Armata ucraineană a câștigat controlul asupra unei porțiuni de frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov

Forţele ucrainene au respins trupele ruse şi au recâştigat controlul asupra unei porţiuni din frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, au anunţat luni autorităţile de la Kiev, relatează Agerpres.
AGERPRES - lun, 16 mai 2022, 18:34
Armata ucraineană a câștigat controlul asupra unei porțiuni de frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov

„Batalionul 227 al brigăzii 127 de apărare teritorială din forţele armate de la Harkov i-a alungat pe ruşi şi s-a instalat la frontieră”, a precizat Ministerul ucrainean al Apărării pe pagina sa de Facebook.

„Suntem mândri de soldaţii noştri care au restabilit tabla indicatoare de la frontieră. Le mulţumim tuturor celor care, cu riscul vieţii, eliberează Ucraina de invadatorii ruşi”, a transmis la rândul său pe Telegram guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov.

Consilierul prezidenţial ucrainean Oleksii Arestovici afirmase cu o zi înainte că trupe ruseşti sunt transferate spre sud-est din regiunea Harkov în Lugansk, în partea de est a teritoriului ucrainean cunoscută ca Donbas, pentru a ocupa oraşul Severodoneţk.

„Pentru a obţine o victorie aparentă, inamicul se concentrează asupra a două obiective: fie să avanseze spre frontierele regiunii Lugansk (…) fie să cucerească Severodoneţul”, a arătat guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, într-o înregistrare video distribuită pe Telegram.

Forţele ruse ar putea încerca să ocupe teritorii aflate încă sub control ucrainean, a explicat oficialul. O parte din regiunea respectivă era controlată din 2014 de secesioniştii pro-ruşi, reaminteşte AFP. Severodoneţk este acum capitala administrativă a părţii din Lugansk controlate de Ucraina.

Autorităţile ucrainene au mai comunicat că în ultimele 24 de ore rachetele ruseşti au ucis zece oameni – şase în regiunea Doneţk din est, doi în cursul atacului asupra unui spital din Severodoneţk şi doi la Nikolaev, în sud. În Doneţk s-au înregistrat şi 12 răniţi, iar la Severodoneţk alţi nouă.

Potrivit poliţiei, bombardamentele ruse au lovit localităţile Mariupol, Avdeevka, Toreţk, Liman, Soledar, Zalizne, Bahmut, New York, Dibrova şi Bahmuţke. Au fost distruse 36 de instalaţii civile, printre care mai multe clădiri de locuinţe, o moschee, o uzină şi o cafenea.

La Nilolaev, viceprimarul Andrii Moskalenko a vorbit şi despre un atac informatic rus în urma căruia au fost sustrase vineri fişere ale municipalităţii, publicate ulterior pe canale de Telegram ale „inamicilor”.

Te-ar mai putea interesa și
Vodafone lansează platforma EasyTech cu noi game de produse IoT și gadgeturi, iar clienții vor beneficia și de servicii precum buyback sau plata în rate
Vodafone lansează platforma EasyTech cu noi game de produse IoT și gadgeturi, iar clienții vor beneficia și de servicii ...
Vodafone lansează platforma comercială EasyTech, care aduce o gamă extinsă de produse atât în magazinul online, cât și în magazinele fizice, cu noi dispozitive, de la electronice și......
România se grăbește să stocheze gaze. Jumătate din producția internă de acum se înmagazinează
România se grăbește să stocheze gaze. Jumătate din producția internă de acum se înmagazinează
Astăzi, se înmagazinează pentru iarnă jumătate din producția internă de gaze a țării, în condițiile în care gradul ...
O nouă creştere, noi recorduri pentru ROBOR – 5.07.2022
O nouă creştere, noi recorduri pentru ROBOR – 5.07.2022
ROBOR creşte şi marţi, 5 iulie 2022, şi atinge noi recorduri.
CFR Călători, despre căldura din trenuri: Instalațiile de climatizare nu mai pot funcționa optim la peste 35°C
CFR Călători, despre căldura din trenuri: Instalațiile de climatizare nu mai pot funcționa optim la peste 35°C
CFR Călători a anunțat marți că instalațiile de climatizare din trenuri nu mai pot atinge valorile de regim optim de ...