Artrom Steel Tubes pregăteşte în 2024 investiţii de peste 6 milioane de euro pentru accelerarea decarbonizării

Producătorul de ţevi Artom Steel Tubes, cu operaţiuni în România la Reşiţa şi Slatina, va investi peste 6 milioane de euro în 2024 pentru optimizarea măsurilor de reducere a emisiilor de carbon şi a consumului de combustibil.
AGERPRES - joi, 15 feb. 2024, 15:10
Artrom Steel Tubes pregăteşte în 2024 investiţii de peste 6 milioane de euro pentru accelerarea decarbonizării

Potrivit unui comunicat al companiei, în acest sens a încheiat parteneriate cu o serie de furnizori consacraţi în industria metalurgică din Europa, care vor asigura retehnologizarea unor procese de producţie, scrie Agerpres.

„În următorii doi ani, industria metalurgică va trebui sa facă eforturi financiare uriaşe pentru demararea proiectelor majore de schimbare a tehnologiilor, în ciuda tuturor provocărilor cu care se confruntă. Instituţiile europene impun trecerea la oţelul verde cu emisii zero, prin înlocuirea cărbunelui cu gazul natural şi a gazului metan cu hidrogenul obţinut prin tehnologii verzi, dar şi retehnologizarea fluxurilor de oţel din minereul de fier şi cărbune. Uniunea Europeană a permis ţărilor membre să acorde ajutoare de stat pentru modernizarea companiilor, însă, în lipsa acestora, am recurs noi la eforturi financiare pentru a asigura accelerarea proceselor de decarbonizare a uzinelor noastre”, a declarat Adrian Popescu, preşedintele Consiliului de Administraţie Artrom Steel Tubes, citat în comunicat.

Compania a început procesul de modernizare a cuptorului de încălzire a blocurilor pentru formarea ţevilor în vederea laminării, cu sprijinul companiei italiene SMS Spa, parte a SMS Group şi a Vesuvius Europe GmbH, ambele cu experienţă semnificativă în domeniul industrial.

Procesul presupune refacerea completă a zidăriei, folosind materiale refractare de ultimă generaţie, precum şi instalarea unui nou set de arzătoare radiante de tip SMS RADFlame HY2, a unui sistem nou de control al combustiei şi înlocuirea nivelului de automatizare.

Modernizarea cuptorului permite diminuarea consumului de gaze naturale, care influenţează în mod direct reducerea amprentei de carbon a uzinei de ţevi. Procesul susţine, de asemenea, posibilitatea utilizării hidrogenului, care va contribui la neutralitatea climatică.

Retehnologizarea va fi finalizată pe parcursul acestui an.

De asemenea, un alt demers vizează eficientizarea şi decarbonizarea producţiei proprii de oţel folosit pentru fabricarea ţevilor, precum şi reducerea semnificativă a costurilor de producţie aferente fluxului de fabricaţie din cadrul uzinelor din Reşiţa şi Slatina.

Potrivit comunicatului, chiar dacă tehnologia utilizată în prezent de Artrom permite ca prin reciclarea deşeurilor feroase să se obţină oţel cu amprentă scăzută de carbon, reducerea impactului asupra mediului şi în ceea ce priveşte acest proces e considerată prioritară în strategia de dezvoltare a companiei. În acest scop, furnizorul german Badische Sthal Engeniering, care a contribuit la modernizarea oţelăriei de la Reşiţa, asigură efectuarea unui studiu tehnico-economic amplu pentru identificarea soluţiilor care vor sta la baza viitoarelor investiţii ale companiei în această direcţie.

Proiectul se încadrează în termenii Greenhouse Gas Protocol (EU-2001), Scopul 1 şi 2, privind reducerea cu 25% a emisiilor de carbon.

Artrom Steel Tubes produce la uzina siderurgică din Reşiţa oţelul necesar uzinei de ţevi din Slatina, de unde se livrează produse în Europa, Statele Unite şi Asia, având ca agenţi comerciali sucursalele sale din Europa şi SUA.

Artrom însumează circa 2.350 de angajaţi (1550 în Slatina, 770 în Reşiţa şi circa 30 în reprezentanţele din Europa şi SUA) şi afaceri de 2 miliarde de lei, din care 85% din exportul produselor la cei peste 600 de clienţi din Europa şi America.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...