1EUR = 4.8418 RON | Bucureşti 34 º

Companii

Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica avertizează asupra riscului iminent de închidere sau intrare în faliment a farmaciilor

Multe dintre farmaciile independente riscă să intre în faliment din cauza Ordonanţei nr. 9/2019 care prevede amenzi uriaşe legate de neimplementarea sau implementarea defectuoasă a serializării, atrag atenţia reprezentanţii Asociaţiei Farmaciilor Independente Ethica (AFIE).

23 aug, 2019 | Agerpres

Potrivit sursei citate, serializarea reprezintă "marcarea” produselor medicamentoase cu anumite elemente de siguranţă (coduri), care sunt emise de către producători pe ambalajele produselor şi verificate pe întreg lanţul de distribuţie, astfel încât să se prevină introducerea pe piaţă a medicamentelor falsificate şi protejarea sănătăţii pacientului.

"Deşi este un demers lăudabil, implementat la nivel european, în România aplicarea sa forţată poate lăsa pacienţii fără medicamentele necesare. Recent aprobată de către Guvern, Ordonanța nr. 9/ 2019 (pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/ 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii) prevede amenzi greu de suportat pentru farmacii privind implementarea serializării. Farmaciile independente acuză probleme de implementare a serializării şi imposibilitatea de a implementa corect şi total acest demers (..)", notează Asociaţia.

În viziunea farmaciştilor independenţi, "paşii" pentru înrolarea în sistem sunt "stufoşi si greoi", fiind vorba despre problemele legate de transmiterea de documente, intrarea pe numeroase platforme, generarea unor GLNuri, LUFuri, PTCuri etc.

De asemenea, aceştia reclamă durata lungă a procesului de implementare care presupune, pe lângă condiţiile tehnice, şi aprobări ale mai multor organisme. În ceea ce priveşte achiziţiile de software şi echipament, se menţionează faptul că este nevoie de numeroase modificări de soft, achiziţionarea de licenţe mai noi, precum şi a unor scanere care să citească noile coduri imprimate pe ambalajul medicamentelor.

Altă problemă ridicată de către farmacişti este legată de inexistenţa elementelor de siguranţă pentru anumite medicamente, caz în care farmacistul trebuie să ia decizia dacă eliberează tratamentul pacientului, cu riscul de a primi o amendă usturătoare care îi poate închide farmacia, sau de a nu elibera acest tratament, iar pacientul rămâne fără medicamentele necesare.

"Într-un sistem de sănătate care ne dovedeşte în fiecare zi că lucrurile nu funcţionează corespunzător, într-un sistem de asigurări sociale de sănătate al cărui platformă SIUI este aproape neutilizabilă, farmacistul încearcă încă să ia toate măsurile şi să îşi respecte jurământul, astfel încât medicamentul necesar să ajungă la pacient, iar acesta să îl utilizeze în mod corespunzător. Din păcate platforma şi sistemele implicate generează erori (platformă SIUI care nu funcţionează, blocare la scanare, etc) care duc la prelungirea timpului de aşteptare pentru pacient", declară Sânziana Mardale, preşedintele AFIE.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 9/2019 prevede sancţionarea farmaciilor cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei în cazul nerespectării verificării elementelor de siguranţă ale ambalajelor medicamentelor, precum şi neluarea măsurilor necesare atunci când este suspectată o falsificare. După caz, se pot dispune măsuri complementare de confiscare şi reţinere a medicamentelor de uz uman sau a documentelor emise în legătură cu acestea, dacă este necesar, atunci când nu sunt respectate cerinţele legale.

În data de 29 iulie 2019 a avut loc la Ministerului Sănătăţii dezbaterea publică a acestui proiect de Ordonanţă, iar reprezentanţii ministerului au declarat că vor lua în considerare opiniile exprimate şi chiar şi-au manifestat îngrijorarea faţă de riscul închiderii farmaciilor comunitare.

"Însă proiectul de OG a fost aprobat exact în forma făcută publică de minister la acea dată, fără a include nicio modificare privind sancţionarea farmaciilor", susţin oficialii farmaciştilor independenţi.

Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica este o organizaţie non-guvernamentală, de tip patronal, la nivel naţional, fiind formată din mai mult de 200 de membri din 31 de judeţe şi Bucureşti, distribuite în toate regiunile ţării. AFIE este membră a Internaţional Pharmaceutical Federation (FIP).

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO