transmis consilieri ai Casei Albe reporterilor care călătoresc împreună cu Pence.

Acesta a fost în contact cu preşedintele Donald Trump şi a primit informaţiile despre Coreea de Nord la o oră după ce avionul său a plecat sâmbătă din Anchorage, Alaska, au adăugat consilierii citaţi de Reuters.

Vicepreşedintele SUA, Mike Pence, este aşteptat duminică în Coreea de Sud, ca parte a unui turneu de zece zile în Asia, în ceea ce consilierii săi au spus că este un semn al angajamentului Statelor Unite faţă de aliaţii săi în faţa creşterii tensiunii legate de programele de înarmare ale Phenianului. 

Tentativa de lansare a rachetei vine la o zi după ce Nordul a organizat o paradă militară la Phenian pentru a marca ziua de naştere a fondatorului statului şi unde au fost prezentate ceea ce păreau a fi noi rachete balistice.

„Nordul a încercat să lanseze o rachetă neidentificată din apropiere de regiunea Sinpo în această dimineaţă, dar se presupune că a eşuat”, a precizat duminică, într-un comunicat, Statul Major Interarme (JCS) al Coreei de Sud. 

Există un grad ridicat de încredere că racheta eşuată lansată duminică de Coreea de Nord nu a fost o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), dar evaluarea Statelor Unite este încă în desfăşurare, a declarat un oficial american, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, transmite Reuters.

Un al doilea oficial american a spus că lansarea rachetei a fost una terestră.

Coreea de Sud a precizat, potrivit Reuters, că va convoca duminică o reuniune a consiliului pentru securitate naţională.

Totodată, Comandamentul forţelor americane din Pacific (PACOM) relevă că a detectat şi urmărit ceea ce presupune a fi lansarea unei rachete nord-coreene la ora 11,21 Hawaii Time (21,21 GMT), pe 15 aprilie, lângă Sinpo, rachetă care „a explodat aproape imediat”, potrivit lui Dave Benham, purtătorul său de cuvânt citat de Reuters şi AFP.

Tipul de rachetă lansată de Coreea de Nord este încă evaluat, potrivit lui Benham.

Presa oficială nord-coreeană a anunţat luna trecută că liderul Kim Jong-un îşi rezervă dreptul de a lansa „un atac nuclear preventiv”, drept „ultim avertisment către Washington”, potrivit ziarului nord-coreean Rodong Sinmun.

Ministerul sud-coreean al Afacerilor Externe a cerut Phenianului să înceteze lansarea de ameninţări şi provocări, a informat agenţia de presă din Coreea de Sud, Yonhap.

De când au început exerciţiile americano-sud-coreene, la care anul acesta iau parte 12.200 de militari americani şi 5.000 de militari sud-coreeni, Coreea de Nord lansează zilnic avertismente către cei doi aliaţi şi ameninţă în special cu atacuri nucleare preventive.

Te-ar mai putea interesa și
Gazprom, pregătit să majoreze livrările de gaze către Europa
Gazprom, pregătit să majoreze livrările de gaze către Europa
Grupul energetic rus Gazprom este pregătit să majoreze livrările de gaze naturale către Europa....
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Executivul de la Londra a anunțat un plan prin care 5.000 de şoferi de camion de mare tonaj vor putea veni în Marea Britanie, ...
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a adoptat astăzi o decizie prin care purtarea măştii ...
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare va traversa teritoriul României ...