După ancheta DNA, CAF şi Astra Arad luptă mai departe în instanţă pentru contractul Metrorex, cu trenurile noi pentru M5

Astra Vagoane Călători Arad şi firma spaniolă CAF au contestat în instanţă decizia CNSC de anulare a licitaţiei Metrorex pentru achiziţia a 51 de trenuri. Acestea urmau să fie puse în circulaţie pe Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon. Demersurile celor două companii au loc după condamnarea pe fond a două persoane, anchetate de DNA pentru trucarea licitaţiei.
Economica.net - lun, 27 feb. 2017, 22:04
După ancheta DNA, CAF şi Astra Arad luptă mai departe în instanţă pentru contractul Metrorex, cu trenurile noi pentru M5

Spaniolii de la Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) au formulat pe 10 februarie un recurs la Curtea de Apel Bucureşti împotriva deciziei Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) de anulare a unei licitaţii Metrorex.

Este vorba despre licitaţia lansată de compania de metrou înca din iunie 2014, privind cumpărarea a până la 51 de trenuri noi pentru Magistrala 5, cu o valoare estimată de 1,55 miliarde de lei, fără TVA.

De asemenea, compania Astra Vagoane Călători din Arad a formulat la rândul său un recurs pe 15 februarie împotriva deciziei CNSC de anulare a licitaţiei menţionate.

Firma spaniolă CAF a fost declarată câştigătoarea licitaţiei, însă rezultatul a fost contestat ulterior de către Alstom şi Astra Arad.

Mai mult, procedura demarată de Metrorex a fost anchetată de DNA. În decembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Valeriu Picu, angajat al Metrorex SA, membru al comisiei de licitație, în dosarul privind achiziția de trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon. El este acuzat că a transmis informații în scopul adjudecării licitației de către firma spaniolă CAF.

În urma acestei anchete, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat pe 9 februarie pe Picu Valeriu (angajat Metrorex) la 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare şi pe Ovidiu Băncescu (reprezentant al CAF) la 3 ani de închisoare cu suspendare. 

Primul a fost condamnat pentru „săvârşirea infracţiunii de folosire în orice mod direct sau indirect de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”.

Cel de-al doilea inculpat a fost condamnat pentru „săvârşirea infracţiunii de instigare la folosire în orice mod direct sau indirect de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”.

Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, aceasta fiind deja atacată atât de către cei doi inculpaţi, cât şi de către DNA.

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a admis în parte pe 27 ianuarie contestaţiile Alstom şi Astra Vagoane Călători şi a anulat procedura de atribuire în integralitatea sa.

Consiliul a respins însă cererea Astra Arad de sancţionare a spaniolilor de la CAF prin interzicerea acestora să mai participe la proceduri de achiziții publice pentru o perioadă de 5 ani.

Împotriva deciziei CNSC puteau fi formulate plângeri în termen de 10 zile de la comunicare.

Anularea acestei licitaţii ar fi permis Metrorex să lanseze o nouă procedură. De altfel, oficialii Metrorex au anunţat că intenţionează să achiziţioneze 26 de trenuri pentru primele două tronsoane de pe Magistrala 5, Eroilor – Râul Doamnei şi Eroilor – Iancului.

Până când se va rezolva problema legată de achiziţia de trenuri, pe tronsonul Eroilor – Râul Doamnei a fost luat în calcul transportul cu 10 trenuri Bombardier, care se află în funcţiune pe Magistralele 1 şi 3.

Tronsonul 1 Drumul Taberei – Eroilor al Magistralei 5 va avea un depou şi zece staţii de metrou: Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Drumul Taberei 34, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor.

Obiectivul principal al proiectului este acela de a facilita legătura intre vestul și centrul oraşului, prin intermediul unei linii de transport cu metroul ce va avea o lungime construită de 6,87 km.

Valoarea totală a proiectului este de circa 3,12 miliarde de lei cu TVA. Proiectul este cofinanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

Te-ar mai putea interesa și
Carantina zonală se încheie pentru localitățile Glina, Tunari şi 1 Decembrie și se prelungește pentru Popești-Leordeni
Carantina zonală se încheie pentru localitățile Glina, Tunari şi 1 Decembrie și se prelungește pentru Popești-Leordeni
Măsura de carantină zonală încetează de vineri, de la ora 22.00, pentru localităţile Glina, Tunari şi 1 Decembrie, potrivit unui comunicat al Prefecturii Ilfov....
Un robot proiectat de o firmă din Israel ar putea să le ia în scurt timp locul degustătorilor de cafea
Un robot proiectat de o firmă din Israel ar putea să le ia în scurt timp locul degustătorilor de cafea
Zilele în care experţii se adunau într-o cameră ermetică pentru a degusta cafeaua şi a da note cu privire la culoare, ...
Guvernul de la Roma a decis relaxarea restricțiilor începând cu sfârșitul lunii aprilie
Guvernul de la Roma a decis relaxarea restricțiilor începând cu sfârșitul lunii aprilie
Italia ar urma să înceapă redeschiderea restaurantelor şi a şcolilor de luni, 26 aprilie, a anunţat vineri şeful guvernului ...
Angela Merkel s-a vaccinat împotriva COVID-19 cu serul de la AstraZeneca
Angela Merkel s-a vaccinat împotriva COVID-19 cu serul de la AstraZeneca
Cancelarul german Angela Merkel a primit vineri prima doză a vaccinului dezvoltat împotriva maladiei COVID-19 de compania ...