Asfaltul lui Nelu Iordache, un business care suferă de doi ani

Dacă problemele cu legea ale cunoscutului om de afaceri Nelu Iordache au început azi, afacerile lui din domeniul construcţiilor de drumuri scârţâie de mai multă vreme.
Economica.net - joi, 29 nov. 2012, 12:43
Asfaltul lui Nelu Iordache, un business care suferă de doi ani

Numele lui Nelu Iordache a fost asociat de actuala guvernare cu eşecul României în ceea ce priveşte suspendarea unor fonduri europene pe programul operaţional sectorial transporturi. Chiar premierul Ponta s-a plâns de legalitatea atribuirii contractului de execuţie a unui tronson din autostrada Nădlac-Arad firmei sale, Romstrade, contract finanţat din fonduri europene.

Iar de la declaraţii până la fapte a fost un singur pas. În ultimele zile, Compania de Autostrăzi a anunţat rezilierea a două contracte atribuite anterior firmei Romstrade. Primul: chiar contractul de 115 milioane de euro pentru unul dintre cele două tronsoane ale autostrăzii Nădlac-Arad, câştigat de Romstrade în consorţiu cu portughezii de la Monteadriano Engenharia e Construcao şi de firma autohtonă Donrep Construc.

Nu mai târziu de ieri, CNADNR a anunţat şi rezilierea contractului pentru reabilitarea a 53 km din DN 6 Alexandria-Craiova, încheiat cu firmele Romstrade, Ezentis Infraestructuras (Spania) şi Euro Construct Trading 98 (Dan Beşciu şi Sorin Vulpescu). Valoarea proiectului s-a ridicat la circa 136 de milioane de  lei.

Motivaţia CNADNR pentru rezilierea ambelor contracte: întârzierile substanţiale în execuţia lucrărilor, care nu permiteau finalizarea în termenii contractuali.

Afaceri din ce în ce mai mici

Potrivit datelor de bilanţ, anul trecut Romstrade a avut o cifră de afaceri de aproape 540 de milioane de lei, şi un profit de aproape 11 milioane. Anul precedent, afacerile au fost aproximativ la fel: 566 de milioane, la un profit mult mai mare: 27,8 milioane de lei.

Rezultatele sunt mult mai slabe faţă de anul 2009, anul de apogeu al business-ului, când Romstrade a raportat o cifră de afaceri de 1,1 miliarde de lei şi un profit de aproape 134 de milioane. În acel an, Romstrade a fost cea mai mare firmă de construcţii din România, după o ascensiune fabuloasă: în doar doi ani, cifra de afaceri a Romstrade a crescut de peste 10 ori, pe fondul contractelor cu autorităţile publice, atât pentru drumuri din oraşe, cât şi pentru drumuri naţionale.

Probleme şi cu datoriile

Două dintre firmele omului de afaceri Nelu Iordache sunt executate silit pentru datorii la stat. Este vorba de Blue Air şi de firma de taxi aerian Romstrade Logistic Expres SRL.
Blue Air Transport Aerian SA are peste 9,92 de milioane de lei obligaţii restante la bugetul de stat la 1 octombrie 2012. S-a început procedura de executare silită la Blue Air.
Romstrade Logistic Expres SRL are peste 8,98 milioane de lei obligaţii restante la bugetul de stat la 1 octombrie 2012.  Şi în acest  caz, s-a început procedura de executare silită.
Romstrade SRL e un caz particular. Firmei are datorii de aproape 65 de milioane de lei la bugetul de stat, la 1 octombrie 2012, dar i s-au acordat înlesniri de plată. Cele mai mari datorii ale Romstrade la buget vizează nevirarea impozitul pe profit  (peste 29 de milioane de lei) şi a TVA-ului (peste 13 milioane de lei).

Blue Air şi Romstrade Logistic Expres SRL, executate silit şi pentru datoriile înregistrate la bugetul asigurărilor de sănătate

Blue Air Transport Aerian SA are datorii de 3,23 de milioane de lei la bugetul asigurărilor de sănătate, la 1 octombrie 2012. Din aceşti bani,  143,148 de lei reprezintă banii reţinuţi de Blue Air de la salariaţi în contul contribuţiei individuale de asigurări de sănătate, bani pe care însă nu i-a virat mai departe la buget.
Firma de taxi aerian şi servicii în turism Romstrade Logistic Express SRL datorează, în total, peste un milion de lei la bugetul asigurărilor de sănătate, la 1 octombrie 2012. Din aceşti bani, 365,218 de lei reprezintă banii reţinuţi de firmă de la salariaţi pentru contribuţia individuală la Sănătate, dar neviraţi la buget.

Blue Air Transport Aerian SA şi Romstrade Logistic Expres SRL sunt executate silit şi pentru datoriile la bugetul asigurărilor sociale de stat

Blue Air Transport Aerian SA are datorii de peste 13,41 de milioane de lei la bugetul asigurărilor sociale de stat, la 1 octombrie 2012.
Romstrade Logistic Expres SRL are obligaţii restante la bugetul asigurărilor sociale de stat de peste 3,17 milioane de lei, la aceeaşi dată.

I-a scăzut şi averea

Dacă omul de afaceri era creditat în 2011 cu o avere de 110 milioane de euro, în acest an aceasta a coborât până la 70-75 de milioane, afaceritul cunoscând una din cele mai mari căderi în topul celor de la revista Capital.

Te-ar mai putea interesa și
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională pentru Achiziții Publice documențația pentru contractul de construire a......
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Municipiului Galați și operatorul regional Apă Canal S.A. au au început lucrările pentru modernizarea stației ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Aqua Bilbor de către Prime Capital Invest și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi și Maria Trading
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Aqua Bilbor de către Prime Capital Invest și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Prime Capital Invest S.R.L. și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi ...