iPhone a împlinit şase ani – telefonul care a revoluţionat lumea

iPhone, terminalul care a revoluționat piața telefoniei mobile din întreaga lume, produs de Apple, a împlinit șase ani de la lansarea primului model pe 29 iunie 2007.
Economica.net - sâm, 29 iun. 2013, 05:28
iPhone a împlinit şase ani - telefonul care a revoluţionat lumea

Deși existau pe piață smartphone-uri, Steve Jobs, fostul președinte al companiei, a gândit o combinație între un telefon, iPod, cel mai cunoscut mp3 player din istorie și câteva din funcționalitățile unui Mac, computerele produse de companie.

Acum ni se pare învechit, dar primul Apple iPhone, chiar dacă nu era tocmai cel mai ieftin terminal de pe piață, a cucerit lume., iar în primul an de la lansare s-au vândut 6.1 milioane de unități. Deși iPhone 1st generation nu a fost importat niciodată oficial în România, acesta s-a vândut și la noi în mii de exemplare prin intermediul magazinelor online care l-au importat din țările unde Apple îl lansase.

Primul model era dotat cu procesor de numai 412 Mhz o cameră de 2 megapixeli, o memorie internă de până la 16 GB și un ecran de 3.5 inch cu o rezoluție de 320 x 480 de pixeli. Cel mai mare minus al terminalului era dat de lipsa conectivității la internet prin intermediul rețelelor 3G.

La un an după marele succes, Apple a adus pe piață iPhone 3G, model ce respecta linia de design al promului model,  dar versiunea era îmbunătățită prin conectivitatea la rețelelor mobile ce permiteau internet de mare viteză.

În iunie 2009 producătorul american a lansat cel de-al treilea model al seriei iPhone, 3GS. Ca și design terminalul era identic cu versiunea 3G, dar cu specificații tehnice mult îmbunătățite. O cameră de 3.15 megapixeli, un procesor de 600 Mhz, 256 de MB de RAM și o memorie internă ce de data aceasta ajungea la 32 de GB.

Prin intermediul iPhone 4, Apple a schimbat designul terminalelor și astfel a apărut pe piață primul terminal realizat din sticlă și metal, o combinație nu tocmai fericită având în vedere că deteriorarea produsului se realiza la cel mai mic șoc mecanic.

Terminalul se ma găsește îmcă în ofertele operatorilor sau a magazinelor online și reprezintă o variantă avantajoasă dacă vrei un terminal al celor de Apple.

iPhone 4 este dotat cu un procesor de 1 Ghz, 512 MB de RAM, o cameră de 5 megapixeli cu capacitatea de a filma în format HD 720p și o memorie internă  ce poate ajunge la 32 de GB.

A urmat iPhone 4S, o versiune identică la design cu 4, dar este primul telefon al Apple dotat cu un procesor dual-core. Ecranul telefonului are o rezoluție de 640 x 960 de pixeli, este dotat cu o cameră de 8 megapixeli cu capacitatea de a filma la o rezoluție full HD 1080p, memorie internă de 512 MB, conectivitatea la internet la o viteză de 14.4 Mbps, Terminalul a fost lansat în octombrie  2011 cu câteva zile înainte de trecerea în neființă a lui Steve Jobs, președintele și fondatorul Apple.

În luna septembrie a anului trecut producătorul a lansat iPhone 5, un terminal cu un design schimbat, mult mai subțire și mult mai rezistent la șocuri în comparație cu versiunile  precedente fiind realizat din aluminiu.

iPhone 5 vine dotat cu un procesor dual core de 1.2 Ghz, 1 GB de RAM, o memorie internă de până la 64 de GB și permite o conectivitate 3G la o viteză de 42 Mbps și 4G LTE de 100 Mbps.

Ecranul are o dimeniune de 4 inch și o rezoluție de 640 x 1136 pixeli.

Numărul de terminale mobile comecializate de Apple în ultimi șase ani se ridică la un volum de 250 de milioane de unități, iar potrivit analiștilor lansarea de anul acesta al noului model iPhone 5S va duce duce vânzările Apple la peste 300 de milioane de unități pentru acest tip de device.

Potrivit zvonurilor din piață noul iPhone 5S va avea același design cu modelul 5, dar va veni cu noi funcționalități precum citirea amprenetei de la mână și a celei oculare. Cu siguranță Apple va introduce în noul model un procesor quad-core și o memorie internă de până la 128 de GB.

 Din succesul Apple au avut de învățat companii precum HTC, LG Samsung sau BlackBerry, Samsung devenind între timp lider mondial pe segmentul smartphone-urilor.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
NETOPIA Payments anunță un parteneriat cu StockBinder, startup românesc de comert electronic
NETOPIA Payments anunță un parteneriat cu StockBinder, startup românesc de comert electronic
NETOPIA Payments, cel mai utilizat procesator de plăți electronice din România, anunță un parteneriat cu StockBinder, ...
ROCA Industry preia pachetul majoritar al Eco Euro Doors, cel mai mare producător român de uși
ROCA Industry preia pachetul majoritar al Eco Euro Doors, cel mai mare producător român de uși
ROCA Industry, holdingul care reunește companiile din domeniul materialelor de construcții aflate în portofoliul ROCA ...
IKEA a majorat prețurile și în România. La unele produse, creșterile sunt mai mari de 20%
IKEA a majorat prețurile și în România. La unele produse, creșterile sunt mai mari de 20%
IKEA a crescut prețurile și în România, în linie cu majorările efectuate la nivel global, ca urmare a scumpirii transportului ...