ASF a aprobat ieri prospectul ofertei publice Romgaz

Autoritatea de Supraveghere Financiară a aprobat în ședința de vineri, 18 octombrie, prospectul de ofertă publică secundară inițială de vânzare de acțiuni (sub formă de acțiuni și certificate globale de depozit) pentru Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz Mediaș.
Economica.net - sâm, 19 oct. 2013, 13:00
ASF a aprobat ieri prospectul ofertei publice Romgaz

‘Viza de aprobare aplicată pe Prospect nu are valoare de garanție și nici nu reprezintă o altă formă de apreciere a Autorității de Supraveghere Financiară cu privire la oportunitatea, avantajele sau dezavantajele, profitul ori riscurile pe care le-ar putea prezenta tranzacțiile ce urmează a fi încheiate prin acceptarea ofertei publice obiect al deciziei de aprobare. Decizia de aprobare certifică numai regularitatea Prospectului în privința exigențelor legii și ale normelor adoptate în aplicarea acesteia’, precizează comunicatul ASF.

Intervalul de preț din oferta publică de listare a Romgaz este 24-32 de lei pe acțiune, a anunțat vineri ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niță, la finalul ședinței extraordinare de Guvern.

‘Am aprobat în Guvern hotărârea privind oferta publică a Romgaz. Este vorba despre 57,813 milioane de acțiuni, adică 15% din capitalul social, iar intervalul de preț este 24-32 lei pe acțiune. Este o cotație stabilită după un raport de marketing al consorțiului de consultanți și este o cotație apropiată de cea a Petrom’, a spus Niță.

Romgaz a anunțat în urmă cu o săptămână intenția de a lansa o ofertă publică inițială de acțiuni existente și de Certificate Globale de Depozit (GDR) având la bază acțiuni. Acțiunile urmează să se listeze la Bursa de Valori București, iar certificatele de depozit la Bursa de la Londra.

‘Elementul de noutate este listarea la Londra. Este prima societate românească listată la Londra, sperăm ca și alte societăți românești să fie listate la Londra’, a mai afirmat Niță.

Ministrul a refuzat să precizeze ce sumă dorește să obțină din această listare: ‘Nu vreau să dau o cifră, ci vreau să obținem cât mai mult’.

Întrebat dacă se așteaptă ca oferta să fie suprasubscrisă, Niță a răspuns: ‘Desigur! Mă aștept ca interesul să fie ridicat. Este o companie profitabilă, care este de viitor’. El a amintit că Romgaz este implicat inclusiv în explorările din Marea Neagră, zonă unde se estimează existența unui potențial ridicat de hidrocarburi.

La rândul său, Gabriel Dumitrașcu, șeful Direcției de privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie, prezent la briefingul de presă de la Guvern, a estimat că, dacă se va menține calendarul actual, acțiunile Romgaz vor fi efectiv tranzacționate la bursă la mijlocul lunii noiembrie.

Cea mai mare parte din ofertă, respectiv 85%, este destinată investitorilor instituționali, iar restul, 15%, pentru micii investitori, a mai spus Niță.

‘Pentru investitorii mici, care cumpără până la 10.000 de acțiuni, va fi un discount de 5% în prima săptămână și de 3% în a doua săptămână’, a adăugat el.

Potrivit comunicatului Romgaz remis în urmă cu o săptămână, oferta publică inițială va avea ca obiect maximum 15% acțiuni existente, sub formă de acțiuni și de GDR, deținute de Ministerul Economiei, care acționează prin intermediul Departamentului pentru Energie. Oferta se adresează investitorilor instituționali și investitorilor de retail din România, dar și investitorilor instituționali pe piața internațională, cu excepția celor din Statele Unite ale Americii, conform prevederilor Regulamentului S și a unor investitori instituționali calificați din Statele Unite ale Americii, conform Regulii 144 A. Se estimează că oferta va fi finalizată până la sfârșitul acestui an, în funcție de condițiile de piață’, precizează un comunicat al companiei.

Goldman Sachs International și Erste Group Bank AG sunt coordonatorii globali comuni, iar BCR și SSIF Raiffeisen Capital & Investment sunt managerii locali ai ofertei publice Romgaz, care este parte din programul de privatizare al României, în conformitate cu politicile existente de liberalizare și dereglementare a pieței.

În urma ofertei, Ministerul Economiei va deține cel puțin 70% din acțiunile societății, Fondul Proprietatea își va menține cota de 15% din acțiuni, iar flotația liberă va include restul de acțiuni (acțiunile liber tranzacționate la BVB).

‘Romgaz este o companie strategică pentru România și poate fi în mod just numită ‘bijuteria coroanei’ în sectorul energetic, datorită performanțelor înregistrate de-a lungul timpului. Listarea Romgaz, cel mai mare producător și furnizor de gaze de pe piața locală este parte a unui program ambițios inițiat de Guvernul României, în sensul deschiderii către investitori privați străini a companiilor strategice, ca parte a contextului de reformare a sectorului energetic și alinierii cu principiile competiției reale, pe baza liberalizării pieței. Oferta Publică Inițială a Romgaz va avea un impact major în sectorul energetic românesc și cred că investitorii, și cei din România și cei internaționali, vor identifica această oportunitate. În același timp, este o oportunitate pentru piața de capital locală, datorită ofertei importante de pe Bursă de Valori București. Calitatea companiei și potențialul ei de creștere o poziționează ca fiind alegerea corectă pentru a deveni prima companie privatizată românească, listată la Bursa de la Londra. Acesta este un pas în plus în strategia de internaționalizare a companiei’, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niță.

Potrivit directorului general al Romgaz, Virgil Metea, oferta publică inițială anunțată marchează o nouă etapă în dezvoltarea societății.

„Construim pe tradiția noastră de mai mult de 100 de ani în operațiunile upstream din România, pentru a dezvolta noi zone pe piața domestică și pentru a ne extinde în noi zone de frontieră (cum sunt zonele de adâncime sau cele din apele adânci ale Mării Negre) și ne pregătim pentru liberalizarea integrală a pieței și prețurilor pe piața locală. Credem că Romgaz propune investitorilor o ofertă atractivă prin lichiditatea solidă a companiei și potențialul de creștere a producției prin exploatarea activelor noastre”, a spus Metea.

Romgaz este cel mai mare producător și furnizor de gaze naturale din România și, conform Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, a deținut, în 2012, o cotă de 50,1% din producția internă de gaze naturale și a furnizat 41,7% din volumul de gaze naturale pentru consum din România. Ariile principale de activitate ale Romgaz includ: explorarea și producția de gaze naturale, furnizarea de gaze naturale, stocarea în depozite subterane și producția de electricitate. În 2012, Romgaz a produs 5,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Compania operează în prezent 3.257 de sonde de producție în România care accesează 147 de zăcăminte comerciale, precum și 29 de sonde de explorare în nouă perimetre on-shore. La 30 iunie 2013, Romgaz deținea rezerve nete de gaze de 62,1 miliarde de metri cubi și rezerve nete probabile de 13,2 de miliarde de metri cubi de gaze, conform consultantului independent — DeGolyer & MacNaughton.

Societatea deține acorduri petroliere pentru nouă perimetre de explorare on-shore din România cu o suprafață totală de aproximativ 17.650 km2. În total, din 1997, în perimetrele aflate în concesiune, au fost făcute peste 70 de noi descoperiri de gaze, (aproximativ 3,8 miliarde m3 în termeni de producție cumulată), ceea ce reflectă o rată de succes de 66% pentru pentru forări de explorare finalizate.

Romgaz a încheiat o serie de parteneriate și alte acorduri de investiții comune pentru explorarea și dezvoltarea perimetrelor licențiate, atât în străinătate, cât și în România. În Slovacia și Polonia, societatea deține cote de participare de 25% și 30% în parteneriate și, respectiv, în acorduri pentru explorarea, dezvoltarea și producția a cinci perimetre de explorare. Pe teritoriul României, societatea deține participații (cuprinse între 37,5% și 50%) în două alte perimetre. De asemenea, Romgaz are o serie de acorduri de colaborare cu Lukoil, Vanco, Amromco Energy și Schlumberger Logelco, alături de alte contracte de asociere (joint — venture) pentru explorarea, dezvoltarea sau reabilitarea diverselor perimetre sau instalații din România și din străinătate.

Romgaz este, de asemenea, cel mai mare operator de înmagazinare subterană de gaze naturale din România. Societatea operează șase depozite subterane de înmagazinare cu un volum total de lucru de 2,76 miliarde mc și, potrivit ANRE, în 2012, a avut o cotă de piață pentru înmagazinare subterană a gazelor naturale în România de 90%. Societatea a intrat recent în sectorul de producere a energiei electrice prin achiziționarea, în februarie 2013, a centralei termoelectrice de la Iernut, care are o capacitate instalată de 800 MW.

Romgaz a înregistrat, în primele șase luni ale anului 2013, EBITDA (profitul înainte de dobânzi, impozit, depreciere și amortizare) de 1,1 miliarde lei (342 de milioane de dolari), comparativ cu 1,2 miliarde lei (371 milioane de dolari), în primele șase luni din 2012 și venituri de 3,8 miliarde lei (1,16 miliarde de dolari), 4,2 miliarde lei (1,27 miliarde de dolari) și 3,5 miliarde lei (1,06 miliarde dolari), în exercițiile financiare încheiate la 31 decembrie 2012, respectiv 2011, 2010.

Compania înregistrează marje de EBITDA ridicate în mod constant, acestea atingând 48,3% în 2012 și 58,7% în prima jumătate a anului 2013, comparativ cu 46,2% în 2011.

Legislația din România privind distribuirea profitului înregistrat de companiile deținute de stat prevede ca cel puțin 50% din profitul realizat de companie să fie distribuit sub formă de dividende. Pentru anii 2011 și 2012, Romgaz a înregistrat rate de distribuție a dividendelor de 79%, respectiv 95%. Romgaz estimează să plătească dividende de aproximativ 85% din profitul net al anului 2013, în funcție de poziția financiară și necesitățile de investiții ale companiei.

România este a doua cea mai mare piață de gaze naturale din Europa Centrală și de Est, după Polonia, cu un consum cifrat la 13,5 miliarde de metri cubi în 2012.

Guvernul român a demarat procesul de liberalizare a prețurilor la gaze. Ca parte a acestui proces, consumatorii au deja posibilitatea de a-și alege furnizorul. Guvernul intenționează să încheie procesul de liberalizare a prețului gazelor pentru clienții non-casnici până în decembrie 2014 (cu posibilitatea prelungirii până la finele anului 2015) și pentru consumatorii casnici până la sfârșitul anului 2018.

Te-ar mai putea interesa și
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis ...
Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot, informează ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet,......
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de milion de euro
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de ...
Restart Energy a anunțat astăzi că a finalizat construcția și instalarea unui sistem de generare a energiei fotovoltaice ...
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru ...
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...