Asigurarea opţională la pilonul I de pensii, prin contract cu o Casă de Pensii, s-a scumpit ca urmare a majorării salariului minim pe economie

Persoanele fără venituri fiscalizate sau cele care vor să aibă un venit mai mare la pensia pentru limită de vârstă, care nu s-au pensionat încă, se pot asigura opţional prin încheierea unui contract de asigurare socială cu Casa de Pensii de care aparţin. Începând cu 1 octombrie 2023, venitul lunar asigurat, înscris în contractul de asigurare socială, e de cel puţin 3.300 de lei, iar valoarea CAS datorată de persoana fizică, aferentă venitului de 3.300 de lei, e de 825 de lei. Amintim că la 1 octombrie a intrat în vigoare majorarea salariului minim brut pe economie la 3.300 de lei, de la 3.000 de lei, cât a fost până atunci, prin HG 900 din 2023. Drept care, contractele încheiate anterior datei de 1 octombrie au fost actualizate de Casa de Pensii în acord cu prevederile HG 900 din 2023, persoanele fizice urmând să achite, începând cu 1 octombrie, CAS de cel puţin 825 de lei lunar, în funcţie de valoarea venitului lunar asigurat în contract. De asemenea, oamenii care încheie în noiembrie sau decembrie contract de asigurare socială cu o Casă de Pensii vor datora CAS la un venit ales care trebuie să fie cel puţin egal cu 3.300 de lei.
Cristina Şomănescu - Dum, 19 nov. 2023, 21:48
Asigurarea opţională la pilonul I de pensii, prin contract cu o Casă de Pensii, s-a scumpit ca urmare a majorării salariului minim pe economie

Salariul minim pe economie a fost majorat la 3.300 de lei de la 1 octombrie prin HG 900 din 2023.

Repercusiunile majorării salariului minim pe economie asupra oamenilor care se asigură opţional la pilonul I de pensii

Venitul lunar asigurat de către persoana fizică, înscris în contractul de asigurare socială, este de cel puţin 3.300 lei, iar valoarea contribuției de asigurări sociale aferente venitului de 3.300 de lei este de 825 lei, începând cu 1 octombrie 2023.

Oamenii care încheie contract de asigurare socială cu o Casă de Pensii aleg venitul pe care vor să şi-l asigure, cu menţiunea că acest venit trebuie să fie cel puţin egal cu salariul minim brut pe economie.
Venitul asigurat, înscris în contractul de asigurare socială, se actualizează la iniţiativa Casei Teritoriale de Pensii, prin act adiţional, când se majorează salariul minim pe economie.

Contractul de asigurare socială, reglementat prin Legea nr. 263/2010 cu modificările ulterioare, se poate încheia de către orice persoană fie în scopul obţinerii pensiei pentru limită de vârstă, fie ca să îşi completeze venitul asigurat care va fi utilizat la calculul acestei categorii de pensie.

Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată şi Casa Teritorială de Pensii competentă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa acesteia şi produce efecte de la data înregistrării acestuia la Casa de Pensii.

Plata contribuţiei de asigurări sociale se face lunar de către persoanele asigurate sau, în numele lor, de către orice altă persoană, în contul Casei Teritoriale de Pensii cu care a fost încheiat contractul de asigurare socială.

Plata CAS poate face şi anticipat, pe o perioadă de cel mult 12 luni.

Termenul de achitare a CAS este până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează plata.
Plata cu întârziere a contribuţiei de asigurări sociale generează obligaţia de plată a unor dobânzi şi penalităţi de întârziere. În cazul neplăţii contribuţiei de asigurări sociale pentru o perioadă de şase luni consecutive, contractul de asigurare socială se reziliază din iniţiativa Casei de Pensii.

Te-ar mai putea interesa și
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de duminică, în timp ce la Loto 6/49 se înregistrează la categoria I un......
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie intenţionează să-şi vândă participaţia în cea mai mare centrală pe bază de cărbune din Maroc (SAFIEC), pentru ...
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei americane, a anunțat introducea opțiunii de autonomie extinsă pentru ...