ASF: Asigurătorii au plătit despăgubiri RCA cu 8% mai mari în primul semestru al anului

Societăţile de asigurări au plătit aproape 2,39 miliarde de lei clienţilor lor „indemnizaţii” conform contractelor de asigurare generale şi de viaţă, în primul semestru al acestui an, în scădere cu peste 3,6 % faţă aceeaşi perioadă a anului trecut. Despăgubirile de tip RCA au crescut, însă, cu 8%, potrivit unui raport ASF. Dauna materială medie plătită a fost de 5.543 lei.
Economica.net - lun, 21 sept. 2015, 08:51
ASF: Asigurătorii au plătit despăgubiri RCA cu 8% mai mari în primul semestru al anului

Valorarea indemnizațiilor brute totale plătite pentru asigurări generale și de viață de societăţile de asigurări româneşti a scăzut până la 2.356 milioane de lei, în primul semestru al acestui an, iar din această sumă plăţile aferente asigurărilor de viaţă au fost de 368 de milioane de lei, potrivit unui raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Plăţile de despăgubriri au fost cu 160 de milioane de lei mai mici decât în urmă cu trei ani.

Asigurările de răspundere civilă pentru vehicule (RCA) au ajuns la un volum al indemnizaţiilor brute plătite de 1.116 milioane de  lei. Despăgubirile RCA reprezintă 55,35% din totalul indemnizaţiilor brute plătite pentru asigurările generale şi au înregistrat o creștere cu 8% faţă de primul semestru al anului 2014, potrivit raportului citat.

Topul celor mai mari trei plătitori de daune RCA este ocupat de Euroins Romania (peste 257 mil. lei, respectiv 23% din totalul indemnizațiilor brute plătite pentru RCA), Astra (aproape 179 mil. lei, 16%) şi Carpatica Asig (peste 165 mil. lei, 14,8%). Toate cele trei companii au probleme financiare. ASF a cerut falimentul companiei Astra, iar celorlalte două le-a impus un regim special de „redresare financiară”.

S-au mai plătit despăgubiri la asigurări Casco (de mijloace de transport terestru) de aproape 638 de milioane de lei, reprezentând 31,6% din totalul indemnizaţiilor brute plătite pentru asigurările generale. Asigurările Casco plătite au fost în scădere cu 14,29% faţă de primul semestru al anului 2014.

Cele mai mari plăți aferente acestei clase au fost raportate de: Groupama  Asigurări (aproape 133 mil. lei, 20,81% din totalul clasei Casco), Allianz Tiriac (peste 123 mil. lei, 19,3%) şi Omniasig VIG (aproape 106 mil. lei, respectiv 16,6%).

Asigurări de incendiu şi alte calamităţi naturale au înregistrat un volum al indemnizaţiilor brute plătite de aproape 103 milioane de lei.

Totalul daunelor RCA şi al cheltuielilor administrative ale companiilor de asigurări (legate de RCA) depăşeşte cu 27% valoarea primelor încasate. Rata combinată agregată pe piaţă (raportul dintre cei doi indicatori de mai sus) a fost de 127,8% în primul semestru 2015, rata daunelor a fost de 89, iar cea a cheltuielilor de 38.

Pentru daunele materiale (DM), dauna medie plătita a fost de 5.543,44 lei. In semestrul I 2015 dauna medie a înregistrat o creștere cu aproximativ 392,44 lei fata de semestrul I 2014, ceea ce in mărime relativa a însemnat o creștere cu 7,62%.

La 30 iunie 2015 gradul de acoperire a rezervelor tehnice constituite pentru asigurări generale era de 106,88% (105,14% la 31.12.2014).

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după falimentul City Insurance. Ce șoferi vor avea cele mai mici prețuri? – DOCUMENTE
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după ...
Axeria Iard, o companie de asigurări cu sediul central în Lyon, Franța, este aproape să intre pe piața RCA din România, ...
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Mult-promovata POC 4.1.1 cunoscută și ca Măsura 3 sau Măsura 3 relansată, cea care trebuia să salveze mediul de afaceri ...
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare S.A.
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare ...
O acţiune de protest prin oprirea trenurilor de marfă va fi organizată în cazul în care nu vor fi găsite soluţii legale ...