Atena are un „Partenon al corupţiei” – casa unui fost ministru inculpat pentru spălare de bani

Acropola ateniană s-a dotat de câteva săptămâni, pe lângă Partenon, cariatide şi amfiteatrul lui Dionysos, cu o nouă atracţie, şi anume somptuoasa casă a unui fost ministru al Apărării inculpat pentru spălare de bani, care a devenit un fel de templu al corupţiei, relatează AFP.
Economica.net - lun, 28 mai 2012, 15:36
Atena are un

„După muzeul Acropolei, casa ministrului corupt a devenit, din nefericire, cea de a doua atracţie de aici”, imobilul fiind situat la câţiva paşi de sit, constată contrariată o tânără care locuieşte pe această stradă a Atenei, considerată una dintre cele mai scumpe din capitala greacă.

„Aceea este”, „aici”, spune ea oprindu-se în faţa domiciliului lui Akis Tsochatzopoulos, care pare că a devenit un punct de trecere „obligatoriu” în cursul plimbărilor, foarte apreciate atât de greci, cât şi turişti în acest loc de promenadă, mărginit de măslini şi pini, de la poalele Acropolei.

Ritualul este acelaşi aproape întotdeauna. Trecătorii verifică de aproape numărul casei şi numele înscris pe cutia de scrisori, care a fost modificată, ceea ce le complică sarcina. După aceea ei îşi ridică privirea pentru a scruta marmura care încadrează ferestrele sau speră să zărească vreun detaliu al luxului din interior. În câteva secunde pleacă, unii bombănind.

O bătrânică se închină de câteva ori în faţa grilajului ce blochează accesul pe aleea care miroase a caprifoi şi priveşte cu dezgust cele două etaje ale casei impozante cu pereţi galben-pai.

„Este o ruşine (că) ministrul şi toţi oamenii ăştia din Pasok (partidul socialist) deturnează bani şi îşi umplu buzunarele”, spune bătrâna.

„Ştim prea bine că sunt mulţi alţi miniştri corupţi”, comentează Nikos, în vârstă de aproximativ 30 de ani.
Inclusiv turiştii devin curioşi, la comentariile localnicilor. „Ce ministru sărac, ce salariu de nimic are… Aşa merg treburile în Grecia”, le explică enervată o grecoaică prietenilor ei britanici.

Între altele, din cauză că a uitat să declare la fisc această proprietate, a fost adus în faţa justiţiei Akis Tsochatzopoulos, fost ministru al Apărării în perioada 1996-2000. La începutul lui aprilie, cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile de pe 6 mai, Tsochatzopoulos a fost arestat chiar aici.

Pe 17 aprilie, acest fost oficial de rang înalt şi membru fondator al Pasok, a fost inculpat pentru spălare de bani şi constituirea unei organizaţii infracţionale în domeniul comenzilor de armament, fiind plasat în detenţie provizorie într-o închisoare din Atena.

Tsochatzopoulos este acuzat că s-a folosit de funcţia sa de la conducerea Ministerului Apărării, începând din 1996 şi până în 2001, pentru a încasa mită prin societăţi offshore în schimbul unor contracte de achiziţionare a unui sistem antirachetă rus şi unor submarine germane.

Arestarea sa, prima a unui ministru în ultimii 20 de ani în acest tip de caz, constituie o „punere sub semnul întrebării a întregului sistem politic”, apreciază un fin cunoscător al sistemului politic grec. „Acesta este un mijloc de a spune că există şi alţi corupţi şi că toată lumea o ştie. El era hoţ şi pe deasupra arogant, pentru că a avut grijă să se vadă”, afişând un sti de viaţă costisitor.

De la încarcerarea sa, presa greacă face bani frumoşi scriind despre sumele de bani cheltuite cu decorarea proprietăţii şi călătoriile cuplului, a cărui căsătorie în Franţa, cu mare pompă, nu a trecut neobsevată.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...