UPDATE Fostul ministru de Finanţe Bogdan Drăgoi are cele mai mari şanse să devină noul şef al SIF Banat Crişana

Fostul ministru Bogdan Drăgoi a obţinut un loc în Consiliul SIF Banat - Crişana, fiind singurul care a întrunit suficiente voturi (77,09% din voturile exprimate), potrivit Bursa.ro. La ora 17 încă nu se terminase adunarea generală a acţionarilor  care va decide cine va conduce SIF1. ASF a suspendat mai mult de trei sferturi din drepturile de vot ale grupului de acţionari concentrat n jurul fostului preşedinte Dragoş Bîlteanu, acum aflat în arest preventiv.
Adrian N. Ionescu - lun, 02 mart. 2015, 08:02
UPDATE Fostul ministru de Finanţe Bogdan Drăgoi are cele mai mari şanse să devină noul  şef al SIF Banat Crişana

ASF a constatat că grupul de firme controlat de Dragoş Bîlteanu, fost preşedinte al SIF Banat Crişana (SIF1) şi partenerul său Najib Lakis, este prezumat a acţiona concertat, ceea ce înseamnă că ar fi votat la fel cu toate drepturile conferite de cele 23,46% din acţiunile SIF1 deţinute împreună.

Ca urmare, toate drepturile de vot ce depăşesc pragul legal de 5% au fost suspendate încă de vineri, potrivit deciziilor publicate de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) luni dimineaţă.

ASF descrie, în decizia sa de suspendare a drepturilor de vot, felul în care Grupul Bîlteanu ar fi putut exercita controlul  a peste 23% din acţiunile SIF1, pe care le deţine prin firmele Aris Capital, Torch Invest, Oshia Holdins LTD, Macelia Investments LTD, Smart Capital Investments şi Monticlifti Management LTD.

Diferenţa de 18,46% din acţiunile SIF1 pe care grupul Bîlteanu trebuie să o vândă, conform legii, valorează peste 140 de milioane de lei pe piaţă. Grupul trebuie să coboare sub pragul de 5% în următoarele 90 de zile.


21 de candidaţi în Ziua cea mare a SIF Banat Crişana (SIF1)

Azi are loc adunarea generală a acţionarilor în care vor fi aleşi patru membri ai consiliului de administraţie al SIF1, dintr-o listă de 21 de candidaţi. CA de la SIF1 a rămas fără preşedintele Dragoş Bîlteanu şi fără partenerul său Najib Lakis, după arestarea lor, fiind acuzaţi de delapidare şi manipularea pieţei de capital.

Printre favoriţi se numără fostul ministru de finanţe Bogdan Drăgoi, Ana Bobircă, partenera familiei Pogonariu (chief investment oficer la Central European Financial Services), Grigore Chiş, directorul general al SSIF Broker CLuj  sau preşedintele acesteia Mihai Buliga. â

Mai candidează şi Laurenţiu Ciocârlan, director investment banking la Raiffeisen Bank, sau Mircea Oancea, fost preşedinte al Comisiei de supraveghere a pensiilor private ( acum parte a ASF).

Bogdan Drăgoi se declară adeptul unui echilibru între dezvoltarea structurală a companiei, prin investiţii inteligente şi profitabile, şi distribuirea de dividende”, potrivit planurilor împărtăşite ziarului Bursa.ro

Ana Bobircă a devenit cunoscută ca parteneră a omului de afaceri Florin Pogonaru, atunci când acesta a rupt alianţa cu conducerea SIF Oltenia (SIF5). Atunci, la SIF5, Pogonaru şi Bobircă doreau dividende mai mari. Acum Bobirca susţine un management de portofoliu pentru SIF1 prin care să se reducă diferenţa dintre preţul de piaţă al acţiunii şi valoarea portofoliului (activul net) aferentă unei acţiuni. Ceea ce cam tot prin „dividende mari” se poate traduce.

Şi Mihai Buliga, preşedintele SSIF Broker (singura firmă de brikeraj listată) consideră că o politică de dividend predictibilă şi transparentă ar răspunde aşteptărilor acţionarilor.

Laurenţiu Ciocârlan vrea să scape SIF 1 de deţinerile captive „care nu aduc valoare şi nu sunt deloc recunoscute de piaţă în preţul acţiunii”. O treime din actvele SIF1 ar fi de acesat fel.

Te-ar mai putea interesa și
Turcan: Funcționarii care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi stimulente
Turcan: Funcționarii care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi stimulente
Recalcularea pensiilor din România este un proces care trebuie parcurs cu atenţie şi respect faţă de beneficiari, dar şi fără întârzieri, iar pentru continuarea accelerată a acestei......
Claudiu Năsui promite eliminarea din nou a declarației de beneficiar real
Claudiu Năsui promite eliminarea din nou a declarației de beneficiar real
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, a discutat vineri cu ambasadorul Austriei în România, ...
3.474 de cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. 1.505 de pacienți sunt internați la ATI
3.474 de cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. 1.505 de pacienți sunt internați la ATI
Un număr de 3.474 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Tramvaie noi în București: Contractul cu Astra Vagoane Călători Arad ar putea fi semnat pe 6 mai – sindicat STB
Tramvaie noi în București: Contractul cu Astra Vagoane Călători Arad ar putea fi semnat pe 6 mai – sindicat STB
După mai multe luni de tergiversări, contractul pentru livrarea a 100 de tramvaie noi în Capitală ar putea fi în sfârșit ...