ARSIT propune specializarea judecătorilor în fiscalitate pentru a da sentinţe corecte şi rapide

Asociaţia pentru Reformarea Sistemului de Impozite şi Taxe (ARSIT) propune specializarea judecătorilor în dreptul fiscal pentru a lua decizii pertinente, mai ales în cazul contestaţiilor la documentele emise de Fisc, ajutând astfel contribuabilii să-şi rezolve situaţiile fiscale conflictuale.
Economica.net - mar, 09 apr. 2013, 09:07
ARSIT propune specializarea judecătorilor în fiscalitate pentru a da sentinţe corecte şi rapide

„Tribunalele fiscale sunt o necesitate pentru contribuabilul din România şi un câştig pentru statul român. Adaptate la sistemul de drept românesc, sistemele care funcţionează deja cu succes la nivel internaţional pot reprezenta un punct de pornire şi modele de bună practică pentru dezvoltarea propriilor noastre Tribunale fiscale”, a declarat marţi directorul executiv al ARSIT, Delia Cataramă, la o conferinţă privind reforma fiscală.

Reprezentanţii asociaţiei consideră că procedurile în instanţă sunt foarte complicate în ceea ce priveşte contestaţiile depuse de contribuabili pentru actele emise de Administraţia Financiară, procentajul sumelor admise la contestaţie este foarte scăzut, iar de multe ori contribuabilul renunţă la drepturile sale din cauza acestor factori.

Specializarea judecătorilor în fiscalitate ar avea ca efect acordarea unor termene de judecată mai scurte.

„Scopul este înfiinţarea unor tribunale de sine stătătoare, însă în contextul economic actual nu este un deziderat uşor de obţinut. Ar trebui să avem locaţii suplimentare pentru săli de judecată, spaţii de depozitare, infrastructură IT, dar şi un număr suplimentar de judecători şi personal auxiliar”, a afirmat avocatul Luisiana Dobrinescu, coordonator al grupului de analiză fiscală din cadrul ARSIT.

Pentru a se implementa acest proiect, este necesară creşterea numărului de angajaţi în cadrul instanţelor, promovarea judecătorilor către tribunale şi curţi de apel, precum şi formarea continuă a judecătorilor.

Dobrinescu a arătat că Ministerul Justiţiei ar trebui să fie de acord cu suplinirea nunărului de judecători, iar CSM cu promovarea judecătorilor către tribunale şi curţi de apel.

Având în vedere că instanţele dispun de un sfert din resursele necesare pentru punerea în practică a noului Cod de procedură civilă, în urma rectificării bugetare, ARSIT propune pentru început să fie constituite complete de judecată specializate la nivelul tuturor instanţelor din ţară, separate de cele de contencios administrativ.

Ideea acestui proiect a fost susţinută şi de Diana-Magdalena Bulancea, judecător la Curtea de Apel Bucureşti, care a admis că instanţele sunt copleşite de numărul dosarelor pe care le au de soluţionat, dar mai ales de diversitatea speţelor şi domeniilor din care provin, ajungând în situaţia de a acorda termene de judecată foarte lungi.

Bulancea apreciază că este necesară specializarea instanţelor pe fiscalitate, dar şi pe alte domenii.

Asociaţia va derula consultări publice pentru acest proiect la care să participe toate părţile interesate în specializarea instanţelor judecătoreşti în materie fiscală.

Tribunalele specializate în fiscalitate funcţionează în ţări precum Germania, Franţa, SUA, Canada sau Marea Britanie. În SUA, în 90% din cazuri se ajunge la o înţelegere între părţi înainte de a începe procesul.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...