ASSAI: Amenda aplicată Asirom reprezintă doar o oră şi 45 minute de încasări. Probleme grave pentru obţinerea despăgubirilor

Amenda aplicată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) companiei Asirom reprezintă doar o oră şi 45 minute de încasări pentru asigurător, în timp ce păgubiţii întâmpină probleme grave pentru obţinerea despăgubirilor, susţin reprezentanţii Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI).
Economica.net - joi, 19 ian. 2017, 16:47
ASSAI: Amenda aplicată Asirom reprezintă doar o oră şi 45 minute de încasări. Probleme grave pentru obţinerea despăgubirilor

‘În data de 17 ianuarie 2017, ASF confirmă aceste nereguli şi sancţionează societatea Asirom pentru problemele identificate în cazul a peste 40% dintre dosarele de dauna verificate ale acestei societăţi de asigurări, cu o amenda de 200.000 lei aplicată firmei de asigurări şi câteva zeci de mii de lei aplicate unor persoane din conducerea companiei de asigurări’, precizează ASSAI într-un comunicat remis joi AGERPRES.

Reprezentanţii asociaţiei susţin că amenda aplicată de ASF pare mare în comparaţie cu veniturile cetăţenilor români, dar la o analiză mai atentă, ‘observăm că societatea de asigurări a avut o cifră de afaceri de peste un miliard de lei în anul 2016, iar amenda aplicată de către ASF societăţii de asigurări reprezintă echivalentul încasărilor acestei societăţi de asigurări într-o oră şi patruzeci şi cinci de minute’.

‘Dacă raportăm cuantumul amenzii la numărul de aproximativ 9.000 de dosare de daună verificate de către ASF şi neachitate de către Asirom conform legii, constatăm că ASF a sancţionat societatea Asirom cu aproximativ 22 lei/dosar de daună întârziat la plată sau echivalentul a 1,5 tichete de masă/dosar de daună întârziat la plată. În timp ce autoritatea de supraveghere italiană aplica firmelor de asigurări amenzi în valoare de 60.000 de euro/fiecare dosar de daună neachitat în termen legal, ASF aplica amenzi de 5 euro/dosar de dauna neachitat în termen legal’, precizează ASSAI.

De asemenea, asociaţia precizează că amenzile aplicate persoanelor din conducerea Asirom, reprezintă aproximativ 15% – 35% din veniturile lunare ale persoanelor amendate şi de regulă, dar acestea nu rămân în paguba, pentru ca societatea de asigurări îşi recompensează în luna următoare aceşti angajaţi cu nişte prime de performanţă, care le acoperă cuantumul amenzilor.

‘Transmit un mesaj întregului consiliu al ASF care este responsabil de pieţele financiare aşa-zis supravegheate: Treziţi-vă la realitate! Faceţi în continuare jocul companiilor de asigurări în loc să protejaţi consumatorul! Cuantumul amenzilor aplicate de către ASF sunt în mod deliberat simbolice şi nu determina schimbarea comportamentului abuziv al societăţilor de asigurări! Asirom nu achită în continuare daunele şi nici nu răspunde la solicitările adresate’, a declarat Cristian Muntean, preşedinte ASSAI.

Asociaţia reaminteşte faptul că în anul 2013, unei societăţi de asigurări care la acea vreme avea acelaşi comportament abuziv cu cel al firmei Asirom, i-a fost suspendată licenţa timp de 30 de zile, de către autoritatea de supraveghere din România, pentru clasa de asigurări RCA. În consecinţă, acea societate de asigurări a pierdut câte un milion de dolari/zi, dar sancţiunea drastică a condus la corectarea conduitei societăţii de asigurări.

În ultimii doi ani, două societăţi de asigurări cu capital românesc au fost introduse în faliment de către ASF, având exact acelaşi practici ilegale şi abuzive, dar care aveau şi probleme de solvabilitate.

‘Dacă societatea de asigurări austriacă – Asirom ar fi avut acest comportament în Austria, ar fi avut licenţa suspendată de către autoritatea de supraveghere din acea ţară. În mod clar, actualul consiliu al ASF este depăşit de situaţie şi nu are capacitatea de a gestiona cele trei pieţe financiare, iar Parlamentul României ar trebui să ia în calcul înlocuirea şi altor membri din cadrul Consiliului ASF, care votează cot la cot cu Mişu Negriţoiu, propuneri care favorizează interesele financiare ale anumitor companii care îşi bazează afacerea pe neplata daunelor, fiind obişnuite să încalce legea, în lipsa unor sancţiuni proporţionale cu gravitatea şi recurenţa abuzurilor săvârşite’, a mai spus Cristian Muntean.

Te-ar mai putea interesa și
Viktor Orban a acuzat Bruxelles-ul că blochează PNRR-ul Ungariei din cauza problematicii LGBT+
Viktor Orban a acuzat Bruxelles-ul că blochează PNRR-ul Ungariei din cauza problematicii LGBT+
Premierul ungar Viktor Orban a acuzat vineri Comisia Europeană că blochează fondurile destinate Ungariei pentru planul de relansare post-COVID-19 din cauza dezacordurilor dintre cele două părţi......
Nicușor Dan susține construirea trenului metropolitan pe infrastructura CFR
Nicușor Dan susține construirea trenului metropolitan pe infrastructura CFR
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, pledează pentru construirea trenului metropolitan pe infrastructura CFR şi ...
Grupul grec Jumbo a raportat pentru primele șase luni din 2021 o creștere a profitului net de aproape 35%
Grupul grec Jumbo a raportat pentru primele șase luni din 2021 o creștere a profitului net de aproape 35%
Retailerul grec de jucării Jumbo a înregistrat o creştere a profitului net de 34,8% în primul semestru din 2021, cheltuielile ...
OTP Bank a primit pentru a treia oară o creștere a plafonului de garantare în cadrul Programului IMM Invest România
OTP Bank a primit pentru a treia oară o creștere a plafonului de garantare în cadrul Programului IMM Invest România
OTP Bank România a obţinut cea de-a treia majorare a plafonului de garantare a creditelor pentru firmele mici şi mijlocii ...