Asociaţia Băncilor va trimite ANPC un proiect de act normativ privind promovarea medierii

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) vrea să iniţieze un proiect de act normativ pe care să-l propună Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) pentru a promova medierea ca soluţie de stingere a litigiilor, a declarat marţi preşedintele ARB, Radu Gheţea.
Economica.net - mar, 26 feb. 2013, 10:59
Asociaţia Băncilor va trimite ANPC un proiect de act normativ privind promovarea medierii

„Vrem să ne dăm mâna, ARB şi ANPC, pentru a promova mai mult medierea pentru că astfel ANPC ar scăpa de o durere de cap, să nu le mai vină atâtea reclamaţii. Dintr-un număr de câteva mii de reclamaţii primite, doar 1-2% sunt fondate, iar în acest context vrem să colaborăm pentru a reduce numărul de reclamaţii nefondate, care fac să ducă la pierdere de timp la ANPC şi la bănci, ceea ce înseamnă costuri suplimentare pentru client”, a afirmat Gheţea la o conferinţă pe tema medierii.

El a susţinut că băncile nu-şi doresc creşterea costurilor pentru clienţi pentru că ar însemna reducerea numărului acestora, aspect total nefavorabil în actualele condiţii economice.

Preşedintele ARB apreciază că în viitorul apropiat medierea ar trebui să devină foarte cunoscută şi oamenii să-şi rezolve problemele fără a mai merge în instanţă.

„Noi, comunitatea bancară, insistăm ca o primă mediere să aibă loc la bancă fără mediator. Mă adresez celor patru milioane de clienţi, care foarte mulţi dintre ei au probleme să-şi ramburseze ratele la bancă la timp, să vină să încercăm să găsim soluţii pe cale extrajudiciară pentru problemele litigioase. Dacă nu rezolvăm totuşi problema, noi cu siguranţă îi vom informa că pot apela la un mediator”, a spus Gheţea.

El a menţionat că din 2010 există o asociaţie a mediatorilor din domeniul financiar-bancar, Finban, care „a început timid să funcţioneze”, arătându-se nemulţumit că asociaţia nu este încă suficient de cunoscută prin serviciile pe care le furnizează.

Începând cu 15 februarie a intrat în vigoare o prevedere prin care părţile implicate într-un proces sau care intenţionează să deschidă unul sunt obligate să participe la o şedinţă de informare cu privire la avantajele medierii în materie civilă.

În ultimii ani a crescut semnificativ numărul clienţilor care au atacat băncile în instanţă, acuzând în special clauzele abuzive din contracte. Totodată, Codul de procedură civilă a fost modificat astfel încât să permită ANPC sau asociaţiilor de protecţie a consumatorilor să denunţe în instanţă clauzele abuzive şi să le elimine din toate contractele de prestări servicii, inclusiv credite bancare.

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...