1EUR = 4.7536 RON | Bucureşti 23 º

Companii

Producătorii de medicamente generice caută alternative ieftine pentru medicamentele care sunt retrase de pe piaţă

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), forul reprezentativ al companiilor producătoare de medicamente generice din România, îşi afirmă disponibilitatea de a colabora cu Ministerul Sănătăţii pentru a asigura alternative generice la cele circa 100 de medicamente ieşite de sub brevet (off-patent) care ar putea dispărea de pe piaţă. 

“Credem că este important ca pacienţii să nu sufere în momentul în care medicamentele ieşite de sub brevet îşi aliniază preţul în raport cu preţul de referinţă al medicamentului generic, conform recomandării Consiliului Concurenţei. Înţelegem că este o situaţie specială pentru circa 100 de medicamente care ar putea fi retrase de pe piaţă, iar companiile membre APMGR se angajează să colaboreze cu autorităţile pentru a găsi imediat alternative la ce este nevoie”, a declarat Laurenţiu Mihai, director executiv al APMGR.

APMGR reiterează apelul către autorităţi de a regândi în totalitate atât politica de preţ a medicamentului, cât mai ales povara fiscală a taxei clawback care riscă să afecteze grav accesul populaţiei la tratamente cu preţ accesibil.

Peste 2.000 de medicamente generice au dispărut de pe piaţă în ultimii ani şi au fost înlocuite cu alternative mult mai scumpe, spun reprezentanţii producătorilor de medicamente generice din România.

APMGR solicită încă o dată autorităţilor implementarea imediată a unui calcul diferenţiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, bazat pe introducerea unei proporţii de maximum 65% în calculul variabilei "p" din formula clawback, corelând astfel sarcina fiscală cu politica de preţuri în domeniul medicamentelor.

Companiile membre APMGR au capacităţi de producţie în Bucureşti, Cluj-Napoca, Tîrgu Mureş şi Constanţa unde produc peste 1.500 de medicamente generice care acoperă toate clasele terapeutice, de la produse antireumatice şi antialergice, până la produse oncologice de înaltă clasă. Industria generică locală contribuie cu circa 1,5% la PIB şi asigură peste 8.000 de locuri de muncă.

APMGR reprezintă principalele companii producătoare de medicamente generice din România: Actavis, Accord Healthcare, Biofarm, Cipla, Dr. Reddy’s, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Infomed Fluids, Krka, Labormed, Magistra CC, Medochemie, Mylan, Sandoz, Terapia-a Sun Pharma company, Teva, Zentiva.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO