Armenia îşi îngheaţă participarea la blocul de securitate condus de Rusia. Kremlinul cere clarificări

 Armenia şi-a îngheţat participarea la Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), condusă de Rusia, pentru că acest pact nu a fost la nivelul aşteptărilor ţării, a anunţat joi premierul ucrainean Nikol Paşinian, în timp ce Kremlinul a declarat vineri că va contacta Erevanul pentru explicaţii în această privinţă, relatează Reuters.
AGERPRES - vin, 23 feb. 2024, 14:37
Armenia îşi îngheaţă participarea la blocul de securitate condus de Rusia. Kremlinul cere clarificări

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri canalului de televiziune Zvezda, al Ministerului Apărării rus, că Moscova are nevoie de mai multe detalii din partea Armeniei.

„Partea armeană nu a luat nicio măsură oficială în acest sens”, a spus el, referindu-se la posibila îngheţare a participării acesteia la OTSC. „Intenţionăm să luăm legătura cu colegii noştri şi să clarificăm sensul acestor declaraţii”, a afirmat Peskov.

„Secretariatul OTSC nu a primit nicio declaraţie de la Erevan cu privire la suspendarea calităţii de membru”, a informat vineri agenţia de presă Interfax, citând serviciul de presă al organizaţiei.

Nicol Paşinian a declarat pentru postul de televiziune France 24 că pactul de securitate OTSC, dominat de Rusia, a eşuat în privinţa Armeniei.

„Tratatul de Securitate Colectivă nu şi-a îndeplinit obiectivele în ceea ce priveşte Armenia, în special în 2021 şi 2022. Şi nu putem să nu luăm act de acest lucru”, a afirmat premierul armean prin intermediul unui interpret. „Acum, în termeni practici, am îngheţat participarea noastră la acest tratat. Cât priveşte ceea ce urmează, va trebui să vedem”, a spus el.

În interviu, Paşinian a declarat că nu s-a discutat deocamdată despre posibilitatea închiderii bazei ruse din Armenia. Aceasta a făcut obiectul unor tratate diferite.

În ultimele luni, Paşinian şi-a exprimat nemulţumirea faţă de legăturile de lungă durată ale Azerbaidjanului cu Rusia şi a declarat că Armenia nu se mai poate baza pe Rusia pentru a-şi asigura nevoile de apărare. El a sugerat că apartenenţa sa la OTSC este în curs de revizuire.

Printre ceilalţi membri ai OTSC – un format de securitate din cadrul CSI – se numără Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan.

Azerbaidjanul a recuperat zone întinse de teritoriu în 2020 în al doilea război legat de regiunea Karabah, populată în principal de etnici armeni, dar recunoscută la nivel internaţional ca parte integrantă a statului azer. Anul trecut, armata azeră a preluat controlul asupra regiunii Karabah, ceea ce i-a determinat pe cei mai mulţi dintre locuitori să plece în Armenia.

În remarcile sale, Paşinian a declarat că perspectivele de încheiere a unui tratat de pace pe termen lung au fost afectate de declaraţiile preşedintelui azer Ilham Aliev, pe care Armenia le-a interpretat ca reprezentând o revendicare a unei părţi extinse din teritoriul armean.

Azerbaidjanul – cu care Armenia a purtat două războaie în ultimele trei decenii – nu a aderat la principiile necesare pentru a încheia un tratat de pace pe termen lung, a declarat Paşinian, sugerând că Baku se pregăteşte de lansarea unui nou atac.

„Dacă Azerbaidjanul nu recunoaşte principiile integrităţii teritoriale şi inviolabilităţii frontierelor, acesta (un tratat de pace – n.r.) pur şi simplu nu este posibil”, a declarat el pentru France 24.

„Azerbaidjanul se foloseşte de situaţie pentru a-şi inflama retorica. Asta ne face să credem că Azerbaidjanul se pregăteşte pentru un nou atac asupra Armeniei”, a insistat Paşinian.

Te-ar mai putea interesa și
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate din ele sunt în Asia....
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
În condiţiile în care sărbătorile din luna mai marchează debutul turismului la Marea Neagră, bulgarii şi turiştii ...
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au la dipoziție 12,5 miliarde de lei
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au ...
Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională şi se pot demara procedurile pentru ca de la începutul lunii ...
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Veniturile Greciei din turism au crescut în primele două luni din acest an cu 24,5%, arată datele oficiale publicate vineri, ...