UPDATE Atac terorist de Revelion la un club din Istanbul, soldat cu 39 de morţi; autorul – încă în libertate

Atacul comis în clubul de noapte Reina din Istanbul, în timpul celebrării trecerii în noul an, a făcut 39 de morţi, dintre care 16 străini, iar autorul său este căutat încă, a spus duminică dimineaţa ministrul turc de interne, Süleyman Soylu, citat de AFP. Peste 700 de persoane erau în clubul de noapte la momentul atacului. Atacatorul a împuşcat un ofiţer de poliţie şi un civil înainte de a intra în clubul Reina, la ora 1:15, şi a deschis focul la întâmplare asupra clienţilor din incintă.
Economica.net - Dum, 01 ian. 2017, 05:46
UPDATE Atac terorist de Revelion la un club din Istanbul, soldat cu 39 de morţi; autorul - încă în libertate

Potrivit primelor declaraţii ale guvernatorului oraşului, Vasip Sahin, citat de agenţiile internaţionale de presă, atacatorul a împuşcat un ofiţer de poliţie şi un civil înainte de a intra în clubul Reina, din cartierul Ortakoy din Istanbul, la ora 1:15 duminică (22,15 GMT sâmbătă), şi a deschis focul la întâmplare asupra clienţilor din incintă.

„Într-o manieră sălbatică şi nemiloasă, el a mitraliat persoanele venite pur şi simplu să sărbătorească Noul An„, a declarat Sahin.

Potrivit canalului NTV, citat de AFP, mai multe persoane s-au aruncat în Bosfor pentru a scăpa de gloanţele trase de un agresor deghizat în Moş Crăciun.

AFP notează că atacul asupra emblematicului club de noapte Reina, din partea europeană a Istanbului, a survenit pe fondul mai multor atentate care au zguduit Turcia. Clubul vizat este situat la câteva sute de metri de locul unde avea loc sărbătorirea oficială a Anului Nou, pe malul Bosforului.

Süleyman Soylu a arătat că 21 dintre persoanele ucise au fost deja identificate, printre acestea figurând 16 străini şi cinci turci, informează Agerpres.

Atacul a provocat de asemenea rănirea a 69 de persoane, dintre care patru sunt în stare gravă, conform aceleiaşi surse.

„Căutările pentru găsirea teroristului sunt încă în curs. Sper că acesta va fi capturat rapid”, a adăugat oficialul turc.

Martorii au povestit că au auzit atacatorul strigând ceva în arabă, potrivit agenţiei de presă Dogan, care precizează că între 700 şi 800 de persoane erau în clubul de noapte la momentul atacului.

Acesta s-a produs cu toate că, după un an 2016 sângeros, autorităţile turce erau în alertă pentru noaptea de revelion, circa 17.000 de poliţişti fiind desfăşuraţi în oraş.

Preşedintele american, Barack Obama, a transmis condoleanţe pentru vieţile inocente pierdute în urma atacului armat din clubul de noapte din Istanbul, petrecut în noaptea de sâmbătă spre duminică, şi şi-a instruit echipa să ofere autorităţilor turce „asistenţa adecvată” a Statelor Unite, a precizat Casa Albă, transmite Reuters.

„În această după-amiază (de sâmbătă, conform orei locale din Honolulu – n.r.), preşedintele a fost informat de echipa sa de securitate naţională asupra atacului din Istanbul”, a precizat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Eric Schulz, într-o declaraţie.

El a arătat că preşedintele a transmis condoleanţe pentru vieţile inocente pierdute şi şi-a instruit echipa să ofere autorităţilor de la Ankara „asistenţa adecvată”, conform necesităţilor.

Barack Obama se află în vacanţă în Hawaii.

Totodată, AFP transmite declaraţia purtătorului de cuvânt al Consiliului de securitate naţională, Ned Price, potrivit căreia Statele Unite „condamnă în termenii cei mei fermi oribilul atac terorist contra unei discoteci din Istanbul”.

Casa Albă adaugă că asemenea atrocităţi comise asupra unor persoane inocente, venite majoritatea pentru a celebra Noul An, subliniază „sălbăticia atacatorilor”.

UPDATE ora 14:23

‘Căutările pentru găsirea teroristului sunt în curs. Sper că va fi capturat curând’, a indicat duminică dimineaţă ministrul turc de interne Süleyman Soylu, vorbind de un ‘atac terorist’. 

Potrivit lui, primele elemente ale anchetei au indicat că atacatorul a ascuns sub haină arma pe care a utilizat-o pentru a comite carnagiul şi ar fi părăsit locul atacului purtând haine diferite. 

Un număr de 20 dintre cele 39 de victime au fost deja identificate şi printre ele figurează 15 cetăţeni străini şi cinci turci, a precizat ministrul. Cetăţenia victimelelor străine nu a fost precizată deocamdată de autorităţile turce. 

Belgia a anunţat că cel puţin un cetăţean belgian ar fi fost ucis în atac şi Parisul a anunţat de asemenea că trei francezi au fost răniţi în atac. 

Israelul a anunţat de asemenea că unul din cetăţenii săi a fost rănit şi un altul este dat dispărut în atacul de la Istanbul. 

Imaginile video publicate pe reţelele de socializare arată un bărbat în faţa intrării clubului trăgând cu arma şi provocând panică. 

‘Este dificil să ne imaginăm o crimă mai cinică decât uciderea unor civili în timpul sărbătorii de Anul Nou. Cu toţii avem datoria să combatem cu hotărâre agresiunile teroriste’, a afirmat preşedintele rus Vladimir Putin într-un mesaj de condoleanţe adresat preşedintelui turc Erdogan. 

Preşedintele francez François Hollande a condamnat de asemenea atacul ‘cu forţă şi indignare’. 

Turcia a fost recenta ţinta a numeroase atacuri comise în special la Ankara şi Istanbul. Membră a coaliţiei internaţionale care luptă împotriva Statului Islamic în Siria şi Irak, Turcia a declanşat în august o ofensivă în nordul Siriei pentru a-i îndepărta pe jihadişti spre sud.

UPDATE ora 14:27

Cetăţeni din mai multe ţări arabe se numără printre cei 39 de morţi în atacul comis de un bărbat înarmat într-un club de noapte din Istanbul în timpul celebrării Anului Nou, a anunţat duminică un ministru turc, potrivit AFP şi Reuters. 

Citat de agenţia de presă proguvernamentală Anadolu, ministrul pentru Familie, Fatma Betül Sayan Kaya, a afirmat că cetăţeni din Arabia Saudită, Maroc, Liban şi Libia se numără printre persoanele ucise, fără a oferi cifre exacte pentru fiecare ţară. 

Te-ar mai putea interesa și
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane daneze (circa 8,5 miliarde euro), în anul fiscal 2023, în condițiile în......
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul ...
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul creşte şi azi, 29 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Conflictul actual din Ucraina arată ce s-ar fi putut întâmpla Estoniei dacă nu ar fi devenit membră a NATO acum 20 de ...