ASF a eliminat plafonul de reducere de 10% a preţului poliţei RCA. Asigurătorii pot acorda orice discount

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a eliminat norma RCA prin care reducerile comerciale pentru clienţi nu puteau depăşi un plafon de 10% şi le-a interzis asigurătorilor să folosească indici de încărcare, coeficienţi de majorare şi/sau corecţie ori alte instrumente de ajustare a tarifelor care să nu fie fundamentate statistic şi actuarial, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei remis, vineri, AGERPRES.
Economica.net - vin, 04 mart. 2016, 08:26
ASF a eliminat plafonul de reducere de 10% a preţului poliţei RCA. Asigurătorii pot acorda orice discount

‘Pentru limitarea creşterii tarifelor RCA la 50%, pe medie, comparativ cu tarifele valabile la 30 iunie 2015, ASF a eliminat din Norma 23/2014 privind RCA prevederea prin care reducerile comerciale pentru clienţi nu puteau depăşi un plafon de 10%. Ca urmare, asigurătorii au acum libertatea de a acorda orice discount de preţ consumatorilor cu un istoric de daunalitate bun, ceea ce se reflectă în tarife contractate semnificativ mai mici decât cotaţiile standard practicate de societăţile autorizate să vândă RCA’, se arată în comunicat.

Potrivit raportărilor transmise de societăţile de asigurare, spune ASF, în cadrul procesului de monitorizare a evoluţiei tarifelor RCA instrumentat de ASF, la nivelul lunii ianuarie 2016, prima medie pentru poliţe încheiate pe 12 luni, calculată cumulat pentru segmentele autoutilitare/autocamioane şi transport de persoane, înregistra o creştere de 42% faţă de nivelul lunii iunie 2015. Separat, pe segmentul autoutilitare/autocamioane, prima medie a urcat cu 46%, în timp ce pentru vehiculele destinate transportului de persoane creşterea a fost de 61%.

‘Menţionăm că Directiva 2009/138/CE a Parlamentului European şi a Consiliului (art. 21, 180 ?i 181) din 25 noiembrie 2009 interzice autorităţilor naţionale de supraveghere să intervină în aprobarea primelor individuale sau să solicite notificări sistematice din partea asigurătorilor. Prin modificarea aceleiaşi Norme 23/2014, ASF le-a interzis asigurătorilor să folosească indici de încărcare, coeficienţi de majorare şi/sau corecţie ori alte instrumente de ajustare a tarifelor care să nu fie fundamentate statistic şi actuarial, ca premisă de bază pentru menţinerea unei proporţionalităţi între tarifele practicate în perioade succesive şi evoluţia daunalităţii pe o anumită categorie de asiguraţi’, mai arată instituţia.

ASF a mai decis eliminarea componentei Carte Verde în cazul vehiculelor care, din cauza limitărilor tehnice sau juridice, nu pot circula în afara teritoriului României.

Autoritatea precizează că în contextul intrării în vigoare, de la 1 ianuarie 2016, a Legii 237/2015 privind autorizarea şi supravegherea activităţii de asigurare şi reasigurare, care transpune prevederile Directivei europene Solvabilitate II, ASF a realizat o analiză de impact al noilor reglementări asupra pieţei RCA, precum şi posibilităţile de adoptare a unor norme mai relaxate, cu caracter local.

‘Concluzia analizei a fost că Directiva impactează toate liniile de business ale unui asigurător, nu doar segmentul RCA. În particular, notificările de tarife pentru 2016 au arătat că nu există nicio încărcare pentru costul capitalului, la niciuna dintre societăţile care încheie poliţe RCA, din cauza aplicării noului regim de solvabilitate. Cât priveşte costul reasigurării, acesta nu este întotdeauna cuprins în tarifarea pentru RCA, iar acolo unde este, are un impact în jur de 5%, aşadar modificarea contractului de reasigurare ca măsură de conformare cu Directiva Solvabilitate II ar putea avea un impact marginal, de circa 1%. Pe de altă parte, costurile administrative (inclusiv costurile de achiziţie) la nivel de piaţă au scăzut uşor în 2015 pe clasa X – Asigurări auto, de la 39% din primele brute subscrise în 2014 la aproximativ 38% în trimestrul al treilea din 2015. Privind din perspectiva RCA, implementarea Directivei Solvabilitate II va aduce mai multă protecţie beneficiarilor direcţi ai poliţelor RCA, respectiv terţilor păgubiţi’, se mai spune în comunicat.

Pentru îmbunătăţirea funcţionării bazei de date CEDAM, ASF are în derulare un proiect de anvergură pentru retehnologizarea şi modernizarea sistemelor informatice, unul dintre obiective fiind crearea unei noi baze de date care să cuprindă informaţii despre poliţele RCA şi istoricul de daunalitate pe vehicul sau şofer, prin interconectarea cu sistemele altor instituţii (DRPCIV, CNADNR etc.).

Prin proiectul noii Legi RCA, ASF propune ca baza CEDAM să fie gestionată în cadrul unui Birou Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule (rezultat din comasarea BAAR cu FPVS), realizându-se astfel o centralizare şi o unificare a bazelor de date ce cuprind informaţii şi statistici relevante privind asigurările auto din România.

Astfel, precizează ASF, vor putea fi reduse contribuţiile obligatorii pentru funcţionarea bazei de date, conform solicitărilor exprimate atât de asiguraţi, cât şi de asigurători. Pentru creşterea nivelului de transparenţă, ASF propune, în noul proiect de lege înaintat Parlamentului, instituirea obligativităţii asigurătorului de a pune la dispoziţia asiguratului, la cerere, toate informaţiile relevante care stau la baza fundamentării tarifului de primă RCA.

În luna ianuarie a acestui an, ASF a angajat compania de consultanţă Milliman pentru determinarea unor repere de referinţă la nivelul pieţei privind dauna medie şi frecvenţa medie a daunei şi corelarea acestora cu prima tarifară, pe date comparabile pentru societăţile care vând RCA, respectiv pentru evaluarea gradului de adecvare a tarifelor în raport cu daunalitatea.

‘În acelaşi timp, implementarea proiectului privind înfiinţarea Biroului Naţional al Asigurărilor Auto va crea condiţiile pentru realizarea unor analize de piaţă complete, precum şi pentru calcularea periodică a unui nivel mediu de referinţă al primelor RCA. Pe baza concluziilor unui grup de lucru dedicat, care a reunit toate părţile interesate, ASF a finalizat propunerea privind proiectul Legii privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule, care ar urma să înlocuiască Legea nr. 136/1995. Proiectul are în vedere inclusiv posibilitatea de a suspenda poliţa RCA pe perioada în care autovehiculul nu este utilizat’, se mai spune în comunicat.

Referitor la cifrele vehiculate în media, în ultimele zile, privind evoluţia primelor RCA, şi care au ca sursă ‘Raportul investigaţiei privind sectorul asigurărilor auto din România’, publicat recent de Consiliul Concurenţei, ASF subliniază că în document sunt prezentate variaţii de tarife individuale, cu ilustrarea unor valori extreme – maxime şi minime, în timp ce datele făcute publice anterior de către Autoritate scot în evidenţă evoluţia primelor medii la un nivel mai înalt de agregare, pe un întreg portofoliu de asigurări. Astfel, creşterile sau scăderile tarifelor de primă înregistrate în cazuri individuale pot diferi semnificativ de mediile înregistrate pe anumite segmente de clientelă.

‘Totodată, situaţia publicată de ASF (poate fi consultată pe site-ul Autorităţii – aici) include valori ale primelor din contracte efectiv încheiate, în timp ce analiza Consiliului Concurenţei foloseşte valorile tarifelor standard notificate de asigurători. Între aceste tipuri de tarife pot exista de asemenea diferenţe semnificative, în primul rând ca urmare a eliminării plafonului de 10% pentru reducerile comerciale. De exemplu, în cazul unui asigurător care a notificat către ASF un tarif de bază de 12.887 lei pe categoria autoutilitare/autocamioane cu masă totală autorizată de peste 16.000 kg, pentru 12 luni, prima medie contractată a fost considerabil mai mică, de 7.763 lei. Prin urmare, diferenţele dintre tarifele de primă publicate de ASF şi cele din raportul Consiliului Concurenţei provin atât din sursa datelor, cât şi din abordarea după care a fost făcută selecţia, aţa încât cele două seturi de cifre pot fi considerate complementare şi nu contradictorii’, explică ASF.

Te-ar mai putea interesa și
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor fiscale de către băncile centrale
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor ...
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat asupra exuberanţei excesive a pieţelor, în condiţiile în care investitorii urmăresc cu atenţie deciziile băncilor centrale, care vor să......
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană globală a instalat anul trecut noi capacităţi de 117 gigawaţi (GW), un nivel record, dar trebuie anual ...
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu cele mai înalte standarde de mediu
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu ...
Reprezentanţii companiei Ingka Investments susţin că practicile acesteia de gestionare a pădurilor sunt stabilite în ...
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acţionarii Stellantis au aprobat marţi compensaţia pentru conducerea producătorului auto acordată pentru rezultatele ...