Asociaţia Pro Infrastructură: Anul viitor ar putea fi gata maxim 50 de kilometri de autostradă

Anul viitor sunt şanse reale pentru finalizarea a până la 50 de kilometri de autostradă, potrivit estimărilor Asociaţiei Pro-Infrastructură (API). Cifra este mult sub aşteptările ministrului Transporturilor, Sorin Buşe, care preconizează că în 2017 vor fi gata circa 150 de kilometri.
Economica.net - vin, 16 dec. 2016, 22:33
Asociaţia Pro Infrastructură: Anul viitor ar putea fi gata maxim 50 de kilometri de autostradă

Proiectele de autostrăzi cu cele mai mari şanse de a fi duse până la capăt anul viitor sunt lotul 3 Lugoj-Deva şi loturile 3 şi 4 de pe Sebeş-Turda, a spus pentru ECONOMICA.NET Ionuţ Ciurea, vicepreşedintele şi directorul executiv al Asociaţiei Pro Infrastructură.

Lotul 3 Lugoj-Deva, în lungime de 21 de kilometri, este realizat în proporţie de peste 70%, conform celor mai recente date de pe site-ul Companiei de Autostrăzi. Acesta avea ca termen de finalizare, conform contractului, vara lui 2016. Reprezentantul API estimează că ar putea fi terminat în vara anului viitor.

Lucrările sunt destul de avansate şi pe cele două loturi din Autostrada Sebeş-Turda (A10). Pe lotul 3, în lungime de 12 kilometri, stadiul fizic este de 63%, iar pe lotul 4, cu o lungime de 16 kilometri, lucrările sunt realizate în proporţie de peste 60%. Şi în aceste cazuri a fost depăşit termenul de finalizare din contract, respectiv luna martie 2016.

În total, cele trei loturi au mai puţin de 50 de kilometri, cifră de trei ori mai mică decât cea la care se aşteaptă ministrul Transporturilor, Sorin Buşe.

În 2017 vom deschide circulaţiei 150 de kilometri, din care 117 kilometri sunt în stadiu avansat. Pentru 30 şi ceva de kilometri de autostradă va trebui să administrăm cu atenţie situaţia pentru a ne asigura că vor fi finalizaţi”, a spus Buşe la începutul lunii, potrivit Agerpres.

Când va ajunge România la 1.000 km de autostradă?

Oficialul de la Transporturi a mai spus că România va avea mai mult de 1.000 de kilometri de autostradă în 2018. Asta după ce şeful Autostrăzilor, Cătălin Homor, estima în iulie că vom ajunge la acest prag chiar din 2017.

Ionuţ Ciurea de la API arată însă că şi dacă vor fi gata toate autostrăzile aflate în lucru, nu vom atinge pragul de 1.000 de kilometri nici în 2018.

Conform datelor API, România are în exploatare 732,95 km de autostradă, alţi 221,33 km contractaţi (fără Centura Bacău), dintre care nu toţi deblocaţi, şi încă 15,50 km scoşi la licitaţie. Rezultă mai puţin de 970 de kilometri de autostradă.

Până atunci, ministrul Transporturilor poate bifa anul acesta la capitolul realizări în materie de autostrăzi cei 200 de metri refăcuţi în regie proprie de pe Autostrada Sibiu-Orăştie, inaugurarea celor circa 3 kilometri dintre Centura Capitalei şi Şoseaua Popasului din Autostrada Bucureşti-Ploieşti şi încă 15 kilometri din lotul 2 Lugoj-Deva.

Asociaţia Pro Infrastructură susţine că este o organizaţie fără scop patrimonial, non-profit, non-guvernamentală şi apolitică. Aceasta susţine şi promovează dezvoltarea infrastructurii.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ucraina: Washingtonul vrea să folosească gazoductul Nord Stream 2 ca „pârghie” împotriva Moscovei
Ucraina: Washingtonul vrea să folosească gazoductul Nord Stream 2 ca „pârghie” împotriva Moscovei
Mult timp ţintă a criticilor diplomaţiei americane, controversatul gazoduct Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania, în ...
Alegeri prezidenţiale în Franţa: Macron ar putea pierde în turul al doilea în faţa conservatoarei Pecresse – Sondaj
Alegeri prezidenţiale în Franţa: Macron ar putea pierde în turul al doilea în faţa conservatoarei Pecresse – ...
Candidata partidului conservator Les Républicains, Valérie Pécresse, urca la 20% din intenţiile de vot în primul tur ...
Dosarul Rompetrol Rafinare – Din declaraţiile inculpaţilor se pot reţine aspecte ce vin în sprijinul probelor administrate (motivare)
Dosarul Rompetrol Rafinare – Din declaraţiile inculpaţilor se pot reţine aspecte ce vin în sprijinul probelor administrate ...
Din declaraţiile inculpaţilor în dosarul instrumentat de DIICOT Ploieşti privind operaţiuni de ecologizare executate ...