ASF: Societăţile de asigurare au avizat, în ultimul trimestru din 2019, un număr de 98.580 de dosare de daună

Societăţile de asigurare au avizat, în trimestrul al patrulea din anul 2019, un număr de 98.580 de dosare de daună în baza poliţelor de asigurare de răspundere civilă obligatorie (RCA), cu 5,55% mai multe dosare decât cele avizate în trimestrul al treilea din 2019.
Economica.net - joi, 09 apr. 2020, 12:25
ASF: Societăţile de asigurare au avizat, în ultimul trimestru din 2019, un număr de 98.580 de dosare de daună

Durata medie de plată, la nivel de piaţă, a dosarelor de daună avizate pentru pagube materiale a fost de 16,39 zile/dosar, conform unui comunicat al Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Cele mai multe dosare de daună au fost avizate, în ultimul trimestru din 2019, la societatea City Insurance, respectiv 34.731 de dosare, şi la societatea Euroins – 33.917 dosare.

Două societăţi de asigurare au cumulat aproape 70% din numărul total al dosarelor de daună RCA avizate în trimestrul al patrulea din 2019: City Insurance S.A. (35,23%) şi Euroins S.A. (34,41%). Celelalte societăţi de asigurare analizate au înregistrat fiecare procente sub 8,30% din numărul total al dosarelor de daună RCA.

Potrivit ASF, două societăţi de asigurare au înregistrat o scădere a numărului dosarelor de daună avizate în trimestrul IV al anului 2019, faţă de trimestrul anterior: Asirom VIG (-4,36%) şi Grawe România (-27,78%).

Şapte societăţi de asigurare au înregistrat o creştere a numărului dosarelor de daună avizate în intervalul octombrie – decembrie 2019, în comparaţie cu trimestrul III al anului 2019. Cea mai mare creştere procentuală a fost înregistrată de Allianz-Ţiriac (+13,67%), urmată de City Insurance (+12,22%). Celelalte societăţi de asigurare au înregistrat creşteri sub 4,75%.

Din punct de vedere al obiectului pretenţiilor de despăgubire formulate în dosarele de daună avizate în trimestrul al patrulea din 2019, un număr de 85.975 de dosare (87,21%) au fost avizate pentru pagube materiale, 3.638 dosare (3,69%) au fost avizate pentru vătămări corporale/decese, iar 8.967 de dosare (9,10%) reprezintă dosare de regres.

Din modul de soluţionare a dosarelor de daună, la data transmiterii raportărilor către A.S.F., rezultă că:49,08% din total piaţă RCA (48.379 de dosare) sunt dosare soluţionate prin plată;49,95% din total piaţă RCA (49.241 de dosare) sunt dosare nefinalizate; 0,97% din total piaţă RCA (960 de dosare) sunt dosare respinse de la plată”, se menţionează în comunicat.

În ultimele trei luni din 2019, au fost achitate, până la data transmiterii raportărilor către ASF, valori de despăgubire în sumă totală de 239,113 milioane lei, din care 198,538 milioane lei (83,03% din total) pentru pagube materiale, 13,941 milioane lei (5,83% din total) pentru vătămări corporale şi deces şi 26,633 milioane lei (11,14% din total) pentru dosare de regres.

„Potrivit legislaţiei în vigoare, asigurătorii RCA au obligaţia de a despăgubi partea prejudiciată pentru prejudiciile suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat printr-o poliţă de asigurare obligatorie auto RCA, conform pretenţiilor formulate în cererea de despăgubire, dovedite prin orice mijloc de probă. Fără a se depăşi limitele de despăgubire prevăzute în contractul de asigurare RCA, în condiţiile în care evenimentul asigurat s-a produs în perioada de valabilitate a poliţei de asigurare RCA, asigurătorii RCA acordă despăgubiri în formă bănească pentru: vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial; pagube materiale; pagube reprezentând consecinţa lipsei de folosinţă a vehiculului avariat; cheltuieli de judecată efectuate de către persoana păgubită”, precizează reprezentanţii ASF.

ASF este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Te-ar mai putea interesa și
China trăieşte propria criză de tip Lehman Brothers: Evergrande, un gigant imobiliar, e aproape de colaps şi oferă investitorilor posibilitatea de a fi plătiţi cu proprietăţi în loc de numerar
China trăieşte propria criză de tip Lehman Brothers: Evergrande, un gigant imobiliar, e aproape de colaps şi oferă investitorilor ...
China Evergrande Group, un mare dezvoltator imobiliar chinez care în prezent trece prin dificultăţi financiare, a demarat sâmbătă un proces în cadrul căruia investitorii săi pot să îşi......
Cărbunele, principala sursă de producere a energiei în România, duminică dimineaţă
Cărbunele, principala sursă de producere a energiei în România, duminică dimineaţă
Cărbunele era, duminică dimineaţă, principala sursă de generare a energiei electrice, acoperind 27% din producţia totală ...
Aaylex One SA, societatea creată în urma fuziunii dintre Avicola Buzau şi 15 firme din grup; detaliile fuziunii
Aaylex One SA, societatea creată în urma fuziunii dintre Avicola Buzau şi 15 firme din grup; detaliile fuziunii
Avicola Buzău şi alte 15 societăţi care fac parte din grupul Aaylex vor fuziona prin contopire. Ca urmare a fuziunii, ...
Încălzirea Bucureștiului este “într-o situație critică” – Claudiu Crețu, Termoenergetica
Încălzirea Bucureștiului este “într-o situație critică” – Claudiu Crețu, Termoenergetica
Directorul companiei Termoenergetica, Claudiu Crețu, spune că sistemul de termoficare din București este într-o situație ...