Asociaţia Municipiilor din România cere supraimpozitarea imobilelor neîngrijite

Economica.net
24 11. 2014
bucuresti_furtuna_ploaie_35987700

‘În această perioadă se stabilesc reglementările fiscale pentru anul viitor care ţin de mediul economic naţional, dar şi de aspecte ce revin în sarcina primarilor municipiilor reşedinţă de judeţ din România. (…) Solicităm introducerea în Codul fiscal a unei prevederi legale care să permită supraimpozitarea imobilelor neîngrijite. Avem un număr important de astfel de imobile total neîngrijite în oraşele noastre şi există proprietari care nu onorează calitatea pe care o au’, a spus Bolojan într-o conferinţă de presă.

El a precizat că introducerea acestui mecanism în Codul fiscal nu urmăreşte să aducă bani în plus la bugetul local, ci să îi stimuleze pe proprietarii acestor imobile să facă ceva cu ele – să le repare, să le vândă, să colaboreze cu primăriile pentru întreţinerea acestora, să îşi cureţe terenurile într-o formă sau alta – iar în acest fel oraşele vor arăta mult mai bine, scrie Agerpres.

‘Am prezentat această măsură Guvernului, avem în momentul de faţă discuţii la Ministerul de Finanţe pentru introducerea acestei propuneri în Codul fiscal care, conform discuţiilor, ar urma să fie adoptat în decembrie şi sperăm ca această măsură să fie adoptată inclusiv în decizia parlamentară ce va urma, în aşa fel încât fiecare consiliu local, în funcţie de situaţia localităţii respective, să poată aplica aceste majorări de impozite. Nu ar urma să fie o măsură unitară, ci să se permită fiecărei unităţi administrativ-teritoriale aplicarea unor majorări de la caz la caz’, a anunţat Bolojan.

Întrebat de jurnalişti dacă există riscul ca proprietarii să îşi piardă imobilele în cazul în care nu ar plăti eventualele impozite majorate, vicepreşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Robert Negoiţă, edil al sectorului 3 din Capitală, a răspuns că legislaţia prevede că, dacă se acumulează datorii suficient de mari la taxe şi impozite, se pune sechestru asigurător şi se execută clădirea respectivă.

‘Nu vrem să le luăm terenurile, să le luăm taxe şi impozite mari, dorim un singur lucru: să îi responsabilizăm, să înţeleagă că nu sunt în junglă’, a subliniat edilul.

El a informat că în sectorul 3 sunt peste 100 de terenuri şi clădiri abandonate.

‘Autorităţile locale se bazează pe anumite venituri, în aşa fel încât să îşi poată duce proiectele la îndeplinire. Dorinţa noastră este să ne bazăm pe venituri pe care le încasăm direct şi redistribuite de Guvern. (…) Solicităm Executivului şi Parlamentului ca prin hotărâre de guvern sau prin legislaţie să nu ne mai ia fonduri care astăzi se virează direct către bugetele locale, pentru că altfel nu ne putem face treaba acolo unde suntem’, a adăugat Bolojan.