Asociaţia Bio România: Agricultura bio are un mare viitor în România

Economica.net
31 08. 2012
agricultura_48138200

Asociaţia Bio România împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, Direcţiei Agricole, Direcţiei Sanitar Veterinare şi APIA Braşov, fermieri, reprezentanţi din învăţământ au participat vineri la Braşov la seminarul privind promovarea produselor bio.

„Este un seminar în care se explică ce înseamnă agricultura ecologică, alimentul ecologic, beneficiile, avantajele şi dezavantajele acestor alimente. Seminarul se adresează atât mass-media cât şi tinerilor din şcoli şi licee. Dorim ca aceea care sunt formatori de opinie cum este mass-media, dar şi cadrele didactice să ne ajute pe noi, Asociaţia Bio România, să putem să extindem producţia agricolă de produse ecologice, care este singura ce asigură o dezvoltare durabilă a satului românesc atât din punct de vedere al fertilităţii solului, protecţiei mediului dar şi din punct de vedere economic şi social”, a precizat preşedintele Asociaţiei Bio România.

Suprafaţa certificată în sistem ecologic în România era în 2011 de 300.000 de hectare, iar în acest an depăşeşte 350.000 de hectare, dar mai semnificativ este numărul fermierilor din agricultura eco, certificaţi şi înregistraţi la Ministerul Agriculturii.

Dacă în 2010 erau înregistraţi 3300 de fermieri, în 2011 numărul acestora a ajuns la 10.000, iar, în acest an, din datele centralizate la Ministerul Agriculturii s-a depăşit numărul de 24.000 de fermieri.

„În Germania numărul fermierilor este undeva la 29.000, dar ferma medie acolo are între 50-80 de hectare, iar, la noi, fermierii din agricultura ecologică au între 1-2 hectare şi asta şi datorită politicii de subvenţionare a acestui timp de agricultură, inexistent în anul 2007”, a mai spus Marian Cioceanu.

Produsele bio se găsesc în România la magazinele specializate de tip Plafar. Un magazin exclusiv pentru produse bio în ţara noastră nu există deocamdată pentru că gama acestor produse certificate este foarte mică, iar preţurile foarte mari. Multe dintre produsele bio sunt importate, iar preţurile cu care ajung în ţară sunt mai mari decât în ţara de unde sunt importate, a mai spus sursa citată.

„Din păcate şi din nefericire ne lipseşte sectorul de procesare a materiilor prime ecologice Suntem unul dintre primii 15 exportatori de produse ecologice din lume, dar exportăm doar materii prime şi procesarea acestor materii prime în ţară este foarte redus pentru că nu avem fabrici de profil”, a mai arătat preşedintele Asociaţia Bio România.

Judeţele cu cei mai mare număr de fermieri care fac agricultură ecologică sunt Suceava, Bistriţa-Năsăud, Caraş-Severin, Alba, Braşov.

„Fermieri care doresc să facă agricultură ecologică există, pentru că avem patru milioane de fermieri de subzistenţă, fonduri europene, dar şi de la Banca Mondială există, problema este de cunoaştere şi de logistică, ceea ce înseamnă certificare şi consultanţa, dar ar fi bine să fie proiecte de consultanţă pentru fiecare judeţ pentru a veni în sprijinul fermierilor care vor să facă agricultură ecologică”, a mai spus preşedintele Asociaţiei Bio România.