Numărul dosarelor de daună RCA a ajuns la 190.000, în primele opt luni – ASSAI

Aproximativ 190.000 de dosare de daună RCA au fost deschise în primele opt luni ale anului, iar peste 86.000 de reclamaţii au fost depuse de către petenţi către Autoritatea de Supraveghere Financiară /ASF/, arată Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente /ASSAI/, într-un comunicat de presă remis vineri AGERPRES.
Economica.net - vin, 19 sept. 2014, 08:30
Numărul dosarelor de daună RCA a ajuns la 190.000, în primele opt luni - ASSAI

‘Reamintim celor 5.000.000 de asiguraţi RCA din România asupra faptului că, în primele 8 luni ale acestui an, au fost deschise aproximativ 190.000 de dosare de daună, în urma cărora au rezultat peste 86.000 de reclamaţii depuse de către petenţi către Autoritatea de Supraveghere Financiară’, se menţionează în informarea asociaţiei.

În legătură cu sesizarea transmisă autorităţilor centrale referitoare la modul în care societăţile de asigurare achită către service-urile auto valoarea reparaţiilor, ASSAI precizează că ‘anumite societăţi de asigurări (….) şi nu toate firmele de asigurări care operează în piaţa RCA, înţeleg a aplica în mod abuziv aceste prevederi ale Ordinul 14/2011’.

‘Acele societăţi de asigurări, membre UNSAR, care stabilesc valori de despăgubire diminuate în medie, cu 65% din costul real al reparaţiilor, deţin o cotă de piaţă cumulată semnificativă formată preponderent din asigurări RCA. Acele societăţi diminuează abuziv şi ilegal cuantumul despăgubirii generând prin efectul lor o evaziune fiscală de peste 57 milioane de euro/an’, se notează în comunicatul ASSAI.

Recent, reprezentanţii societăţilor de service auto independente au transmis autorităţilor competente o sesizare în care atrăgeau atenţia că evaziunea fiscală în domeniul despăgubirilor RCA a depăşit valoarea de 57 de milioane de euro pentru aproape o treime dintre daune, în condiţiile în care multe dintre societăţile de asigurare cu o cotă importantă pe segmentul respectiv au decis să achite aproximativ 35% din valoarea reală a costurilor de reparaţie.

Conform sursei citate, în ultimul an, peste 88.000 de păgubiţi RCA au fost despăgubiţi în acest fel în România, aceştia reparând autovehiculele avariate în unităţi reparatoare clandestine.

Potrivit datelor asociaţiei, dauna medie RCA în România este de aproximativ 1.200 de euro, iar zilnic sunt achitate circa 350 de dosare de daună în sistemul ‘regie proprie’. Valoarea reală a celor 350 de dosare de daună care ar fi trebuit achitate în fiecare zi este de aproape 420.000 de euro, susţin reprezentanţii service-urilor auto din România.

Totodată, ASSAI consideră că evaziunea fiscală din acest domeniu este estimată la peste 80 de milioane de euro/an, deoarece atelierele de reparaţii clandestine nu emit documente fiscale pentru lucrările prestate, TVA, impozit pe profit, impozit pe salarii, taxe de autorizare RAR sau taxe de autorizare mediu.
ASSAI este asociaţia care reprezintă interesele service-urilor auto din România.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Top autostrăzi prioritare la construit până în 2030: Sibiu – Pitești, Ploiești – Brașov și Poarta Sălajului – Biharia
Top autostrăzi prioritare la construit până în 2030: Sibiu – Pitești, Ploiești – Brașov și Poarta Sălajului ...
Autostrada Sibiu - Pitești (Transcarpați), cu loturile 2 și 3, a obținut punctaj maxim la prioritizarea proiectelor din ...
Kia Sportage, SUV dezvoltat special pentru Europa
Kia Sportage, SUV dezvoltat special pentru Europa
Kia a creat o variantă dedicată exclusiv pieței europene a modelului Sportage dotată cu sisteme de propulsie hybrid și ...
Măsurile de relaxare propuse prin Hotărârea CNSU: Fără interdicții de circulație noaptea, programul magazinelor se prelungește până la 22.00, acces la mall şi pentru „testaţi”, fără mască în spațiile deschise
Măsurile de relaxare propuse prin Hotărârea CNSU: Fără interdicții de circulație noaptea, programul magazinelor se ...
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a anunțat marți seară că în urma ședinței ...