ASE București și Stakeborg lansează un program educațional despre industria blockchain

România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la digitalizarea serviciilor publice și pe locul 26 din 27 în ceea ce privește capitalul uman, mai puțin de o treime dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 de ani având competențe digitale cel puțin de bază.
Ion Dobreanu - mar, 03 mai 2022, 17:34
ASE București și Stakeborg lansează un program educațional despre industria blockchain

Aceste date sunt prezentate într-un raport al Comisiei Europene.

Cu toate acestea, exact ca în cazul vitezei internetului, decalajul față de Vest ar putea fi transformat într-un avantaj competitiv dacă autoritățile, mediul academic și cel privat colaborează și adoptă măsurile potrivite, afirmă Sorin Cristian Niță, profesor asociat al Facultății de Administrare a Afacerilor cu Predare în Limbi Străine (FABIZ) din cadrul Academiei de Studii Economice din București (ASE). Pentru a impulsiona adoptarea noilor tehnologii, FABIZ-ASE, alături de parteneri din mediul privat precum Stakeborg, VD Law Group, Cryptoverse Academy, bitMahavi și Digitalio lansează workshopul „Blockchain Marathon”, care va avea loc pe 7 și 14 mai la sediul FABIZ, din Calea Griviței 2-2A.

Potrivit lui Sorin Cristian Niță, România se bucură astăzi de una dintre cele mai mari viteze de internet pentru că a ratat primele faze de dezvoltare care implicau cablurile de cupru ale infrastructurii telecom. Țara noastră a sărit peste această etapă, adoptând direct internetul de mare viteză prin fibră optică. Din punct de vedere al digitalizării societății românești, aceeași rețetă ar putea fi aplicată și în cazul adoptării la scară largă a tehnologiei blockchain, afirmă acesta.

Industria blockchain poate crea la nivel mondial 40 de milioane de noi locuri de muncă până în 2030

„Rolul universității este de a pregăti studentul pentru intrarea pe piața muncii. Un studiu realizat în 2018 de compania Dell Technologies concluziona că 85% din meseriile existente în 2030 nu fuseseră încă inventate în urmă cu patru ani. Tehnologia evoluează cu o viteză fără precedent, producând schimbări la fel de rapide pe piața muncii. Drept urmare, trebuie să analizăm cu atenție trendurile internaționale și să adaptăm programa pe cale de consecință, pentru a ne asigura că studenții de azi sunt pregătiți să facă față provocărilor de mâine.

Potrivit estimărilor, industria blockchain va crea 40 de milioane de noi locuri de muncă în următorii 8 ani. Cele mai mari universități din lume, printre care Harvard, MIT și Oxford au construit deja programe pentru studierea acestei tehnologii. Prin lansarea workshopului „Blockchain Marathon” FABIZ-ASE face primii pași în această direcție, iar cu ajutorul expertizei în domeniu a partenerilor de la Stakeborg, explorăm oportunitatea de a organiza un program de studii postuniversitare în această direcție”, a declarat Sorin Cristian Niță.

Principalele aplicabilități ale industriei blockchain

Prin caracteristicile sale de descentralizare și imutabilitate a informațiilor, industria blockchain își găsește aplicabilitate într-o serie amplă de domenii printre care industria bancară, comerț, sănătate și administrație publică.

„România are în sfârșit oportunitatea să adopte o nouă tehnologie încă din stadiile ei incipiente. Pentru a contribui la acest deziderat, una dintre principalele misiuni ale Stakeborg este să traducă informația tehnică din jurul industriei blockchain în mesaje simple, ușor de înțeles chiar și pentru persoanele mai puțin tehnice. Tocmai de aceea am și creat Stakeborg Academy – primul curs în limba română despre blockchain, inspirat din programa Oxford, care poate fi urmat de persoane care nu au avut niciun contact în prealabil cu această tehnologie. Și tot din acest motiv susținem cu toate forțele inițiative educaționale precum „Blockchain Marathon”, dezvoltat de FABIZ-ASE, punându-ne totodată la dispoziție expertiza pentru a sprijini dezvoltarea în cadrul ASE a unui program de studii postuniversitare”, a afirmat Evelyne Vîlcu, Head of Business Development în cadrul Stakeborg.

Pe parcursul celor două zile ale „Blockchain Marathon” specialiștii Stakeborg Evelyne Vîlcu, Răzvan Dumitrașcu și Matei Vârsta vor analiza componentele tehnologiei blockchain și utilizările acesteia în domeniul financiar, în vreme ce Endi Ungureanu și Cosmin Tronaru vor aborda subiectul oportunităților aduse de tokenii non-fungibili (NFTs) și de dezvoltarea Organizațiilor Autonome Descentralizate (DAOs).

Totodată, reprezentanții casei de avocatură VDLaw Group vor analiza cadrul legal al crypto-activelor. Mihai Voiculescu, CEO Cryptoverse Academy, va aborda subiectul finanțelor descentralizate, Victor Mitran, cofondator bitMahavi, va explica modul în care se pot transforma activele crypto în fiat, în vreme ce artistele Tammy Lovin și Eliana Bogdan vor analiza industria NFT-urilor și rolul lor în Metaverse.

Pentru înscrierea pe lista de participanți, puteți accesa site-ul FABIZ.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...