ASF a respins proiectul IIC Group de preluare a Carpatica Asig

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a respins în şedinţa de joi proiectul de achiziţie prezentat de societatea IIC România B.V. în vederea dobândirii unei participaţii calificate din capitalul social al societăţii Carpatica Asig, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei, remis AGERPRES.
Economica.net - joi, 09 iun. 2016, 12:15
ASF a respins proiectul IIC Group de preluare a Carpatica Asig

De asemenea, Consiliul a menţinut suspendarea activităţii Societăţii de Asigurare-Reasigurare LIG Insurance S.A., precum şi măsurile de capitalizare imediată a societăţii şi a aprobat Raportul de activitate şi a situaţiilor financiare anuale ale Fondului de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private pentru anul 2015.

ASF a aprobat numirea unor membri în structurile de conducere ale unor societăţi de administrare a fondurilor de pensii administrate privat, societăţi de administrare a investiţiilor şi brokeri de asigurare (reînnoire mandat director general şi membru Consiliu de Administraţie, director general, director general adjunct), suspendarea autorizaţiei de funcţionare a Zepter Asset Management SAI până la îndeplinirea condiţiilor legale de autorizare referitoare la administrarea şi conducerea efectivă a societăţii, respectiv suspendarea pentru o perioadă de 30 de zile a emisiunii şi răscumpărării unităţilor de fond ale fondului deschis de investiţii Zepter Defensive, administrat de această societate.

Instituţia a autorizat transformarea Fondului închis de investiţii Globinvest – Fondul de Acţiuni Privat Transilvania în fond deschis de investiţii şi înscrierea acestuia în Registrul public al ASF, autorizarea modificărilor intervenite în documentele fondurilor deschise de investiţii Transilvania şi Napoca.

ipsa unei capacităţi financiare certe de a susţine redresarea Carpatica Asig şi structura difuză a acţionariatului potenţialului investitor sunt principalele motive pentru care Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a respins dosarul International Insurance Consortium (IIC) de preluare a asigurătorului, se arată într-un comunicat de presă al ASF remis, joi, AGERPRES.

‘Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a încheiat, în şedinţa de joi, procedura legală de analiză a dosarului depus de International Insurance Consortium (IIC), prin firma de avocatură Wolf Theiss, în vederea preluării unui pachet de 100% din acţiunile societăţii de asigurări Carpatica Asig S.A., constatând neîndeplinirea mai multor condiţii prevăzute de Legea nr. 237/2015 pentru realizarea achiziţiei, de la lipsa unei capacităţi financiare certe de a susţine redresarea asigurătorului, până la structura difuză a acţionariatului potenţialului investitor’, se arată în comunicat.

Potrivit acestuia, anticipând o decizie de respingere a dosarului, IIC a transmis ASF o notificare privind renunţarea la intenţia de a achiziţiona o participaţie calificată la Carpatica Asig, Consiliul luând act de această hotărâre.

Începând din 25 ianuarie 2016, societatea Carpatica Asig se află sub incidenţa prevederilor Legii nr. 246/2015 privind redresarea şi rezoluţia asigurătorilor, iar Fondul de Garantare a Asiguraţilor, în calitate de administrator temporar, are printre atribuţii şi implementarea măsurilor de atragere a unui investitor care să contribuie la restabilirea cerinţelor minime de solvabilitate.

‘Până în prezent, singurul investitor care a depus un dosar în vederea preluării controlului Carpatica Asig a fost holdingul IIC, reprezentat de cetăţeanul olandez Jacob Westerlaken. Pe baza criteriilor prevăzute de Legea nr. 237/2015 privind autorizarea şi supravegherea activităţii de asigurare şi reasigurare, ASF a analizat documentaţia depusă de IIC, ajungând la concluzia că potenţialul cumpărător nu putea asigura fondurile necesare restabilirii situaţiei financiare a Carpatica Asig şi nici încadrarea indicatorilor prudenţiali în cerinţele regimului Solvabilitate II – intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016. Astfel, IIC solicită o derogare de doi ani pentru îndeplinirea cerinţei de capital de solvabilitate (SCR), în condiţiile în care Legea nr. 237/2015 cere ca SCR să fie restabilită într-un termen de maximum 6 luni, care poate fi prelungit de ASF cu încă 3 luni’, menţionează ASF.

În ce priveşte transparenţa şi bonitatea potenţialului investitor, ASF a constatat că tranzacţia urma să se deruleze prin intermediul vehiculului financiar IIC România B.V., o societate cu răspundere limitată înfiinţată în Olanda, la data de 21 martie 2016, cu un capital social de 1 euro.

‘Vehiculul respectiv este controlat de firma IIC Group B.V, înfiinţată la aceeaşi dată, şi cu un capital social de 10 euro. Acţionarii IIC Group B.V. sunt societăţile Westerlaken Advisory (80%), cu un capital social de 18.000 de euro, şi Maters Beheer (20%), cu un capital de 18.151 euro, deţinătorii finali fiind persoanele fizice Jacob Westerlaken şi respectiv Michael Maters, a căror capacitate financiară nu a putut fi evaluată pe baza documentelor transmise ASF. Concomitent, analiza dosarului depus de IIC a relevat faptul că tranzacţia propusă ar fi avut la bază alte entităţi decât cele comunicate în prima fază, care au fost ulterior modificate şi comasate, iar referinţele privind deţinerile directe şi controlul exercitat între diverse structuri sunt contradictorii’, menţionează sursa citată.

În acelaşi timp, finanţarea preconizată pentru Carpatica Asig ar fi fost realizată sub formă de împrumuturi rambursabile, purtătoare de dobândă, ‘şi nu prin aport la capitalul social, ca atare neputând fi recunoscută ca o suplimentare a fondurilor proprii pentru acoperirea cerinţei minime de capital şi a cerinţei de capital de solvabilitate’.

‘Având în vedere imposibilitatea certificării surselor de finanţare a proiectului de achiziţie, respectiv neîndeplinirea criteriilor legale de evaluare a stabilităţii financiare a potenţialului cumpărător în raport cu business-ul care urmează a fi preluat, precum şi elementele contradictorii din planul de afaceri avansat, derogarea solicitată de la legislaţia în vigoare şi, nu în ultimul rând, transparenţa redusă a structurii de acţionariat, Consiliul ASF a hotărât respingerea proiectului de achiziţie avansat de IIC. Totodată, Consiliul ASF a luat act de retragerea cererii privind dobândirea de către IIC România B.V. a participaţiei calificate de 100% din capitalul social al Carpatica Asig’, spune ASF.

Administrarea Carpatica Asig rămâne în responsabilitatea Fondului de Garantare a Asiguraţilor, urmând ca situaţia financiară a societăţii să fie reevaluată odată cu definitivarea auditului realizat de compania Deloitte. Pe baza concluziilor auditului, ASF va analiza opţiunile strategice disponibile în conformitate cu prevederile Legii privind redresarea şi rezoluţia asigurătorilor, pentru protejarea intereselor creditorilor de asigurări şi menţinerea stabilităţii pieţei asigurărilor.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a criticat vineri ''mentalitatea colonială'' a Franţei şi a Uniunii Europene în Mali, declaraţie dată în timpul vizitei efectuate la Moscova de omologul......
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
La Innowave Summit 2022 din Cluj-Napoca a fost prezentat astăzi conceptul unui automobil electric dezvoltat în România.
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea duce la falimente și restructurări
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea ...
Pe orizontul mai îndepărtat de timp rămân incertitudini asociate capacităţii unor firme de a se menţine viabile odată ...
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Compania de stat rusă Gazprom a anunţat vineri că sistează începând de sâmbătă furnizarea de gaze către Finlanda, ...