Asigurătorii au avizat 93.392 de dosare de daună aferente RCA în T3. Despăgubirile – 275 milioane de lei

Societăţile de asigurare au avizat, în trimestrul al treilea al anului 2019, un număr de 93.392 de dosare de daună în baza poliţelor de asigurare de răspundere civilă obligatorie (RCA), cu 5,92% mai mult faţă de trimestrul al doilea din 2019, potrivit unei analize efectuate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Economica.net - joi, 19 dec. 2019, 13:18
Asigurătorii au avizat 93.392 de dosare de daună aferente RCA în T3. Despăgubirile - 275 milioane de lei

Durata medie de plată, la nivel de piaţă, a dosarelor de daună, avizate pentru pagube materiale, a fost de 19,82 zile/dosar.

Cele mai multe dosare de daună au fost avizate, în trimestrul III al anului 2019, la societatea Euroins S.A., respectiv 32.825 dosare, şi la societatea City Insurance S.A. – 30.949 dosare.

Două societăţi de asigurare au cumulat aproape 70% din numărul total al dosarelor de daună RCA avizate în trimestrul al treilea din 2019: Euroins S.A. (35,15% din total piaţă) şi City Insurance S.A. (33,14%). Celelalte societăţi de asigurare au sub 8,5%, fiecare, din numărul total al dosarelor RCA avizate în această perioadă.

De asemenea, două societăţi de asigurare au înregistrat o scădere a numărului dosarelor de daună avizate în trimestrul III al anului 2019, faţă de trimestrul II al aceluiaşi an: Asirom VIG S.A. (-16,76%) şi Generali România S.A. (-8,74%).

Conform analizei, şapte societăţi de asigurare au înregistrat o creştere a numărului dosarelor de daună avizate în intervalul iulie-septembrie 2019, în comparaţie cu trimestrul II al anului 2019: Grawe România S.A. (+18%), City Insurance S.A. (+10,48%), Euroins S.A. (+7,72%), Omniasig VIG S.A. (+6,70%), Uniqa Asigurări S.A. (+2,44%), Groupama S.A. (+2,05%) şi Allianz-Ţiriac S.A. (+0,63%).

Din punct de vedere al obiectului pretenţiilor de despăgubire formulate în cele 93.392 dosare de daună, un număr de 82.013 dosare (87,82%) au fost avizate pentru pagube materiale, 3.218 dosare (3,44%) pentru vătămări corporale/decese, iar 8.161 dosare (8,74%) reprezintă dosare de regres.

Din modul de soluţionare a dosarelor de daună, la data transmiterii raportărilor către ASF, rezultă că: 56,11% din total piaţă RCA (52.404 dosare) sunt dosare plătite de către asigurători până la data raportărilor; 42,81% din total piaţă RCA (39.977 dosare) sunt dosare nefinalizate la data raportărilor; 1,08% din total piaţă RCA (1.011 dosare) sunt dosare respinse de la plată de către asigurători.

Potrivit analizei ASF, în trimestrul al treilea al anului 2019, au fost achitate valori de despăgubire în sumă totală de 275,134 milioane de lei, din care 237,2 milioane de lei (86,23% din total) pentru pagube materiale, 12,89 milioane de lei (4,68% din total) pentru vătămări corporale şi deces şi 25 milioane de lei (9,09% din total) pentru dosare de regres.

Potrivit legislaţiei în vigoare, asigurătorii RCA au obligaţia de a despăgubi partea prejudiciată pentru prejudiciile suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat printr-o poliţă de asigurare obligatorie auto RCA, potrivit pretenţiilor formulate în cererea de despăgubire, dovedite prin orice mijloc de probă. Fără a se depăşi limitele de despăgubire prevăzute în contractul de asigurare RCA, în condiţiile în care evenimentul asigurat s-a produs în perioada de valabilitate a poliţei de asigurare RCA, asigurătorii acordă despăgubiri în formă bănească pentru: vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial; pagube materiale; pagube reprezentând consecinţa lipsei de folosinţă a vehiculului avariat; cheltuieli de judecată efectuate de către persoana păgubită.

 

Te-ar mai putea interesa și
Criză politică în Marea Britanie – Presa se aşteaptă la căderea guvernului condus de Boris Johnson
Criză politică în Marea Britanie – Presa se aşteaptă la căderea guvernului condus de Boris Johnson
Ziarele centrale din Regatul Unit prezintă miercuri o perspectivă sumbră pentru premierul Boris Johnson, confruntat cu cea mai mare criză de autoritate după demisiile a doi miniştri, transmite......
În 4 ani, Revolut a ajuns la 2 milioane de clienți în România, aceasta devenind a doua sa piață pe segmentul retail
În 4 ani, Revolut a ajuns la 2 milioane de clienți în România, aceasta devenind a doua sa piață pe segmentul retail
Revolut a depășit pragul de 2 milioane de clienți în România, în patru ani de la lansarea pe piața locală, în mai ...
CE Oltenia: Acționarii aprobă luna viitoare constituirea firmelor care vor face parcurile fotovoltaice și centrala pe gaze de la Turceni, în asociere cu Petrom și Tinmar
CE Oltenia: Acționarii aprobă luna viitoare constituirea firmelor care vor face parcurile fotovoltaice și centrala pe ...
Proiectele energetice noi pe gaze și regenerabil ale Complexului Energetic (CE) Oltenia fac un pas înainte: în august ...
Criză petrol – Preţul a scăzut cu 9%. Investitorii sunt îngrijoraţi de riscul recesiunii
Criză petrol – Preţul a scăzut cu 9%. Investitorii sunt îngrijoraţi de riscul recesiunii
Preţul petrolului a scăzut marţi cu aproximativ 9%, cel mai sever declin zilnic din martie, pe fondul sporirii temerilor ...