Atacul asupra Moscovei este „un răspuns” al Kievului la loviturile recente ruseşti asupra Ucrainei – Kremlinul

Atacul cu drone de marţi asupra Moscovei este "un răspuns" al Kievului la recentele lovituri ruseşti împotriva Ucrainei, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, asigurând în acelaşi timp că nu există "nicio ameninţare" pentru locuitorii capitalei ruse, dar Mihailo Podoliak, consilier al preşedinţiei ucrainene, a declarat marţi că Ucraina nu are "nicio legătură directă" cu atacul cu drone asupra Moscovei, potrivit France Presse.
AGERPRES - mar, 30 mai 2023, 14:47
Atacul asupra Moscovei este

„Este destul de clar că este vorba despre un răspuns al regimului de la Kiev la loviturile noastre foarte eficiente împotriva unuia dintre centrele sale de comandă”, a declarat Peskov, reacţionând pentru prima oară la evenimentele de dimineaţă.

„Sistemul de apărare antiaeriană (de deasupra Moscovei) a funcţionat bine”, a spus el, în timp ce Ministerul rus al Apărării afirmase anterior că a neutralizat toate cele opt drone lansate asupra Moscovei şi a regiunii sale.

Preşedintele Vladimir Putin lucrează la Kremlin şi a fost informat cu privire la atacurile cu drone asupra Moscovei, a indicat Peskov.

„Ziua de lucru a preşedintelui începe foarte devreme. El a fost informat în direct de către Ministerul Apărării, primarul Moscovei, guvernatorul regiunii Moscova şi Ministerul Situaţiilor de Urgenţă”, a detaliat el.

Atacul nu a „făcut niciun mort”, a mai spus Peskov, „şi pentru moment nu există nicio ameninţare pentru locuitorii Moscovei şi ai regiunii (sale)”, a subliniat el.

Incidentul de marţi intervine într-un moment în care atacurile s-au înmulţit în ultimele săptămâni pe teritoriul rus, între care atacul cu drone din 3 mai asupra Kremlinului, centrul puterii ruse în inima Moscovei, şi o incursiune armată spectaculoasă săptămâna trecută în regiunea Belgorod, la graniţa cu Ucraina.

Rusia acuză de fiecare data Ucraina că este responsabilă pentru aceste atacuri, ceea ce Kievul neagă în general.

Atacul cu drone asupra Moscovei, cel mai amplu de la începutul conflictului declanşat de Kremlin în Ucraina în februarie 2022, intervine după mai multe zile de lovituri intense împotriva Kievului, unde o altă persoană a fost ucisă în noaptea de luni spre marţi. Rusia a efectuat trei atacuri masive cu drone şi rachete de croazieră şi balistice împotriva Ucrainei şi în special asupra Kievului în ultimele 24 de ore.

Chiar dacă atacul asupra Moscovei a provocat doar doi răniţi uşor şi pagube „minore”, potrivit autorităţilor, acest asalt asupra capitalei ruse, de altfel foarte bine protejată şi departe de linia frontului, este posibil să aibă un puternic impact psihologic în Rusia, comentează AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...