ASF a amânat pentru 2016 aplicarea standardelor IFRS pentru piaţa de capital şi a asigurărilor

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, miercuri, ca aplicarea standardelor IFRS pentru entităţile din piaţa de capital şi din piaţa asigurărilor să fie amânată pentru anul viitor, se arată într-un comunicat remis, joi, AGERPRES.
Economica.net - joi, 26 feb. 2015, 16:05
ASF a amânat pentru 2016 aplicarea standardelor IFRS pentru piaţa de capital şi a asigurărilor

„În şedinţa din 25.02.2015, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a luat în discuţie proiectul de modificare şi completare a „Instrucţiunii nr. 2/ 2014 privind aplicarea Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară de către entităţile autorizate, reglementate şi supravegheate de ASF din Sectorul Instrumentelor şi Investiţiilor Financiare” şi a aprobat amânarea obligaţiei de implementare a IFRS pentru data de 1 ianuarie 2016 pentru entităţile din piaţa de capital şi din piaţa asigurărilor”, informează ASF.

Potrivit comunicatului, decizia a luat în considerare recomandările Ministerului Finanţelor Publice în ceea ce priveşte necesitatea identificării situaţiilor specifice la nivelul entităţilor ce vor avea obligaţia aplicării IFRS, care ar conduce la modificarea şi completarea legislaţiei fiscale. Un colectiv de lucru constituit la nivelul ASF va elabora un plan de lucru împreună cu piaţa pentru încadrarea în noile termene.

„A fost aprobată, de asemenea, republicarea spre consultare publică, pentru un termen de 10 zile, a proiectului de regulament pentru modificarea şi completarea „Regulamentului nr. 3/ 2006 privind autorizarea, organizarea şi funcţionarea Fondului de Compensare a Investitorilor, cu modificările şi completările ulterioare”, pentru a extinde perioada necesară formulării unor propuneri şi observaţii de către cei interesaţi”, arată documentul citat.

De asemenea, instituţia informează că nu a fost aprobată solicitarea Casei de Compensare Bucureşti (CCB) de autorizare în calitate de contraparte centrală, constatând că nu au fost îndeplinite cerinţele prevăzute de Regulamentul ASF nr. 3/ 2013 privind autorizarea şi funcţionarea contrapărţilor centrale, precum şi de Regulamentul (UE) nr. 648/ 2012 al Parlamentului European şi al Consiliului privind instrumentele derivate extrabursiere, contrapărţile centrale şi registrele centrale de achiziţii (EMIR).

Consiliul ASF a avizat modificările intervenite în actul constitutiv al SIF Muntenia, în conformitate cu Hotărârea Consiliului de Administraţie al administratorului SAI Muntenia Invest S.A. Modificările privesc condiţiile de cvorum şi majoritate de vot necesare desfăşurării adunărilor generale ale acţionarilor SIF, precum şi adoptării hotărârilor.

Comunicatul mai arată că în cadrul şedinţei a fost aprobată solicitarea de eliberare a Certificatelor de Înregistrare a Valorilor Mobiliare pentru produsele structurate emise de Erste Group Bank A.G.

„A fost decisă, de asemenea, retragerea de la tranzacţionare şi radierea din evidenţele ASF a acţiunilor Petrodesign, având în vedere hotărârea AGA a acestei societăţi. Au fost aprobate modificările actelor constitutive la un număr de 11 societăţi de asigurare sau brokeri de asigurare şi numirea a 6 persoane de conducere (preşedinţi de Consilii de conducere, directori generali şi alte poziţii cheie) pentru societăţi de asigurare şi brokeri. Au fost aprobate, de asemenea, şi rapoartele de control periodic în cazul Bancpost S.A. şi SSIF Goldring S.A”, se mai spune în document.

Potrivit ASF, a fost aprobată şi avizarea definitivă a modificării Prospectului schemei de pensii facultative pentru Fondul de Pensii Facultative Aegon Esenţial, precum şi avizarea unui număr de 43 de agenţi pentru desfăşurarea activităţilor de marketing.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este instituţia care autorizează, reglementează, supraveghează şi controlează entităţile care activează pe piaţa financiară non-bancară din România.

Te-ar mai putea interesa și
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani vor primii elevii
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani ...
Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Educație și Ocupare (PEO), și în parteneriat cu Ministerul Educației, lansează apelurile......
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Traficul rutier va fi restricţionat pe timpul nopţii, în perioada 29 - 31 martie, pe un sector al DN 1, pentru executarea ...
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ ...
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...