Astărăstoae: Guvernul trebuie să aleagă între corpul medical şi domnul Gherghina de la Finanţe

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a declarat, joi, la Conferinţa "Mediafax Talks about Health Reform", că Guvernul trebuie să aleagă între corpul medicilor şi secretarul de stat Gheorghe Gherghina de la Ministerul Finanţelor.
Economica.net - joi, 27 iun. 2013, 09:55
Astărăstoae: Guvernul trebuie să aleagă între corpul medical şi domnul Gherghina de la Finanţe

„Domnul ministru (al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu – n.r.) a transmis în Guvern doleanţele noastre, mai departe Guvernul trebuie să aleagă între corpul medical şi domnul Gherghina şi alţii de la Ministerul de Finanţe. Este o alegere simplu de făcut”, a afirmat Astărăstoae.

El a subliniat că decizia Colegiului Medicilor şi a celorlalte organizaţii profesionale privind acţiunile de protest a venit în urma presiunii „de jos în sus”.

„Presiunea este că, dacă sănătatea este principala problemă din sondajele de opinie, dacă este prioritate naţională aşa cum se spune din 1992, asta trebuie să se reflecte în acţiuni şi în finanţarea sistemului de sănătate. Dacă este o prioritate, atunci trebuie în primul rând finanţare. Finanţarea trebuie să crească pentru că o reformă se face cu bani”, a spus Astărăstoae.

Totodată, el a avertizat că s-ar putea să nu mai fie nevoie ca medicii să îşi dea demisia în bloc în luna noiembrie, aşa cum au avertizat, deoarece „s-ar putea atunci nici să nu mai funcţioneze unităţile medicale”.

De asemenea, preşedintele Colegiului Medicilor a subliniat că nu este normal ca un medic tânăr să îşi completeze salariul de 200 de euro pe lună până la 400 de euro făcând 14 gărzi pe lună.

„Vă asigur că 300 de spitale rămân în aer dacă medicii refuză în acest moment să mai facă gărzile suplimentare”, a afirmat el.

Preşedintele Colegiului Medicilor a subliniat că nici pentru autorităţile locale spitalele nu sunt o prioritate, relatând că acest lucru i-a fost explicat de un primar de mare municipiu şi doi preşedinţi de consilii judeţene, din partide diferite, cu care s-a întâlnit zilele trecute.

„Mi-au explicat foarte clar că nu primesc voturi în plus dacă bagă bani într-un spital, dar dacă asfaltează străzi sunt apreciaţi ca mari oameni politici. Deci, prioritatea este asfaltarea străzilor, nu sănătatea”, a spus el.

Astărăstoae a mai cerut să se renunţe la „superficialitatea şi limbajul dublu” pe care le utilizează societatea românească privind problemele din sistemul de sănătate.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România a declarat săptămâna trecută că medicii şi restul personalului din sistemul sanitar ameninţă din iulie cu proteste, greve şi chiar demisii, din cauza salariilor mici, a condiţiilor de lucru şi a modului în care sunt trataţi angajaţii din sănătate.

Personalul medico-sanitar reclamă, în primul rând, salariile mici – echivalentul a 200 de euro pe lună pentru un rezident şi, respectiv, 500 de euro în cazul unui specialist -, dar şi condiţiile de lucru şi modul în care este tratat de către autorităţi şi chiar de către unii pacienţi.

Conferinţa „Mediafax Talks about Health Reform”, aflată la ediţia a V-a, este organizată în Bucureşti de agenţia de presă MEDIAFAX, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii. Evenimentul reuneşte aproximativ 250 de participanţi – reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Colegiului Medicilor din România, producătorilor de medicamente, reprezentanţi din domeniul asigurărilor medicale, directori de spitale, medici pe diverse specializări, reprezentanţi ai organizaţiilor de pacienţi, precum şi presă generalistă şi de specialitate.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii USR despre Programul de guvernare
Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii USR despre Programul de guvernare
Premierul desemnat Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii conducerii Uniunii Salvaţi România pe marginea Programului ...
Provocările legate de aprovizionare frânează creșterea pe piața PC-urilor în T3
Provocările legate de aprovizionare frânează creșterea pe piața PC-urilor în T3
Livrările globale de PC-uri tradiționale, inclusiv desktop-uri, notebook-uri și stații de lucru, au ajuns la 86,7 milioane ...
Începe Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video
Începe Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video
Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video, debutează luni, iar timp de o săptămână ...