Vineri începe Rabla pentru Electrocasnice. Ghidul complet pentru înscrierea în program

Începând de vineri, 17 iunie, ora 10:00, Administrația Fondului pentru Mediu organizează o nouă sesiune pentru Programul naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic. Până pe 23 iunie, ora 23.59, populația care nu are cont din edițiile anterioare se poate înscrie în program prin crearea unui cont. Bugetul alocat acestei sesiuni este de 50 de milioane de lei.
Alina Stanciu - joi, 16 iun. 2022, 22:05
Vineri începe Rabla pentru Electrocasnice. Ghidul complet pentru înscrierea în program
Rabla pentru electrocasnice 2022. Toți cei interesați să participe în programul Rabla pentru Electrocasnice și să primească vouchere pentru achiziția unui produs electroIT nou în schimbul unuia vechi vor trebui ca, începând de vineri, 17 iunie, ora 10:00, să își facă cont în aplicația web dedicată. Aceasta poate fi accesată pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu unde a fost creată o pagină specială.
În cazul în care aveți deja un cont de utilizator, creat în edițiile anterioare ale programului, nu trebuie să vă creați alt cont, ci doar să vă autentificați utilizând adresa de e-mail și parola setată de dumneavoastră. În cazul în care ați uitat datele contului, acestea pot fi recuperate urmând pașii descriși în aplicația informatică.
Cum se poate face un cont în aplicația AFM
Pentru a vă putea face cont, selectați butonul „Înregistrare beneficiar” și apoi completați informațiile solicitate. Acestea se referă la date personale ( nume, domiciliu, CNP), tipul de act de identitate pe care îl aveți, data expirare a acestuia și număr de telefon.
După completarea tuturor câmpurilor cu informațiile necesare și bifarea căsuțelor din formular, selectați butonul „Creează un cont nou”. Ulterior, la numărul indicat, veți primi un SMS cu un cod pe care va trebui să îl folosiți pentru a finaliza înregistrarea, prin apăsarea butonului „Activare cont”.
Veți putea apoi să vă autentificați în aplicație apăsând butonul „Autentificare” din partea din dreapta sus a aplicației după ce ați introdus datele de autentificare în câmpurile prezentate „E-mail” și „Parola”. După autentificare în contul personal, utilizatorul persoană fizică poate vizualiza datele completate apăsând pe pictograma cu numele propriu din partea dreaptă sus.
Se va accesa opțiunea “Profil” și “Editează profil” pentru a edita datele. În ecranul de editare profil se poate încărca copia scanată a Cărții de identitate (CI) sau a Buletinului de identitate (BI), și declarația pe propria răspundere a solicitantului. Toate datele, cu excepția CNP-ului, pot fi modificate. După efectuarea modificărilor, selectați butonul „Salvează” pentru a salva modificările efectuate.
În cazul încărcării copiei scanate al Cărții de identitate (CI) aplicația va returna mesajul „Salvare efectuată cu succes”, iar în fereastra de profil se va afișa mesajul “Documentele sunt în curs de procesare”.
Procesarea poate dura un timp, după care beneficiarul va primi un SMS cu rezultatul procesării.
Pentru a putrea folosi voucherele primite, va trebuie să încărcați în sistem și o declarație pe proprie răspundere. O puteți genera prin accesarea butonului „Tipărește declarație” după completarea informațiilor necesare din profilul de utilizator. După selectarea butonului „Tipărește declarație” trebuie să salvați local pe dispozitivul folosit. Aveți obligația de a imprima, semna, scana și reîncărca declarația semnată în contul dumneavoastră.
Din 24 iunie se vor putea obține vouchere pentru mașini de spălat și frigidere

Conform calendarului de desfăşurare a programului pentru această sesiune, după perioada de șapte zile în care se vor putea creea conturi, pe 24.06.2022, ora 10:00, începe etapa de selecţie a voucherelor aferente categoriei din care fac parte maşinile de spălat rufe/vase şi frigiderele/congelatoarele. Aceasta durează până la 30.06.2022, ora 23:59, sau până la epuizarea bugetului, care este de 25 de milioane de  lei.

Etapa II – Selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte laptopurile şi tabletele (01.07.2022, ora 10:00 – 07.07.2022, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului), având un buget de 10 milioane lei; Etapa III -Selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer condiţionat, uscătoarele de rufe şi aspiratoarele (08.07.2022, ora 10:00 – 14.07.2022, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului), având un buget de 15 milioane de lei.

Bugetul alocat în anul 2022 pentru Programul Rabla pentru Electrocasnice este de 100 de milioane de lei, cu 25 de milioane mai mult decât anul trecut. Acest buget va acoperi două sesiuni ale programului Rabla pentru Electrocasnice, în 2022: astfel, prima sesiune se va derula în lunile iunie – iulie 2022, iar a doua sesiune se va desfăşura în lunile noiembrie – decembrie 2022.

Care este valoarea voucherelor

Potrivit Ghidului de Finanțare, valoarea voucherelor este următoarea:

  • 400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puțin noua clasa energetică C;
  • 400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puțin noua clasă energetică D;
  • 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++;
  • 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E;
  • 400 de lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puţin A++;
  • 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
  • 500 de lei pentru laptopuri;
  • 300 de lei pentru tablete.

Ce se poate da la schimb

Pentru a primi voucherul se va da la schimb un produs similar vechi, cu unele excepții.

În situația achiziționării mașinilor de spălat vase având clasa energetică cel puțin D, precum și a uscătoarelor de rufe cu clasă de eficiență energetică veche cel puțin A++, se poate preda oricare alt echipament din program, cu excepția laptopurilor și tabletelor.

De asemenea, pentru a primi vouchere pentru achiziția de laptopuri și tablete se va preda la schimb fie un echipament de tip calculator personal, compus din unitate centrală şi monitor, fie un alt echipament din program, cu excepția laptopurilor și tabletelor.

Cât timp este valabil voucherul. S-a înjumătăți perioada de valabilitate

Față de programele anterioare, anul acesta consumatorii vor avea mai puțin timp la dispoziție pentru a folosi voucherul la comerciant, după ce au primit mesaj că voucherul lor a fost validat.

Astfel, în maximum 7 zile de la publicarea listei cu solicitanții aprobați, aceștia vor trebuie să  adresează comercianților validați în vederea utilizării voucherelor, față de 14 în edițiile anterioare. Persoanele fizice care au selectat dar nu au utilizat voucherul nu mai pot selecta un voucher pentru aceeași categorie pe parcursul aceluiași an calendaristic. De asemenea,  persoana fizică care a beneficiat de un voucher dintr-o categorie, nu mai poate beneficia de același tip de voucher pe parcursul aceluiași an calendaristic.

Te-ar mai putea interesa și
Au început alegerile pentru viitorul C.A. al BNR. Noua conducere va fi numită până cel târziu 1 iulie. Isărescu mai primește un mandat, Leonardo Badea va lua supravegherea bancară-SURSE
Au început alegerile pentru viitorul C.A. al BNR. Noua conducere va fi numită până cel târziu 1 iulie. Isărescu mai ...
A început bătălia pentru posturile din Consiliul de Administrație al BNR. Numirea și validarea noului Consiliu trebuie să aibă loc până la începutul vacanței parlamentare, la data de 1......
Banca Transilvania raportează pentru primele trei luni din an un profit net consolidat de peste 1,1 miliarde de lei, în creștere cu 35%
Banca Transilvania raportează pentru primele trei luni din an un profit net consolidat de peste 1,1 miliarde de lei, în ...
Guprul Banca Transilvania a anunțat astăzi că a obținut un profit net consolidat de 1,1324 de miliarde de lei (+35% față ...
Ploile abundente din Africa de Vest au dus cotațiile la cacao în jos, tendință care ar putea continua
Ploile abundente din Africa de Vest au dus cotațiile la cacao în jos, tendință care ar putea continua
Cotaţiile futures la cacao sunt în scădere, în urma ploilor favorabile pentru recoltele din Vestul Africii şi a analizei ...
Bittnet raportează o pierdere netă de 9,7 milioane de lei pentru primele trei luni ale anului
Bittnet raportează o pierdere netă de 9,7 milioane de lei pentru primele trei luni ale anului
Bittnet Group a încheiat primul trimestru al acestui an cu o pierdere netă de 9,7 milioane de lei, comparativ cu o pierdere ...