ASF va primi asistenţă tehnică din partea Băncii Mondiale pentru supravegherea pieţei de capital

Economica.net
25 10. 2016
asf_68628900

Proiectul, finanţat de Comisia Europeană, se va derula pe o perioadă de un an şi are ca scop încorporarea celor mai bune practici identificate la nivelul Uniunii Europene în procesul de redefinire a funcţiei de supraveghere a ASF, ‘către o abordare bazată pe risc, a societăţilor de investiţii şi administratorilor de fonduri care activează pe piaţa de capital autohtonă’.

‘Numeroasele acte normative adoptate la nivel european, cu un impact semnificativ asupra pieţei de capital, au relevat necesitatea dezvoltării unor metodologii şi instrumente adecvate pentru autorităţile de supraveghere. Prin crearea unei sinergii între supravegherea off-site şi cea on-site, ASF va implementa un proces de supraveghere eficient, atât din perspectiva conduitei pe piaţă, cât şi a respectării cerinţelor prudenţiale, a societăţilor de investiţii şi administratorilor de fonduri. În acest proces, ASF va beneficia de sprijinul Băncii Mondiale, care pe baza experienţei altor state membre şi a bunelor practici, va contribui la dezvoltarea reformelor deja întreprinse de autoritatea din România în vederea creşterii convergenţei în supraveghere şi a îmbunătăţirii instrumentelor necesare în identificarea şi gestionarea riscului’, menţionează ASF, în comunicatul citat.

Autoritatea de supraveghere a pieţei asigurărilor şi de capital adaugă faptul că ‘aceste obiective sunt în linie cu priorităţile iniţiativei Comisiei Europene privind Uniunea Pieţelor de Capital, proiectul fiind derulat cu sprijinul Serviciului privind Reformele Structurale al Comisiei Europene (SRSS), al cărui rol este de a susţine reformele autorităţilor naţionale care au ca obiectiv promovarea creşterii economice’.

ASF este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. Autoritatea contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.