Asociaţia Pro Infrastructură: lotul Aktor de pe Autostrada Sebeş – Turda este încremenit şi nu va fi terminat în 2019 FOTO Update Reacţia Aktor

Asociaţia Pro Infrastructură a postat imagini de pe şantierul lotului 2 al Autostrăzii Sebeş – Turda, despre care spune că este încremenit. Mai mult, reprezentanţii ONG-ului dedicat infrastructurii estimează că lucrările nu vor fi finalizate anul acesta, având în vedere mobilizarea foarte slabă a constructorului elen, Aktor.
Economica.net - mar, 05 feb. 2019, 16:08
Asociaţia Pro Infrastructură: lotul Aktor de pe Autostrada Sebeş – Turda este încremenit şi nu va fi terminat în 2019 FOTO Update Reacţia Aktor

Sursa foto: „elion” (membru www.peundemerg.ro)

Update Joi 14:40

Contactaţi de către ECONOMICA.NET, reprezentanţii Aktor au spus că vor finaliza lucrările pe lotul 2 din Autostrada Sebeş – Turda în termenul promis autorităţilor.

„Aktor îşi va îndeplini promisiunile şi angajamentele pentru Sebeş – Turda, aşa cum a procedat în cazul secţiunii din A3”, a declarat Mary Andreadi, director comunicare corporate al grupului Ellaktor din care face parte Aktor.

Aceasta precizează că în cei 17 ani de prezenţă în România, Aktor a implementat nouă proiecte, inclusiv secţiunea recent inaugurată din Autostrda Bucureşti – Ploieşti (A3). De asemenea, compania a finalizat în mare parte lucrările de modernizare de pe drumul naţional Baia Mare – Sighetu Marmaţiei şi de pe calea ferată Micăsasa – Coşlariu din tronsonul Braşov – Simeria şi continuă lucrările la lotul 2 din Autostrada Sebeş – Turda şi la calea ferată Gurasada – Ilteu.

Reprezentanţii grupului elen amintesc că ei au preluat toate obligaţiile după intrarea insolvenţa a partenerului român în cadrul proiectelor de pe Sebeş – Turda şi A3.

În ceea ce priveşte capacitatea constructorului elen de a prelua noi proiecte, precum cel câştigat recent pe lotul 3 din Autostrada de Centură Bucureşti Sud, Mary Andreadi a subliniat că „Aktor are expertiza, forța de muncă, puterea financiară și capacitatea de a furniza rezultate chiar și în cadrul celor mai exigente circumstanțe şi să le dovedească celor care s-au grăbit la concluzii neîntemeiate că se înşală”.

Reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură au spus la începutul săptămânii că „şantierul lotului 2 al Autostrăzii A10 Sebeș-Turda, între Aiud și Alba Iulia Nord, este în continuare încremenit, așa cum arată fotografiile surprinse în weekend în zona dintre podurile peste Mureș de la Rădești și Sâncrai”.

Potrivit lor, constructorul grec Aktor a spus de nenumărate ori că se va mobiliza. „Dar, din păcate rezultatul din 2018 este dezastruos: un progres de doar 5 puncte procentuale în 12 luni, stadiul fizic oficial ajungând la doar 49% în ianuarie 2019! Lucrările în teren au început efectiv în martie 2015!”, adaugă reprezentanţii API.

Aceştia îl critică şi pe Narcis Neaga, șeful Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, pentru că a declarat că vom circula până la sfârșitul lui 2019 și pe acest tronson.

Pe de altă parte, inginerul care coordonează lucrările pe acest tronson, Athanasios Dimitrakopoulos, a declarat pentru Ziarul Unirea, în decembrie, că lotul 2 al Autostrăzii Sebeș-Turda va fi finalizat în cel mai bun caz în 2020, deşi termenul de finalizare asumat de constructor este finalul anului 2019.

„Eu am sfătuit beneficiarul (n.r. – Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România) să solicite asigurări ferme în fața antreprenorului în ceea ce privește realizarea acestui proiect. A prezentat o strategie în care arată că data finalizării lucrărilor va fi la finalul anului 2019. A prezentat o listă cu resurse, oameni etc. Mai mult de atât am sfătuit beneficiarul să solicite un plan clar de plăți către prestatori, furnizori și un plan de sosire a utilajelor, până în februarie, să fie clar că se mișcă lucrurile și antreprenorul face ceea ce spune. Aceste demersuri ar arăta o bunăvoință din partea antreprenorului având în vedere termenul asumat”, a spus ing. Athanasios Dimitrakopoulos, reprezentant al CNAIR, care urmărește în teren modul în care se desfășoară lucrările.

Cu peste 24 de kilometri lungime, lotul 2 este cel mai mare dintre cele patru loturi ale Autostrăzii Sebeş – Turda (A10). Construcţia acestuia a fost atribuită în urmă cu cinci ani Asocierii Aktor – Euro Construct Trading 98 pentru suma de 549,33 milioane de lei. În ianuarie, stadiul lucrărilor pe acest lot a ajuns la 49%, conform datelor de pe site-ul CNAIR.

Compania Aktor a mai construit în România Autostrada Urbană, adică cei 3,3 kilometri de la intrarea în Capitală a Autostrăzii Bucureşti – Ploieşti. Aceasta a fost deschisă traficului la finele lui 2018, cu circa un an mai târziu faţă de termenul contractual iniţial (noiembrie 2017).

De asemenea, constructorul grec a fost declarat recent câştigătorul contractului pentru proiectarea şi execuţia lotului 3 din Autostrada de Centură Bucureşti Sud, după ce anterior contestaţiilor fusese declarat câştigător constructorul român Dorinel Umbrărescu.

Aktor mai este implicată în România şi în lucrări de modernizare a căii ferate şi a depus oferte, dar şi contestaţii în cadrul licitaţiilor în derulare ale CFR SA.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...