Armata sud-coreeană: Coreea de Nord a încercat să lanseze o rachetă duminică, dar a eşuat

Coreea de Nord a încercat să lanseze o rachetă duminică din apropierea Sinpo, pe coasta sa estică, dar se crede că a eşuat, a precizat armata sud-coreeană. Preşedintele american, Donald Trump, şi echipa sa militară sunt la curent cu lansarea rachetei nord-coreene, a precizat secretarul Apărării, Jim Mattis, într-o declaraţie citată de Reuters.
Economica.net - Dum, 16 apr. 2017, 07:22
Armata sud-coreeană: Coreea de Nord a încercat să lanseze o rachetă duminică, dar a eşuat

Trump nu are vreun comentariu în această privinţă, a spus Mattis.

Totodată, vicepreşedintele SUA, Mike Pence, aflat în prezent în drum spre Seul, a fost informat despre lansarea rachetei de către Coreea de Nord, le-au transmis consilieri ai Casei Albe reporterilor care călătoresc împreună cu Pence.

Acesta a fost în contact cu preşedintele Donald Trump şi a primit informaţiile despre Coreea de Nord la o oră după ce avionul său a plecat sâmbătă din Anchorage, Alaska, au adăugat consilierii citaţi de Reuters.

Vicepreşedintele SUA, Mike Pence, este aşteptat duminică în Coreea de Sud, ca parte a unui turneu de zece zile în Asia, în ceea ce consilierii săi au spus că este un semn al angajamentului Statelor Unite faţă de aliaţii săi în faţa creşterii tensiunii legate de programele de înarmare ale Phenianului. 

Tentativa de lansare a rachetei vine la o zi după ce Nordul a organizat o paradă militară la Phenian pentru a marca ziua de naştere a fondatorului statului şi unde au fost prezentate ceea ce păreau a fi noi rachete balistice.

„Nordul a încercat să lanseze o rachetă neidentificată din apropiere de regiunea Sinpo în această dimineaţă, dar se presupune că a eşuat”, a precizat duminică, într-un comunicat, Statul Major Interarme (JCS) al Coreei de Sud. 

Există un grad ridicat de încredere că racheta eşuată lansată duminică de Coreea de Nord nu a fost o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), dar evaluarea Statelor Unite este încă în desfăşurare, a declarat un oficial american, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, transmite Reuters.

Un al doilea oficial american a spus că lansarea rachetei a fost una terestră.

Coreea de Sud a precizat, potrivit Reuters, că va convoca duminică o reuniune a consiliului pentru securitate naţională.

Totodată, Comandamentul forţelor americane din Pacific (PACOM) relevă că a detectat şi urmărit ceea ce presupune a fi lansarea unei rachete nord-coreene la ora 11,21 Hawaii Time (21,21 GMT), pe 15 aprilie, lângă Sinpo, rachetă care „a explodat aproape imediat”, potrivit lui Dave Benham, purtătorul său de cuvânt citat de Reuters şi AFP.

Tipul de rachetă lansată de Coreea de Nord este încă evaluat, potrivit lui Benham.

Presa oficială nord-coreeană a anunţat luna trecută că liderul Kim Jong-un îşi rezervă dreptul de a lansa „un atac nuclear preventiv”, drept „ultim avertisment către Washington”, potrivit ziarului nord-coreean Rodong Sinmun.

Ministerul sud-coreean al Afacerilor Externe a cerut Phenianului să înceteze lansarea de ameninţări şi provocări, a informat agenţia de presă din Coreea de Sud, Yonhap.

De când au început exerciţiile americano-sud-coreene, la care anul acesta iau parte 12.200 de militari americani şi 5.000 de militari sud-coreeni, Coreea de Nord lansează zilnic avertismente către cei doi aliaţi şi ameninţă în special cu atacuri nucleare preventive.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...