ASF a modificat procedura internă referitoare la realizarea interviului pentru membrii din conducerile companiilor

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a modificat, la sfârşitul lunii trecute, procedura internă referitoare la realizarea interviului prevăzut în Regulamentul privind autorizarea şi aprobarea membrilor structurii de conducere şi a persoanelor care deţin funcţii cheie în cadrul entităţilor reglementate de ASF, informează, miercuri, un comunicat al instituţiei.
Economica.net - mie, 05 apr. 2017, 08:57
ASF a modificat procedura internă referitoare la realizarea interviului pentru membrii din conducerile companiilor

Conform noii proceduri, comisia de intervievare este stabilită nominal pentru fiecare interviu, prin decizia vicepreşedintelui sectorului în care a fost depusă cererea de aprobare. Componenţa comisiei de intervievare este constituită din trei membri cu funcţii de conducere, din care două persoane din sectorul de supraveghere financiară relevant şi un membru din structurile organizatorice integrate, respectiv Direcţia Juridică sau Direcţia Strategie şi Stabilitate Financiară.

ASF precizează că, în cadrul interviului, va fi evaluată respectarea criteriilor de competenţă şi experienţă profesională a persoanei în cauză, respectiv guvernanţa. Pentru fiecare dintre cele două criterii, întrebările formulate sunt corelate cu aspectele avute în vedere pentru evaluare menţionate la art. 6 şi 8 din Regulamentul nr. 14/2015 privind autorizarea şi aprobarea membrilor structurii de conducere şi a persoanelor care deţin funcţii cheie în cadrul entităţilor reglementate de ASF.

Al treilea criteriu prevăzut de Regulament, cel de integritate şi reputaţie, este evaluat de fiecare sector, prin Direcţia de Autorizare, pe baza documentelor depuse la dosar, a investigaţiilor proprii în piaţă (în principal cercetarea surselor mass-media, consultarea altor autorităţi naţionale sau din alte state), dar şi ca urmare a eventualelor discuţii lămuritoare cu persoana în cauză.

Conform ASF, decizia cu privire la aprobarea unei persoane evaluate pentru exercitarea unei funcţii de conducere/funcţii cheie nu se stabileşte în baza interviului, ci se fundamentează pe o analiză complexă, documentată în cadrul direcţiei de autorizare, la nivelul fiecărui sector. Concluzia referitoare la îndeplinirea cerinţelor de eligibilitate a persoanei propuse de entitatea reglementată în vederea aprobării, rezultată în urma analizei, va fi prezentată Consiliului ASF.

Instituţia menţionează că Regulamentul nr. 14/2015 este o actualizare a cadrului normativ naţional, aliniat la directivele europene şi la ghidurile ESMA/EIOPA şi a fost elaborat în deplină conformitate cu legislaţia primară aferentă fiecărei entităţi reglementate şi cu legislaţia secundară aplicabilă în cadrul fiecărui sector de supraveghere financiară.

Prevederile Regulamentului nr. 14/2015 au fost elaborate în baza unei documentări aprofundate a celor mai relevante ghiduri, analize şi prevederi din legislaţia naţională şi europeană emisă de alte autorităţi şi instituţii financiare.

‘Prin adoptarea acestui regulament a fost creat un regim unitar la nivel naţional cu privire la criteriile de eligibilitate pentru funcţiile de conducere şi funcţiile cheie în cadrul entităţilor care prestează servicii financiare. Prevederi similare acestui regulament se regăsesc şi în legislaţia aplicabilă instituţiilor de credit încă din anul 2007’, precizează ASF.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Transilvania: Turcii de la Ozaltin, declarați câștigători ai contractului pentru viaductele de 3,2 kilometri
Autostrada Transilvania: Turcii de la Ozaltin, declarați câștigători ai contractului pentru viaductele de 3,2 kilometri
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat câștigătorul contractului pentru construcția celor două viaducte de pe secțiunea Nădășelu - Mihăiești a......
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Echipa Zesh, condusă de sătmărean Marius Martocsan, a reușit să atragă până în acest moment fonduri în valoare ...
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată ...
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.