Asigurările auto ocupă 60% din portofoliul Astra Asigurări, liderul pieţei

Asigurările RCA, Casco şi cele de incendiu şi calamităţi (stimulate de obligaţia legală) şi celelate „obligatorii“ acoperă peste 66% din portofoliul liderului pieţei asigurărilor, Astra Bucureşti, controlat de Dan Adamescu. Totalul primelor încasate de Astra a depăşit un miliard de lei, anul trecut, potrivit raportului publicat vineri.
Adrian N. Ionescu - sâm, 11 mai 2013, 14:29
Asigurările auto ocupă 60% din portofoliul Astra Asigurări, liderul pieţei

Asigurările de răspundere civilă auto (RCA) au adus prime de peste 402 milioane de lei societăţii de asigurare Astra Bucureşti (ATRA), controlată de omul de afaceri Dan Adamescu, potrivit raportului pe 2012 publicat vineri, conform rigorilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Poliţele RCA acoperă 38,5 % din totalul primelor încasate de Astra anul trecut, de 1,044 miliarde de lei. Domeniul auto adaugă 18,2%, aducând contribuţia fricii (obligatorie sau nu) de accidente rutiere  la aproape 57% în total prime.

Încasările de prime pentru asigurările de „incendiu şi alte calamităţi” au beneficiat, de asemeni de obligaţia legală de contractare a unei poliţe şi au adus peste 197 de milioane de lei societăţii Astra.

Prime de peste 90 de milioane de lei au mai adus doar asigurările „ACC boală”, de sănătate, iar primele de răspundere civilă generale –  55 de milioane de lei.

Anul trecut, încasările Astra au depăşit cu 23 de milioane de euro pe cele ale liderului din 2011, Omniasig şi, cu 254 de milioane de euro (1,13 miliarde lei), a urcat pe primul loc cu o cotă de piaţă de 13% din totalul pieţei de aproape 1,9 miliarde de euro (8,44 miliarde de lei), incluzând şi asigurările de viaţă.

Asigurările de viaţă au fost cele care au contribuit la preluarea poziţiei de lider, Astra aplicând un plan de expansiune pe termen mediu, potrivit raportului trimi sla BVB.

Performanţele Astra au fost obţinute cu un număr de salariaţi în scădere cu 300 de la 1812 în 2011.

Disponibilul în bănci al companiei era de puţin sub 20 de milioane de lei la 31 decembrie.

Compania a încheiat anul trecut cu un profit de 6,6 milioane de lei, după ce a dat despăgubiri („nete de regrese”) de 622 de milioane de lei, a cheltuit cu reasigurarea 132 de milioane de lei şi cu  atragerea clienţilor 173 de milioane. Cheltuielile administrative şi „de achiziţie” s-au ridicat la 274 de milioane de lei.

Anul trecut, piaţa asigurărilor şi-a oprit declinul înregistrat din 2008 încoace. În 2012 încasările totale au depăşit cu 36 de milioane de euro pe cele din 2011, dar sunt încă departe de recordul ultimilor 13 ani, din 2008, de 2,43 de miliarde de euro.

Astra Bucureşti (ATRA) este controlată de Dan Adamescu, patronul Centrului comercial Unirea Shoping (SCDM), prin Nova Group Investments (72,6% din acţiuni) şi Epsilon Estate Provider (26%).

Teoretic, acţiunile Astra Bucureşti (ATRA) se tranzacţionează pe piaţa Rasdaq a  Bursei de Valori Bucureşti (BVB), dar nu este aproape de loc lichidă (foarte greu de găsit şi de vândut la un preţ de piaţă). Confor muzltimelor două tranzacţii făcute pe Rasdaq,  în 7 decembrie anul trecut, ATRA ar valora 580 de milioane de lei, evident mult prea puţin faţă de o eventuală tranzacţie privată.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare "ar putea să decidă deznodământul războiului" provocat de......
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru ...
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...