ASF: Valoarea primelor brute subscrise pe piaţa asigurărilor a crescut cu 9,16%, la 2,43 miliarde de lei, în T1

Primele brute subscrise pe piaţa asigurărilor au totalizat, în primele 3 luni ale anului, 2,43 miliarde de lei, în creştere cu 9,16% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, iar asigurările de răspundere civilă auto (RCA) au depăşit borna de două milioane de contracte încheiate, în acelaşi interval, reiese din raportul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), dat miercuri publicităţii, potrivit Agerpres.
Economica.net - mie, 03 aug. 2016, 14:19
ASF: Valoarea primelor brute subscrise pe piaţa asigurărilor a crescut cu 9,16%, la 2,43 miliarde de lei, în T1

Conform sursei citate, piaţa asigurărilor generale a fost dominată în continuare de poliţele auto, ponderea asigurărilor de răspundere civilă (clasa X) urcând, în trimestrul I, la peste 56%, cu 20 de puncte procentuale peste nivelul din urmă cu trei ani. De asemenea, adăugând şi asigurările de mijloace de transport terestru, în afara celor feroviare (clasa III), rezultă o pondere totală a asigurărilor auto de 76,34% din volumul subscrierilor de asigurări generale.

Primele brute subscrise pe piaţa asigurărilor au totalizat, în primele 3 luni ale anului, 2,43 miliarde de lei, în creştere cu 9,16% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, trendul ascendent fiind susţinut atât de segmentul asigurărilor generale, care a înregistrat un avans de 9,74%, apropiindu-se de pragul de două miliarde de lei, cât şi de asigurările de viaţă, care au avut subscrieri mai mari cu 6,6%, însumând 438 milioane de lei.

Asigurările de răspundere civilă auto (RCA) au depăşit, în primul trimestru, borna de două milioane de contracte încheiate, numărul poliţelor noi fiind cu 64.386 mai mare decât în perioada corespunzătoare din 2015, în condiţiile în care creşterea gradului de cuprindere constituie o precondiţie esenţială pentru însănătoşirea pieţei.

La nivelul lunii martie, erau în vigoare 4.652.631 poliţe RCA, dintre care 3,5 milioane încheiate de persoane fizice, în creştere cu 3% faţă de primul trimestru al anului trecut. Volumul primelor brute subscrise pe segmentul RCA a urcat, astfel, la peste un miliard de lei, fiind cu 31,6% mai mare decât în T1 2015.

Potrivit ASF, dauna medie RCA plătită în primul trimestru al anului 2016 a scăzut la 6.874 de lei, comparativ cu un vârf de 7.769 de lei atins în trimestrul IV din 2015, însă a fost cu 205 lei mare decât în primul trimestru al anului trecut.

Pe de altă parte, prima medie la asigurările RCA s-a situat, la nivelul primelor trei luni ale anului, la 747 lei, în urcare cu 26,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, respectiv cu 0,9% faţă de trimestrul IV 2015.

‘Un semnal important de reechilibrare a pieţei RCA l-a reprezentat scăderea în premieră a ratei daunei combinate (rata daunei plus rata cheltuielilor) la 101,66%, faţă de 127,5% în urmă cu doi ani, în condiţiile în care rata daunei a coborât la 69,8%, iar rata cheltuielilor s-a redus la 31,8%, comparativ cu 40,7% în TI 2014. Pe segmentul asigurărilor auto din clasa III (Asigurări de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare), rata daunei combinată a scăzut sub pragul de 100%’, notează ASF.

În ceea ce priveşte cheltuielile cu comisioanele pentru brokeri pe segmentul RCA, ponderea acestora în primele brute subscrise a scăzut pentru al treilea an la rând, de la 17,3% în TI 2014, la 14,13% în TI 2016. În acelaşi timp, ponderea medie a cheltuielilor cu comisioanele pe toate clasele de asigurări generale a scăzut de la 16,67% în trimestrul I 2014, la 13,49% în trimestrul I 2016.

Datele ASF arată că un număr de 35 de societăţi de asigurare care au activat pe piaţă în primul trimestru al acestui an au achitat indemnizaţii brute de 913 milioane de lei pe segmentul asigurărilor generale, în scădere cu 16% faţă de TI 2015, respectiv de 186 milioane de lei pentru asigurări de viaţă, adică un total de circa 1,1 miliarde de lei.

În intervalul ianuarie – martie, 32 de societăţi de asigurare s-au aflat sub incidenţa Directivei Solvabilitate II, intrată în vigoare la nivelul Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2016 şi care prevede cerinţe de capital mai ridicate, în corelaţie directă cu nivelul riscurilor asumate de asigurători.

‘Per ansamblul asigurătorilor care raportează pe regimul Solvabilitate II, valoarea fondurilor proprii eligibile să acopere cerinţa de capital de solvabilitate (SCR) a crescut cu 1,5% pe parcursul trimestrului I 2016, până la 4,02 miliarde de lei. La 31 martie 2016, nivelul fondurilor proprii eligibile era pozitiv pentru majoritatea companiilor, iar rata SCR era supra-unitară, în condiţiile în care capitalul deţinut de societăţile de asigurare este de foarte bună calitate (preponderent capital propriu)’, se menţionează în raportul supraveghetorul pieţei asigurărilor din România.

ASF este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. Autoritatea contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...