Asirom va distribui poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor emise de PAID

Asirom VIG a semnat un protocol cu Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) pentru distribuirea poliţei de asigurare obligatorie a locuinţei, a anunţat compania.
Economica.net - mar, 27 aug. 2013, 11:20
Asirom va distribui poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor emise de PAID

„În cel mai scurt timp, Asirom va fi în măsură să ofere, prin intermediul reţelei sale, pe lângă asigurarea facultativă a locuinţei şi poliţa PAD. Aplicaţia informatică necesară vânzării poliţelor de asigurare obligatorii a locuinţelor, PAD, este în faza finală a implementării”, se arată într-un comunicat al Asirom VIG.

Legea 260/2008 a asigurărilor obligatorii a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor a fost modificat odată cu intrarea în vigoare, la 27 iulie, a Legii 243/2013.

Conform noilor reglementări, toţi proprietarii de locuinţe au obligaţia de a încheia PAD – poliţa de asigurare obligatorie emisă de PAID, care oferă acoperire împotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor) în limita sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 euro, în funcţie de structura constructivă a locuinţei asigurate.

Proprietarii care nu îşi asigură locuinţele vor fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei.

De asemenea, proprietarii neasiguraţi şi afectaţi de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundaţie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autorităţi pentru refacerea gospodăriilor afectate.

Societăţile de asigurare autorizate să preia riscuri de catastrofe naturale pot încheia – pentru cutremure, alunecări de teren şi inundaţii – asigurări facultative ale locuinţelor numai pentru partea din suma asigurată ce excede suma asigurată obligatoriu prin PAD (10.000 sau 20.000 euro).

„Faptul că şi asigurătorii care nu sunt membri PAID vor putea vinde poliţa obligatorie de asigurare a locuinţei este un lucru bun, ce va stimula competitivitatea pe piaţa asigurărilor. Acest lucru este în folosul clientului, care va putea alege pentru emiterea poliţei compania ce îi aduce cele mai multe beneficii. Este probabil ca introducerea franşizei la riscurile preluate în asigurare de către PAID să conducă la o diminuare a preţurilor poliţelor facultative. Sperăm însă ca intr-o perioada relativ scurtă, impactul acestei diminuări de preţuri asupra subscrierii la nivelul acestei linii de business să fie compensat prin evoluţia acestui segment de piaţă”, a declarat preşedintele Directoratului Asirom VIG, Mariana Diaconescu.

Asirom este parte a grupului Vienna Insurance Group (Austria) din anul 2007.

PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009 în baza prevederilor Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, ale Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor şi Legii 31/1990 privind societăţile comerciale.

Cei mai mari acţionari ai asigurătorului sunt Astra, Groupama şi Platinum, fiecare cu 15%. Generali România are o participaţie de 11%, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Grawe România şi UNIQA România deţin câte 5,5% din acţiuni.

Primele poliţe PAD au fost emise de PAID în iulie 2010.

Fondul locativ naţional numără aproximativ 8,5 milioane de locuinţe.

La finele lunii iulie, portofoliul PAID număra 316.953 poliţe, comparativ cu 330.093 contracte la 31 decembrie 2012.

PAID a semnat protocoale similare şi cu Allianz-Ţiriac Asigurări şi Omniasig VIG.

Te-ar mai putea interesa și
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru şi-a anunţat vineri intenţia de a revoca cetăţenia pentru 45 de rezidenţi străini, care au beneficiat de mecanismul "paşapoartelor de aur", un program controversat de acordare a......
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Compania Restart Energy, furnizor independent de energie electrică și gaze naturale, cu capital majoritar românesc, a ...
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Premierul desemnat Dacian Cioloş va depune luni la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri.
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
Perioada de eligibilitate a proiectelor pentru managementul deşeurilor este 31 decembrie 2023 iar depunerea efectivă a ...