Asociația Brokerilor cere Guvernului menținerea sistemului actual de impozitare a veniturilor obținute din tranzacțiile pe piața de capital

14 07. 2023
bvb Bursa

Brokerii consideră că menținerea actualelor impozite este esențială pentru atragerea investițiilor populației în instrumente financiare și pentru dezvoltarea pieței de capital locale.

Actualul cadru de impozitare al acestor venituri a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023, prin Legea nr. 142/2022, și prevede impozitarea la sursă a veniturilor, impozitul reținut fiind de 1% pentru dețineri pe o perioadă mai mare de 1 an și de 3% pentru dețineri pe o perioadă mai mică de 1 an, fără să se realizeze compensarea pierderilor.

Măsurile fiscale menționate, adoptate pentru facilitarea accesului clienților persoane fizice la piața bursieră, fac atractivă investiția în instrumente financiare, prin stimulent fiscal, dar mai ales prin debirocratizarea procedurilor fiscale aferente, având un impact important asupra creșterii semnificative a numărului investitorilor individuali, cu reflectare pozitivă în numărul de companii ce vor avea acces la piața de capital locală și în valorile de tranzacționare înregistrate, se precizează în comunicatul transmis de asociație.

Brokerii dau ca exemplu pozitiv pentru menținerea actualului sistem participarea masivă a investitorilor individuali la oferta publică a companiei Hidroelectrica, aceștia plasând ordine cu o valoare totală de peste 6 miliarde de euro.

Asociația Brokerilor avertizează că modificarea actualului cadru fiscal, într-un timp atât de scurt de la intrarea lui în vigoare și imediat după succesul înregistrat de oferta publică Hidroelectrica, ar induce lipsă de predictibilitate fiscală pentru investitorii individuali și ar diminua gradul de încredere al acestora în ceea ce privește investițiile în piața de capital. De asemenea, ar putea prejudicia implementarea cu succes a măsurilor de dezvoltare a pieței de capital, așa cum acestea au fost prevăzute în Strategia națională de dezvoltare a pieței de capital 2022-2026, aprobată recent de Guvernul României, proiect realizat cu finanțare de la Comisia Europeană și cu consultanța Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD). Mai mult, modificarea ar aduce costuri suplimentare pentru intermediari, cei care realizează reținerea la sursă a impozitului, care tocmai ce au investit semnificativ în adaptarea sistemelor informatice la cerințele intrate în vigoare la începutul anului.

Dintr-o perspectivă practică, acest sistem de impozitare a câștigurilor reprezintă o bază solidă și sigură de colectare a taxelor pentru bugetul de stat, în condițiile în care impozitarea la sursă creează premisele colectării integrale a taxelor pentru acest tip de venituri. De asemenea, nu mai există oportunitatea de optimizare fiscală, având în vedere că pierderile nu mai pot fi compensate.

Menținerea actualelor măsuri fiscale reprezintă unul dintre pilonii esențiali care să susțină extinderea bazei de clienți persoane fizice care să opereze pe piața bursieră, atât a unor noi clienți, cât și un rulaj mai dinamic al clienților noi și existenți. Nu în ultimul rând, o bază puternică de clienți individuali ar reprezenta un pilon de stabilitate al pieței locale, care ar permite o reacție mai atenuată a pieței la o serie de tendințe volatile și factori externi.