Astaldi a câştigat duelul cu Pizzarotti pentru contracte de peste 3 miliarde de lei cu CFR SA

Curtea de Apel Bucureşti a obligat luni CFR SA să reevalueze ofertele italienilor de la Astaldi pentru două contracte în valoare de peste 3 miliarde de lei. Pentru aceste contracte s-au luptat în instanţă şi italienii de la Impresa Pizzarotti, însă cererile le-au fost respinse.
Economica.net - mar, 02 aug. 2016, 21:00
Astaldi a câştigat duelul cu Pizzarotti pentru contracte de peste 3 miliarde de lei cu CFR SA

CFR SA a anulat la începutul anului licitaţia pentru „Reabilitarea liniei de cale ferată Frontiera – Curtici – Simeria, parte componenta a Coridorului IV Pan – European pentru circulaţia trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h: Tronsonul 2: Km 614 – Gurasada, subtronsonul 2a: Km 614 – Cap Y Bârzava şi 2b: Cap Y Bârzava-Cap Y Ilteu”.

„Conform Deciziei definitive a CA Bucuresti din data de 1 august 2016, se reduce termenul de finalizare a procedurii de achiziţie publică pentru loturile 2a şi 2b”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii CFR SA.

Cu alte cuvinte, licitaţia anulată nu va fi reluată de la zero, ci continuată doar cu reevaluarea ofertelor Astaldi.

„CFR va pune în aplicare decizia CA Bucureşti cu privire la continuarea procedurii de evaluare a ofertei tehnice şi financiare depuse de ofertantul Asocierea ASTALDI-FCC-Salcef-THALES”, au adăugat reprezentanţii companiei de stat.

În cadrul acestei licitaţii, depuseseră oferte trei asocieri:
1. Astaldi SPA- FCC Construccion-Salcelf Construzioni Edili e Ferroviare SPA- SC Thales Systems România;
2. Impresa Pizzarotti & C – Saipen – Pizzarotti SA
3. Azvi SA & Comsa – Corsan Corvian Construccion – Straco Group – Isolux Ingineria SA.

În februarie, italienii de la Astaldi şi cei de la Impresa Pizzarotti au contestat deciziile CFR SA la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) prin care le-au fost respinse ofertele şi a fost anulată licitaţia. Astaldi a cerut în plus respingerea ca nefondate a contestaţiilor formulate de concurenţii de la Pizzarotti.

În aprilie, CNSC a respins contestaţiile ambelor companii italiene şi a menţinut decizia CFR SA de anulare a licitaţiei.

Ulterior, atât italienii de la Impresa Pizzarotti cât şi cei de la Astaldi au atacat decizia CNSC la Curtea de Apel Bucureşti. Pe 1 august, instanţa a respins ca nefondate plângerile Impresa Pizzarotti şi a admis solicitările Astaldi.

Mai exact, instanţa a anulat decizia de anulare a licitaţiei şi a obligat CFR SA să reevalueze ofertele Astaldi. Aşadar, CFR trebuie sa reevalueze ofertele asocierii Astaldi SPA- FCC Construccion-Salcelf Construzioni Edili e Ferroviare SPA- SC Thales Systems România pentru loturile 2a şi 2b.

Pentru lotul 2a, asocierea Astaldi a avut o ofertă de 1,69 miliarde de lei iar pentru lotul 2b de 1,76 miliarde de lei, conform datelor publice, postate şi pe Forum.peundemerg.ro (galerie foto).

Finanţarea celor 2 secţiuni se face din fondurile alocate proiectului km. 614 – Gurasada – Simeria prin programul POIM 2014-2020, au mai spus pentru ECONOMICA.NET oficialii CFR SA.

Cele două secţiuni fac parte din Coridorul IV Feroviar între Frontiera (Curtici) şi Sighişoara.

Te-ar mai putea interesa și
Investiție de 60 de milioane de euro în Prahova. Francezii de la Atlantic vor produce piese pentru brandurile din portofoliu în România și angajează 370 de oameni
Investiție de 60 de milioane de euro în Prahova. Francezii de la Atlantic vor produce piese pentru brandurile din portofoliu ...
Grupul francez Atlantic, unul dintre liderii industriei de încălzire, ventilație, aer condiționat la nivel global, deschide în Prahova prima unitate de producție din România, în urma unei......
Veniturile celor mai mari 100 de companii globale de armament au scăzut anul trecut – SIPRI
Veniturile celor mai mari 100 de companii globale de armament au scăzut anul trecut – SIPRI
Veniturile celor mai mari 100 de companii globale de armament au scăzut anul trecut, în pofida războiului din Ucraina ...
Rata şomajului în luna octombrie 2023 a fost de 5,4%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale – date INS
Rata şomajului în luna octombrie 2023 a fost de 5,4%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale – date INS
Rata şomajului în luna octombrie 2023 a fost de 5,4%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale faţă de cea înregistrată ...
Iohannis, la COP28: România este o gazdă din ce în ce mai atractivă pentru manufactura de tehnologii verzi
Iohannis, la COP28: România este o gazdă din ce în ce mai atractivă pentru manufactura de tehnologii verzi
Preşedintele Klaus Iohannis, prezent luni la Conferinţa Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), a declarat ...