ASF va limita comisionul brokerilor la RCA, dacă în trei luni nu scad costurile de intermediere

Autoritatea de Supraveghere Financiară /ASF/ nu a renunţat la măsura limitării comisionului brokerilor pentru asigurările de răspundere civilă auto /RCA/ şi va aplica această măsură dacă în trei luni de zile nu scad costurile de intermediere, a declarat miercuri, la Palatul Parlamentului, preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu.
Economica.net - mie, 10 dec. 2014, 12:38
ASF va limita comisionul brokerilor la RCA, dacă în trei luni nu scad costurile de intermediere

‘Comisionul de 10% (proiectul ASF de limitarea comisionului brokerilor pentru RCA – n.a.) a ridicat foarte multe emoţii (…) Au fost multe proteste, inclusiv că distrugem locurile de muncă. Nu voi accepta niciodată ca locurile de muncă în România să fie subvenţionate prin primele de asigurări’, a spus Negriţoiu.

El a precizat că ASF nu a renunţat la măsura limitării comisionului, dar în contextul în care au fost intervenţii locale şi de la federaţia europeană a brokerilor pentru ca măsura să fie mai bine fundamentată şi eventual nivelul comisionului, a fost luat un răgaz pentru monitorizarea comisioanelor, care trebuie acum înscrise pe poliţa de asigurare RCA.

‘Vrem să vedem în acelaşi timp şi costurile de achiziţie directă şi costurile asigurătorilor în legătură cu poliţele, ne va da posibilitatea să avem o documentare mai bună de ce vrem 10%. Noi am propus 10% pentru că pieţele mature nu au comisioane mai mari de 10%’, a mai spus preşedintele ASF.

În vara acestui an, ASF a lansat în dezbatere publică un proiect de modificare a normelor RCA, care includea limitarea comisionului brokerilor la 10%. Ulterior, modificările normei nu au mai inclus această limitare.

UNSICAR a atras atenţia, la acel moment, că plafonarea comisionului de intermediere la 10%, coroborată cu efectul cert al scăderii procentului de intermediere pe piaţa RCA, va avea în realitate un efect de bumerang, va limita şi va conduce, în fapt, la creşterea costurilor administrative şi de distribuţie ale asigurătorilor. Gradul de cuprindere în asigurarea RCA ar putea scădea semnificativ dacă intermedierea nu va mai putea fi susţinută în baza comisionului de 10%.

În prezent, brokerii intermediază cel puţin 70% din piaţa RCA, dar dacă se se iau în calcul şi agenţii, subscrierile pieţei RCA prin intermediari depăşesc, probabil, nivelul de 80%.

Potrivit estimărilor UNSICAR, comisionul mediu pentru intermedierea RCA se situează, în prezent, în intervalul 18-20%. Alte estimări din piaţa asigurărilor indică însă un nivel mult mai ridicat, de 30-40%.

UNSICAR estimează că aproximativ 25.000 de oameni – angajaţi sau colaboratori ai brokerilor de asigurări specializaţi în retail – ar rămâne fără locuri de muncă, ca urmare a scăderii bruşte a veniturilor brokerilor cu 40-50% faţă de nivelul actual, iar bugetul de stat va pierde venituri de peste 50 milioane lei, iar cel al ASF se va diminua cu aproximativ 2 milioane de lei, din taxa de funcţionare datorată de brokeri pentru această linie de asigurare.

Tariful mediu pentru asigurările de răspundere civilă auto RCA ar putea să crească marginal, cu numai 3% în 2015, potrivit prognozei Autorităţii de Supraveghere Financiară /ASF/, însă preşedintele instituţiei, Mişu Negriţoiu, se aşteaptă la o scădere, pe fondul optimizării costurilor cu reparaţiile auto şi costurilor de intermediere.

‘Prima de RCA nu este tarif de gaze, nu este o primă unică, o primă controlată, nu este o primă pe care noi o manipulăm în sus sau în jos. Este un rezultat al preţurilor de piaţă. Vom avea grijă să ne uităm la anumite categorii şi să ne implicăm în ponderarea acestor preţuri, mai ales prin eliminarea exceselor sau a abuzurilor’, a declarat marţi preşedintele ASF, într-o conferinţă de bilanţ.

Raportările ASF arată că, în prima parte a anului 2014, tariful mediu RCA a crescut cu 3%, la 515 lei. Pe segmentul RCA, pe ansamblul pieţei româneşti, costurile societăţilor de asigurare reprezintă 117% din totalul primelor de asigurare încasate, un dezechilibru ce pune în pericol despăgubirea adecvată a asiguraţilor.

‘Noi nu îndemnăm la creşterea primelor RCA, ci la asigurarea resurselor necesare acoperirii pagubelor’, a spus Negriţoiu, care a adăugat că ASF are în vedere reducerea costurilor, dar şi o recalibrare pe segmentul RCA, în condiţiile în care primele pentru persoanele tinere sunt mult mai mari decât media.

Negriţoiu a adăugat că ASF, chiar dacă intervenţia sa este limitată la persuasiune şi analize, trebuie să facă un corp comun cu consumatorii pentru a pune presiune pe piaţă pentru reducerea costurilor, astfel încât primele de asigurare RCA să nu crească în 2015 sau să crească doar marginal.

Potrivit analistului şef al ASF, Iulian Panait, discrepanţa majoră între costuri şi primele încasate pe segmentul RCA nu poate fi rezolvată decât prin reducerea costurilor sau creşterea primelor de asigurare, iar ceea ce probabil va rezulta va fi un echilibru între cele două alternative pe care le au companiile de asigurări, astfel că ASF nu exclude o creştere a primelor RCA în 2015.

Pe de altă parte, preşedintele ASF a apreciat că există suficient spaţiu, dacă s-ar umbla suficient la optimizarea costurilor cu reparaţiile auto şi la costurile cu intermedierea poliţelor RCA, pentru asigurarea resurselor care să acopere pagubele.

Potrivit ASF, cheltuielile de intermediere cu vânzarea poliţelor RCA reprezintă 34% din valoarea primei de asigurare, în primele nouă luni din 2014.

În plus, în România, din 100 poliţe RCA în 7-10 cazuri sunt solicitate despăgubiri, comparativ cu un procentaj de numai 2% – media europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Sergiu Manea (BCR): Dacă reuşim să absorbim banii din Politica de Coexiune și NextGenerationEU am adăuga la PIB peste 2%
Sergiu Manea (BCR): Dacă reuşim să absorbim banii din Politica de Coexiune și NextGenerationEU am adăuga la PIB peste 2%
România şi-ar majora potenţialul de creştere economică la 5 - 5,5% dacă ar absorbi banii din Politica de Coeziune şi Fondurile NextGenerationEU, de la 3,5% în prezent, a afirmat, miercuri,......
Boloș, la întâlnirea cu reprezentanții Băncii Mondiale: Ne menţinem angajamentul să promovăm stabilitatea macroeconomică și vom continua reformele
Boloș, la întâlnirea cu reprezentanții Băncii Mondiale: Ne menţinem angajamentul să promovăm stabilitatea macroeconomică ...
România va menţine echilibrul macroeconomic şi angajamentul ferm de a continua reformele asumate prin Planul Naţional ...
Turkish Airlines, aproape de un acord cu Rolls-Royce și Airbus pentru producția de componente – surse Bloomberg
Turkish Airlines, aproape de un acord cu Rolls-Royce și Airbus pentru producția de componente – surse Bloomberg
Compania Turkish Airlines ar urma să semneze un acord cu Rolls-Royce Holdings Plc şi Airbus SE pentru producţia internă ...
TikTok a actualizat regulile comunității și a introdus noi funcții pentru crearea și distribuirea în siguranță de conținut
TikTok a actualizat regulile comunității și a introdus noi funcții pentru crearea și distribuirea în siguranță de ...
TikTok anunțat astăzi că a actualizarea regulilor comunității pentru a oferi și mai multe informații privind normele ...