Asociaţia Pro Infrastructură: Anul viitor ar putea fi gata maxim 50 de kilometri de autostradă

Anul viitor sunt şanse reale pentru finalizarea a până la 50 de kilometri de autostradă, potrivit estimărilor Asociaţiei Pro-Infrastructură (API). Cifra este mult sub aşteptările ministrului Transporturilor, Sorin Buşe, care preconizează că în 2017 vor fi gata circa 150 de kilometri.
Economica.net - vin, 16 dec. 2016, 22:33
Asociaţia Pro Infrastructură: Anul viitor ar putea fi gata maxim 50 de kilometri de autostradă

Proiectele de autostrăzi cu cele mai mari şanse de a fi duse până la capăt anul viitor sunt lotul 3 Lugoj-Deva şi loturile 3 şi 4 de pe Sebeş-Turda, a spus pentru ECONOMICA.NET Ionuţ Ciurea, vicepreşedintele şi directorul executiv al Asociaţiei Pro Infrastructură.

Lotul 3 Lugoj-Deva, în lungime de 21 de kilometri, este realizat în proporţie de peste 70%, conform celor mai recente date de pe site-ul Companiei de Autostrăzi. Acesta avea ca termen de finalizare, conform contractului, vara lui 2016. Reprezentantul API estimează că ar putea fi terminat în vara anului viitor.

Lucrările sunt destul de avansate şi pe cele două loturi din Autostrada Sebeş-Turda (A10). Pe lotul 3, în lungime de 12 kilometri, stadiul fizic este de 63%, iar pe lotul 4, cu o lungime de 16 kilometri, lucrările sunt realizate în proporţie de peste 60%. Şi în aceste cazuri a fost depăşit termenul de finalizare din contract, respectiv luna martie 2016.

În total, cele trei loturi au mai puţin de 50 de kilometri, cifră de trei ori mai mică decât cea la care se aşteaptă ministrul Transporturilor, Sorin Buşe.

În 2017 vom deschide circulaţiei 150 de kilometri, din care 117 kilometri sunt în stadiu avansat. Pentru 30 şi ceva de kilometri de autostradă va trebui să administrăm cu atenţie situaţia pentru a ne asigura că vor fi finalizaţi”, a spus Buşe la începutul lunii, potrivit Agerpres.

Când va ajunge România la 1.000 km de autostradă?

Oficialul de la Transporturi a mai spus că România va avea mai mult de 1.000 de kilometri de autostradă în 2018. Asta după ce şeful Autostrăzilor, Cătălin Homor, estima în iulie că vom ajunge la acest prag chiar din 2017.

Ionuţ Ciurea de la API arată însă că şi dacă vor fi gata toate autostrăzile aflate în lucru, nu vom atinge pragul de 1.000 de kilometri nici în 2018.

Conform datelor API, România are în exploatare 732,95 km de autostradă, alţi 221,33 km contractaţi (fără Centura Bacău), dintre care nu toţi deblocaţi, şi încă 15,50 km scoşi la licitaţie. Rezultă mai puţin de 970 de kilometri de autostradă.

Până atunci, ministrul Transporturilor poate bifa anul acesta la capitolul realizări în materie de autostrăzi cei 200 de metri refăcuţi în regie proprie de pe Autostrada Sibiu-Orăştie, inaugurarea celor circa 3 kilometri dintre Centura Capitalei şi Şoseaua Popasului din Autostrada Bucureşti-Ploieşti şi încă 15 kilometri din lotul 2 Lugoj-Deva.

Asociaţia Pro Infrastructură susţine că este o organizaţie fără scop patrimonial, non-profit, non-guvernamentală şi apolitică. Aceasta susţine şi promovează dezvoltarea infrastructurii.

Te-ar mai putea interesa și
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane de leva în 2023, dublu faţă de cifra de afaceri din 2022, informează......
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...