Arta, tehnologia și cum se influențează reciproc în lumea lui Nicu Mihai

În peisajul artiștilor digitali români, Nicu Mihai se remarcă prin canalul său de YouTube unde, de aproape 7 ani, își folosește talentul și pasiunea pentru desen și tehnologie pentru a crea clipuri cu artă, desen și animație prezentate într-un stil deosebit care îmbină fără efort vloggingul cu educaționalul. O parte din creațiile sale digitale le postează și pe instagram, unde nu se deranjează să scrie mereu cu diacritice pentru a părea mai profesionist, cum în glumă chiar el recunoaște că face pe YouTube.
Ion Dobreanu - mar, 15 mart. 2022, 13:00
Arta, tehnologia și cum se influențează reciproc în lumea lui Nicu Mihai

Nicu și-a descoperit, întâmplător, pasiunea pentru animație, prin combinarea altor mari pasiuni ale sale – desenul pe hârtie cu tehnologia digitală – un moment de revelație în care a descoperit cu surprindere că își poate exprima mult mai clar și complet ideile în mediul digital, animația devenind rapid soluția la îndemână pentru rezolvarea tuturor problemelor anterioare, iar formatul pe care îl îmbrățișează cel mai des este cel de prezentare a procesului de desenare, așa că nu trebuie să te mire dacă dai pe canalul său de clipuri care te învață să desenezi cu un creion foarte mic, cu unul comic de mare, să pictezi cu ketchup sau în acuarelă.

Despre Nicu se poate spune fără a greși că este un artist digital total. În afară de desen și animație, Nicu face parte în timpul liber și dintr-un band de muzică, You Arrive. Și, pentru că nu îi ajung cele 24 de ore din zi pentru a posta clipuri pe YouTube zilnic, acestea având nevoie de un volum foarte mare de muncă ce se întinde pe mai multe zile, Nicu își ține ocupați urmăritorii cu story-urile și postările sale de pe instagram, unde flirtează uneori și cu fotografia, o altă pasiune.

Viitorilor artiști digitali, Nicu Mihai le aduce aminte din experiență că nu trebuie să se descurajeze repede, să nu se sperie și să aibă răbdare, pentru că au în față un proces lung, iar, la început, fără îndoială, nu o sa le iasă totul așa cum își doresc și asta este perfect OK, pentru că trebuie să începi cu lucruri urâte ca să poți face, apoi, lucruri care să te mulțumească pe deplin.

Cum te-ai prezenta cuiva care nu a auzit încă de tine?

Sunt Nicu, pe net lumea mă știe ca Nicu Mihai sau „ăla care desenează” și am, probabil, cel mai mare canal de artă, desen și animație de pe YouTube-ul românesc, care îmi și poartă numele. La bază sunt artist și designer grafic, ilustrator, animator 2D și alte cuvinte pompoase, dar activitatea mea principală, în momentul acesta, este crearea de conținut video pentru canalul meu, bazat pe aptitudinile mele. De la o vreme sunt și co-vocalist, chitarist și producător în proiectul muzical You Arrive.

Cât de importantă este tehnologia pe care o folosești atunci când faci animație sau desenezi?

Toată activitatea mea are multă implicare tehnologică, și cumva depinde de performanțele device-urilor pe care le folosesc. Adică nu pot să animez eficient dacă placa video nu mă duce, nu pot să aleg culorile potrivite în desene dacă ecranul nu e calitativ, nu pot să montez clipurile pentru canal dacă programele se tot blochează, și implicit… nu prea pot să fac nimic fără un computer performant.

Ce calculator folosești acum și ce apreciezi cel mai mult la el?

Recent, discutând cu un prieten care se pricepe la hardware, am aflat de laptopul ASUS Vivobook Pro 14X OLED, că are placă video nu știu cum, că are ecran nu știu de care, că face nu știu ce… Am mai auzit astea, dar cum sunt sceptic de fel, a trebuit să îl țin în poală ca să mă conving.

Primul lucru care m-a lovit: ecranul 90 Hz, OLED, incredibil de luminos și colorat, acoperă 100% gama de culori DCI-P3, are rezoluție enormă și tre’ să te cam chinui să vezi pixelii individuali. Deși nu ajung niciodată să am clipuri filmate în mai mult de 25 de cadre pe secundă, 90 herți-ul ăsta de care vorbește toată lumea face din utilizarea interfeței o plăcere de nedescris. Aș mișca toată ziua ferestrele pe ecran numai ca să văd cât de smooth e totul. Păcat că adesea sunt prins ore întregi într-un singur program de editat, dar în timpu’ liber le mișc de colo-colo, promit.

Placa video e un NVIDIA RTX 3050, varianta pentru laptopuri. Cunoscătorii s-au convins când am zis 3050. Necunoscătorii care nu le au cu numere și d-astea trebe’ doar să știe că rupe din orice punct de vedere. Pe editare video e stas, pe editare foto nici nu se pune problema, iar cuplată cu ecranul ăla fain îți satisface orice nevoie, de la colorizare foto/video cu acuratețe, până la gaming excelent, chiar și când nu este cuplat la priză. Până la urmă de aia îți iei un laptop, să îl ții după tine.

Procesorul nu prea am reușit să îl stresez prea tare, eu lucrând cu mult content grafic (și cu jocuri când nu am chef să lucrez). E un Intel i7. De ce să mint, aici nu prea mă pricep la numere, generații sau arbori genealogici, dar am softuri care folosesc exclusiv procesorul. Mi-am testat simulatoarele de amplificator de chitară de la Neural DSP, notorii pentru nevoia de procesor puternic.

Crezi că am ajuns în punctul în care un laptop poate înlocui o întreagă suită de echipamente profesionale?

Am transformat lejer laptopul într-un amplificator de chitară electrică, iar latența între momentul când lovesc coarda și momentul când iese sunetul amplificat e extrem de neglijabilă. Aici și eu sunt pretențios. Singurul mod în care ai latență zero e când cânți printr-un amplificator real. Dar având în vedere că amplificatorul din sufrageria mea are aproximativ 38 de kilograme fără cabluri, la 10-15 milisecunde latență eu zic că Vivobook ăsta mic se descurcă excepțional, mult peste alte procesoare de pe piață.

Poți să dai exemplu o inovație recentă care a schimbat modul în care folosești laptopul pentru a crea animații, a desena sau pentru a edita clipurile tale?

Pentru editare video eu folosesc un mouse extern, și am impresia că ASUS știe că e o practică comună. Presupun asta pentru că au integrat pe trackpad un fel de „tre’ să vezi ca să înțelegi” numit DialPad. Se aprinde un cerc luminos chiar pe trackpad (nu înțeleg cum au băgat leduri acolo, dar okay…) care e folosit la diverse controale si shortcuturi. Dacă ai mouse, oricum nu mai folosești trackpadul, deci acum măcar e pus la ceva folositor.

Cerculețul ăla e integrat cu sistemul de operare, iar când „învârți” de el apare o interfață neintrusivă pe ecran de unde poți alege, tot cu cerculețul de pe trackpad, tot felul de funcții care se adaptează în funcție de aplicație. Pe desktopul gol poți controla volumul și luminozitatea ecranului cu o mișcare circulară, iar în aplicațiile Adobe se introduc noi funcții destul de interesante precum zoom sau scroll pe timeline atunci când editezi video în Premiere Pro sau mărimea brush-ului în Photoshop.

Mi se pare cool și îndrăzneț. N-am văzut în altă parte nimic similar, și e o metodă bună să salvezi timp. Sper să extindă mai departe ideea DialPad-ului. Mi-o pot imagina aplicată sub formă de shortcuturi personalizate pentru ce programe vrei tu, cu mai mult control. Poate l-ai putea seta ca o învârtire să iti dea un clip de pe YouTube înainte sau înapoi. Totul o să depindă de soft.

Dar o funcție aparent banală care, însă, este extrem de utilă în realitate?

Probabil cea mai neînsemnată chestie, dar care pentru mine este un bonus gigant, deși nu are legătură cu performanțele laptopului: o acoperitoare de plastic la camera web care face slide stânga-dreapta.

Nu prea înțeleg de ce ASUS nu o folosește mai mult în marketarea laptopului ăsta, mai ales că știm bine cum stă treaba cu privacy-ul în ziua de azi. Din ceva motiv m-a marcat mult ideea de a fi sută la sută sigur că nici un progrămel nedorit nu te poate vedea fără acordul tău sau că nu riști să uiți camera deschisă la cursurile online sau ședințele virtuale. Știți vorba aia din moși strămoși. „Dacă pui ceva în fața camerei de filmat, nu te mai vezi”.

~~~

Indiferent de modelul ASUS Vivobook Pro 14X OLED pe care îl cumperi în această perioadă, în momentul achiziției vei primi bonus trei luni de acces gratuit la toate cele peste 20 de programe ale suitei Adobe Creative Cloud, cea mai populară colecție software proiectată pentru creatorii de conținut, un companion foarte util pentru un laptop conceput pentru mediile de lucru profesionale creative.

În plus, dacă optezi să participi în campania Părerea ta contează, poți publica o simplă recenzie de cel puțin 200 de caractere pe oricare dintre platformele participante și primești un an de garanție suplimentară pentru noul tău laptop ASUS Vivobook Pro 14X OLED.

Te-ar mai putea interesa și
Nicușor Dan despre Cathedral Plaza: Vom exercita recurs la Curtea de Apel București împotriva sentinței de ieri a Tribunalului
Nicușor Dan despre Cathedral Plaza: Vom exercita recurs la Curtea de Apel București împotriva sentinței de ieri a Tribunalului
Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan a făcut pe pagina de Facebook câteva precizări cu privire la decizia Tribunalului București de a suspenda, pentru moment, demolarea clădirii de birouri......
Hidroelectrica a strâns peste 40.000 de plângeri de la clienții casnici, aproape toate justificate, majoritatea pe facturi. Câte a rezolvat
Hidroelectrica a strâns peste 40.000 de plângeri de la clienții casnici, aproape toate justificate, majoritatea pe facturi. ...
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România și compania care atrage din ce în ce mai mulți ...
EY România: Amenzi de la 10.000 la 30.000 de lei pentru românii care nu respectă sancţiunile impuse Rusiei privind importul de petrol, cărbune sau băuturi alcoolice
EY România: Amenzi de la 10.000 la 30.000 de lei pentru românii care nu respectă sancţiunile impuse Rusiei privind importul ...
Specialiştii EY România arată că nerespectarea sancțiunilor internaționale impuse Rusiei se pedepsește cu amendă ...
Marea Britanie promite să fie alături de Ucraina ”până la victorie”
Marea Britanie promite să fie alături de Ucraina ”până la victorie”
Marea Britanie are rezistenţa necesară pentru a fi alături de Ucraina "până la victorie", promite ministrul său de ...