Asigurătorii de viaţă vor prezenta clienţilor cinci scenarii de profit sau pierdere

10 06. 2018
calin_rangu_42972500

Asiguratorii care distribuie produsele de investiții individuale structurate și bazate pe asigurări (PRIIPs) sunt obligați, în baza Regulamentului 1286/2014, aplicabil cu 1 ianuarie 2018, să prezinte informațiile esențiale din documentul cu informații cheie (KID) aferent produselor de investiții individuale structurate și bazate pe asigurări. Obligația de prezentare a acestor informații unor clienți sau potențiali clienți, de către asigurători sau intermediarii de asigurări este îndeplinită prin aplicarea prevederilor regulamentului, adică prezentarea KID-ului.

Informările pe care trebuie să ţi le prezinte la ora actuală asigurătorul sau intermediarul în asigurări sunt referitoare la cinci scenarii de câştig/pierdere în cazul asigurărilor de viaţă cu componentă de investiţii. Cele cinci scenarii sunt în funcţie de riscurile pe care şi le ia investitorul/consumatorul pe banii săi.

„Asiguratorii trebuie să prezinte inclusiv cuantumul celei mai mari pierderi potențiale la care se poate aştepta consumatorul. Toate aceste informări sunt cuprinse în KID şi sunt destinate unei informări cât mai corecte a consumatorului, ca acesta să poată lua decizii în cunoștință de cauză”, spune Călin Rangu, director al Direcției Supraveghere Intermediari și Monitorizarea Regulilor de Conduită din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Oficialul ASF precizează că toate aceste prevederi care se aplică acum doar asigurărilor cu componentă investiţională vor fi extinse la toate produsele de asigurări de la 1 octombrie 2018, când va intra în vigoare directiva UE privind distribuţia în asigurări, numită pe scurt IDD. Asigurătorii vor trebui astfel să informeze şi asupra aspectelor care ţin de excluderile (riscurile) neasigurate de poliţa încheiată de un client. „Suntem obligaţi de IDD să monitorizăm toate aceste produse din punct de vedere al drepturilorconsumatorilor și a posibilelor efecte în detrimentul acestora. Partea de comisionare şi remunerare, plus conflictele de interese vor fi atent supravegheate”, a precizat Călin Rangu.

De exemplu se va monitoriza inclusiv felul în care se vor realiza investiţiile din perspectiva remunerării și a conflictelor de interese a celor care administrează banii clienților. Asigurătorul va trebui să pună interesul consumatorului pe primul plan, evitând să investească în instrumente care aduc un câştig mai mare companiei per ansamblu, dar aduc randamente mai mici consumatorului individual, dacă pot fi și soluții mai bune pentru consumatori. La ora actuală, proiectul de lege care transpune în legislaţia românească directive IDD se află în dezbatere în comisii, urmând apoi votul în plen şi promulgarea.